Onze weg naar zonnepanelen

alternative alternative energy blue eco

Foto door Carl Attard op Pexels.com | Al jaren wilden wij zonnepanelen op ons dak, en sinds afgelopen november liggen ze er dan eindelijk. En ik bedacht me dat ik daar nog helemaal niet over geschreven heb. Ik neem jullie graag mee in onze weg naar een goed gevuld dak.

We wilden het al jaren en al net zo lang waren we ons aan het oriënteren en inlezen. Toen we daar net mee begonnen hebben we niet doorgezet, om de simpele reden dat het op dat moment te duur was.
We hebben in de loop der jaren verschillende offertes opgevraagd, aanbieders telefonisch gesproken en vertegenwoordigers over de vloer gehad. We hebben daarmee van alles meegemaakt. Bedrijven die kwamen met keurmerken die ze zelf verzonnen hadden, bedrijven die een paar weken later niet meer bestonden, mensen die het wel zwart wilden doen. Zonnepanelen zijn hot, en helaas weten ook steeds meer mensen met minder goede bedoelingen dat. Ik ga geen namen noemen, mijn blog is niet bedoeld om mensen aan de schandpaal te nagelen, en bovendien heb ik niet alle namen zo paraat. Als je twijfelt aan een bedrijf mag je me gerust een berichtje sturen, ik kijk met liefde voor je na of wij er contact mee gehad hebben en wat ons gevoel daarbij was. Maar ik sluit niet uit dat alle offertes die het niet zijn geworden inmiddels in de digitale oud papier-bak zijn verdwenen. En ik ben absoluut geen expert.
Bij onze uiteindelijke keus zijn we vooral op ons eigen gevoel afgegaan. Nu de plannen de laatste tijd toch wel heel concreet werden en het ook financieel wel mogelijk was hebben we natuurlijk nog een aantal offertes opgevraagd. We kozen uiteindelijk voor een bedrijf bij ons in de woonplaats. Niet de goedkoopste, maar ook niet de duurste. We konden er op kantoor komen kijken, alles werd heel duidelijk uitgelegd, en het contact en de service waren goed.
Ons dak werd bekeken en er werd een berekening gemaakt van hoeveel panelen er op zouden passen en hoeveel dat op zou leveren. Als we ook zonnepanelen op onze terrasoverkapping zouden leggen zouden er achttien passen. We kozen ervoor om met ‘optimizers’ te gaan werken. Op die manier zou ieder paneel afzonderlijk zijn werk doen. Zonder de optimizers is het weliswaar goedkoper, maar dan werken alle panelen zo hard als de zwakste, dus als één paneel bijvoorbeeld in de schaduw ligt heeft dat invloed op alle panelen. Met de optimizers is dat niet het geval, dan werkt ieder paneel afzonderlijk en als er één tussenzit die om wat voor reden dan ook minder energie opwekt, dan werkt de rest nog steeds op volle kracht.
Eind november was het zo ver. Ik was zelf aan het werk, dus van het leggen en installeren van de panelen heb ik niets meegekregen, maar het was snel gebeurd. Later op de dag bleek er toch nog iets niet goed te zijn, en dat is de volgende dag nog keurig opgelost. Fijne service.
We hebben het advies gekregen om niet te kiezen voor een slimme meter, en dat hebben we dan ook niet gedaan. Reden daarvoor is dat onze meter nu terugdraait als de zonnepanelen energie opwekken en dit wordt dus één op één in mindering gebracht op je verbruik en dus op de energierekening. Met een slimme meter betaal je echter gewoon voor alle stroom die je gebruikt, wat de zonnepanelen opleveren wordt niet in mindering gebracht. In plaats daarvan krijg je een vergoeding voor de stroom die je terug levert, en die vergoeding is lager dan de prijs die je betaalt. Het is dus gunstiger om geen slimme meter te nemen en dit zo lang mogelijk uit te stellen als je voor zonnepanelen gaat. Nou was ik toch al niet zo’n fan van de slimme meter, dus ik vind het helemaal niet erg om dat zo lang mogelijk uit te stellen.
We hebben de zonnepanelen eind vorig jaar laten leggen, niet met een speciale reden, het kwam gewoon zo uit. In de winter zijn er natuurlijk minder zonuren, dus dan doen de zonnepanelen ook minder. Maar op zonnige dagen doen ze absoluut hun werk. Het is leuk om een blik te werpen in de meterkast en de meter achteruit te zien draaien. Wij zijn erg blij met deze keus.

Heb jij zonnepanelen?

5 gedachtes over “Onze weg naar zonnepanelen

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.