Vega-test: burgers

burgerToen ik begon met minder vlees eten maakte ik kennis met de wondere wereld van de vleesvervangers. Omdat veel mensen in mijn omgeving hier nieuwsgierig naar waren vond ik het een leuk idee om in verschillende categorieën producten te vergelijken.

De meningen over vleesvervangers zijn verdeeld, en de vraag waarom ik dan wel iets wil eten wat op vlees lijkt komt vaak voorbij. Maar evenveel mensen zijn nieuwsgierig, wat is nou lekker, en wat niet? Ik heb inmiddels de nodige dingen geproefd, en ik vond het leuk om dat in een soort test te verwerken. Een soort ‘vleesvervangers voor beginners’, per categorie zet ik de dingen die ik geproefd heb op een rijtje. En omdat het natuurlijk volop barbecueseizoen is begin ik met de burgers.
Burgers waren eigenlijk de allereerste vleesvervangers waar ik mee in aanraking kwam, via een smaakpanel. Oke, na de kaasschnitzels dan, maar die at ik ook al toen ik nog veel vlees at. Ik vind burgers erg lekker, op een broodje, of op de barbecue. Toen ik besloot dat ik wilde gaan minderen en uiteindelijk stoppen met vlees was ik dan ook erg benieuwd of ik daar een lekkere vervanging voor zou kunnen vinden. Natuurlijk kun je zelf lekkere vegetarische burgers maken, maar soms is kopen wel erg makkelijk. Tot nu toe heb ik drie soorten ‘ham’burgers geproefd:

Vivera Bio tofu reepjes, product en prijs van schaal à 200 ...Vivera – Burgers
De burgers van Vivera worden bij de supermarkt om de hoek verkocht, dus het is erg makkelijk. De structuur deed me meteen denken aan een vleesburger, dat is wat mij betreft al een pluspunt. Aan de smaak moest ik even wennen, maar na de eerste happen vond ik hem erg lekker. Hij is lekker mals, en wat mij betreft net zo lekker als een runderburger.
★★★★☆

De Vegetarische Slager – MC2 burgerIk ben een autoliefhebber: De vegetarische slager mc2 burger
Dit was de eerste burger die ik proefde buiten het smaakpanel om. Ook deze smaakt erg goed, qua smaak vind ik hem nog iets lekkerder dan de Vivera-burger, maar qua structuur vind ik hem juist iets minder. Helaas is hij hier iets lastiger verkrijgbaar, mijn supermarkt is niet zo fanatiek met het inkopen bij DVS. Maar zeker een aanrader als je wil minderen met vlees maar de burgers niet kan missen. Ook deze burger is lekker mals.
★★★★☆

opt-592wMeat Free Days – Burger
Dit merk wordt verkocht bij de Aldi, en daar heb ik wisselende ervaring mee. Helaas vielen de burgers een beetje tegen. In eerste instantie vond ik ze wel lekker, maar ze hadden een vervelende nasmaak. Ook waren ze iets droger dan de andere twee. Ze waren oke, maar niet meer dan dat. Deze zou ik niet nog een keer kopen.
★★☆☆☆

Vroeger at ik graag een broodje hamburger, en ik ben blij dat er lekkere vervangers zijn, zodat ik dit niet echt hoef te missen.
Zijn er vleesvervangers waar je nieuwsgierig naar bent en die je graag terug zou zien in de vega-test? Laat het gerust weten. Volgende week: gevulde schnitzels.

 

7 gedachtes over “Vega-test: burgers

 1. Persoonlijk eet ik vaker vleesvervangers. Eerder omdat ik steeds minder vertrouwen heb in het vlees. Daarvoor rij ik eenmaal per twee weken naarveen goede slager. Wat me opvalt aan deze vervangers is dat ze in de verste verte niet lijken op een kwaliteitsburger van een goede slager ( daar betaal je dan ook voor) maar het lijkt of ze als referentie de standaard burger van mora en zo gebruikt hebben. Een wereld van verschil tov kwaliteit. Zodra men de “oude” kwaliteit als referentie gebruiken ben ik om maar dat zal nog duren denk ik aangezien de centjes bij de meeste hoger staan dan wat men zich in het lijf stopt

  Like

 2. Ik vind het leuk dat je zo’n test gedaan hebt. En er zijn altijd vleeseters die het sowieso niks vinden. (uit principe, ongeacht de smaak). Volgens mij is het zo dat als je een hamburger eet zoals de meeste mensen doen, met sla, augurk, ui, tomaat, sausjes (zo eet ik m graag 😉 ) dat je dan echt geen verschil proeft. Zo lekker is vlees namelijk ook niet, daar doen mensen niet voor iets kruiden overheen. En een punt is natuurlijk dat je dit niet alleen eet omdat het zo lekker is, maar vooral omdat je niet meer mee wilt werken aan milieuvervuiling en grootschalig dierenleed.
  ps. als reactie op degene boven mij bedoel je met goede slager de vegetarische? Er zijn mijns inziens geen goede slagers die dode dieren verkopen. Net als humaan slachten bs is.

  Like

  1. Met een goede slager bedoel ik een Vlees slager , een die weet waar het vlees vandaan komt en zelf bereidt… ( zoals men dat ooit allemaal deed ) De Neanderthaler at ook vlees….. Daar zie ik niet zo een giga probleem in. Dan moet je ook gaan opletten met groente en fruit en zo verder te eten. De aardbeien in de super welke uit Spanje komen worden geplukt door Afrikanen welke ternauwernood de overtocht overleven en dan illegaal onder een plastic zeil wonen vlakbij die velden en voor bijna niks je aardbeien plukken voor appie en zo….. Dan heb je het verhaal van de chocolade en slaven en zo verder. De wereld redden met geen vlees te eten gaat hem net worden….. Het dient een totaal plaatje te zijn.. maar vleesvervangers helpen wel met een gewaarwording teweeg te brengen in beter op te letten wat men eet

   Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.