Wandelen | Wat is toch dat wandelboekje?

Het is denk ik zo’n tien jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met het wandelboekje, ik las erover bij een andere wandelaar. Al snel schafte ik er zelf ook één aan, maar wat is dat wandelboekje nou eigenlijk?

Het wandelboekje heet eigenlijk ‘Wandelkilometerboekje’ zag ik toen ik mijn nieuwe exemplaar nog eens nader bekeek. Of dat is veranderd, of ik heb het blijkbaar jarenlang een verkeerde naam gegeven. Maar goed, het Wandelkilometerboekje is een boekje van de KWBN, de wandelbond, en het is eigenlijk een soort logboek. Wanneer je deelneemt aan een officiële wandeltocht kun je deze laten afstempelen door de organisatie. Zo kun je bijhouden wanneer je op welke plaats hebt gelopen, hoeveel kilometer dat was en hoeveel kilometer je in totaal hebt gelopen. Naast de stempel van de organisatie is er ook ruimte voor eigen notities of kleine foto’s.
Er zijn ook medailles beschikbaar die je kunt aanvragen wanneer je een bepaalde mijlpaal, bijvoorbeeld in totaal 250 kilometer, hebt bereikt. Dat heb ik zelf nog nooit gedaan, maar volgens mij stuur je daarvoor het boekje op als bewijs, en krijg je die met je medaille weer thuisgestuurd.
Je kan het wandelkilometerboekje rechtstreeks in de webshop van de KWBN kopen, maar het is veel goedkoper om hem bij een georganiseerde wandeltocht aan te schaffen. Bij de meeste tochten worden de boekjes wel verkocht. Je kan hem dan natuurlijk ook meteen af laten stempelen.

Voor het stempelen geldt hetzelfde, dat doen ze bij de meeste georganiseerde tochten wel. Meestal krijg je dan een stempel van de vereniging die de tocht organiseert. Onderaan de pagina schrijf je het aantal gelopen kilometers op, en heb je de ruimte om deze op te tellen bij de vorige tochten en zo het totaal aantal na een tocht bij te houden.
Zelf heb ik een nieuw boekje gekocht omdat ik het leuk vind om het op deze manier bij te houden, maar wie weet ga ik deze keer ook wel voor de ‘mijlpaalmedailles’. Als ik dat doe zal ik tegen die tijd nog een keer mijn ervaring hiermee delen.

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.