Grote en kleine dingen die ik doe om duurzamer te leven

Ik doe mijn best om steeds een beetje duurzamer te leven, en ik vond het leuk om op een rijtje te zetten wat ik al doe voor een betere wereld. Niet om mezelf op de borst te kloppen, integendeel. Maar juist om te laten zien dat het soms simpeler is dan het lijkt, en dat kleine beetjes ook helpen. En natuurlijk kan er nog meer dan genoeg verbeterd worden.

img_3829Ik heb het lijstje onderverdeeld in verschillende onderwerpen om het een beetje overzichtelijk te houden.

In en om het huis
Ecologische schoonmaakmiddelen gebruiken
♥ Alle lampen vervangen door ledverlichting
♥ Afval scheiden
Zonnepanelen
♥ Eerst een trui aantrekken voordat de verwarming aan gaat
♥ Het licht uit zetten als ik een ruimte verlaat
♥ De tv alleen aan als ik echt wil kijken
♥ Een nee/ja sticker op de deur
♥ Siliconen schuurspons gebruiken in plaats van een wegwerpspons
♥ Bijenbloemen zaaien

Beauty & body
♥ Wasbare wattenschijfjes gebruiken
♥ Houten wattenstaafjes in plaats van plastic
♥ Een menstruatiecup gebruiken
♥ Een aluinstick als deodorant gebruiken
♥ Producten op natuurlijke basis gebruiken
♥ Dierproefvrije producten gebruiken

Shopping
♥ Een eigen tas meenemen zodat ik geen plastic tas hoef te kopen
♥ Zoveel mogelijk lokale groente en fruit van het seizoen kopen
♥ ‘Gericht’ kleding kopen
♥ Ook tweedehands opties in overweging nemen

Lifestyle
♥ Klant zijn bij een eerlijke bank
♥ Stemmen
♥ Zwerfafval rapen met Litterati
♥ Bij mooi weer en een redelijke afstand de fiets pakken in plaats van de auto

Food
♥ Vegetarisch eten
♥ Koken op inductie
♥ Deksel op de pan tijdens het koken
♥ Een kleine moestuin
♥ Een lunchtrommel gebruiken in plaats van boterhamzakjes
♥ Eten redden via Too Good To Go
♥ Een keepcup gebruiken voor de kantoorkoffie in plaats van wegwerpbekertjes

Zoals je ziet staan hier zowel grotere als kleine dingen op. Tijdens het opstellen van de lijst kwam er eigenlijk steeds meer in mijn hoofd waarvan ik dacht ‘oh ja, dat doen we ook!’ Leuk om zo een overzichtje te hebben, we doen eigenlijk al meer dan ik van tevoren had ingeschat, en misschien ben ik nog wel iets vergeten.
Natuurlijk is het verre van perfect, maar he, alle beetjes helpen. Binnenkort zal ik een lijstje plaatsen van wat ik in de nabije en verdere toekomst nog zou willen oppakken, een soort groene bucketlist. Want er is altijd ruimte voor verbetering.

 

 

3 gedachtes over “Grote en kleine dingen die ik doe om duurzamer te leven

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.