Recept | Blokzijler brok

brokBij een opruimsessie in mijn mailbox kwam ik een mail tegen met verschillende recepten, waaronder deze. Meteen kreeg ik zin om te gaan bakken, en de meeste ingrediënten had ik gewoon in huis, dus ik ging aan de slag.

Blokzijler Brok is ooit ontstaan in, hoe verrassend, Blokzijl, een plaatsje in de omgeving waar ik opgegroeid ben. Funny fact: eigenlijk was het gewoon een mislukte speculaaskoek, maar het bleek zo populair dat het nog altijd verkocht wordt.
Het is een smeuïge speculaaskoek. Vroeger heb ik het regelmatig gegeten, maar nu al een tijdje niet meer. Toen ik het recept weer eens zag kreeg ik spontaan zin om het een keer te maken. Het is niet moeilijk, en het duurt niet lang, ideaal.

img_2022

Ingrediënten
150 gram roomboter
150 gram donkere basterdsuiker
1 losgeklopt ei
2 eetlepels speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de boter in een pannetje. Roer de basterdsuiker daar goed doorheen en voeg het ei toe. Voeg tot slot de kruiden, een snufje zout en het bakmeel toe en roer tot er een gelijkmatig deeg ontstaat.
Leg het deeg op een ingevette bakplaat of een bakplaat met bakpapier, druk het plat tot het ongeveer 1,5 tot 2 centimeter dik is. Bak de koek voor ongeveer 20 minuten onderin de oven.

Eet smakelijk!

10 gedachtes over “Recept | Blokzijler brok

  1. Hi Jenn ik ben Erik uit Amersfoort ben met je recept blokzijler brok bezig gaat hartstikke goed maar er zit een foutje in je recept je bent denk ik vergeten de temperatuur van de oven erbij te zetten. Misschien kan je dat er nog effe bij zetten ivm andere mensen die blokzijler brok willen bakken. Hi Jenn bij voorbaad dank gr Erik

    Like

  2. Heerlijk recept! Mijn man is erg kieskeurig en vindt veel brok uit de winkel niet ‘de goede Brokzijler Brok’, maar deze vindt hij erg lekker. En het recept is erg simpel, dus makkelijk tussendoor te maken.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.