Wings For Life World Run 2016

wings-for-lifeGisteren liep ik de Wings For Life World Run in Breda, een bijzondere wereldwijde wedstrijd die ik graag een keer mee wilde maken.

Alleen al om het unieke concept van de race wilde ik graag een keer meelopen. Wereldwijd in verschillende landen start de wedstrijd op exact hetzelfde tijdstip. Hier in Nederland was dat 13.00 in de middag. Ruim 130.000 deelnemers in 34 verschillende landen deden mee.
Bij Wings For Life ren je niet naar een finish toe, de finishlijn haalt je gedurende de race in, in de vorm van een Catcher Car. Hier werd deze bestuurd door Max Verstappen.
De andere reden om mee te doen was dat de volledige opbrengst van het evenement naar onderzoek gaat om dwarslaesies te genezen.
Zo’n bijzondere wedstrijd wilde ik graag een keer ervaren, dus ergens in maart schreef ik me in. En gisteren was het dan zo ver.
Toen ik naar Breda toe reed kwam ik erachter dat er ook nog een jazzfestival was en dat de stad moeilijk bereikbaar kon zijn. Gelukkig had ik daar geen last van en kon ik zelfs vlak bij de start parkeren. Op naar de plek waar ik mijn startpakket kon ophalen. Maar waar was dat ergens? Ik kon het dus niet vinden, maar gelukkig zijn de mensen erg behulpzaam en zo was ik nog mooi op tijd om alles op te halen.
Daarna was het wachten, nog ruim een uur voordat we van start zouden gaan. Ik hou niet zo van stilstaan, dus ik zocht een plekje in de schaduw waar ik kon zitten. Op een podium werd muziek gedraaid en ondertussen kwamen verschillende mensen vertellen waarom ze meededen. Mensen in een rolstoel konden ook meedoen.

img_5746
Toen de startvakken open gingen nam de spanning wel toe. Dit was wel even wat anders dan funruns als de Night Run met een paar honderd deelnemers en de Schuim Run met ongeveer 180 mensen waar ik eerder aan meedeed. Hier stonden… slik… zo’n 3500 mensen aan de start. Waarvan het grootste deel vrijwel zeker harder liep en meer ervaring had dan ik.
De warming up begon, maar ik kreeg er niet veel van mee, ik stond vrij achteraan, waar we het niet meer echt konden volgen. Maar de sfeer was goed, de stemming zat er lekker in en al snel waren we met zijn allen weg. Max zou een half uur later volgen.
Wat betreft het publiek, alle clichés zijn waar. Het publiek draagt je en zweept je op. Ik liet me al snel iets teveel meeslepen en ging veel te hard van start, waardoor ik al snel overstapte op wandelen. Maar wat geeft het eigenlijk?
Op een gegeven moment liep ik naast iemand die op hetzelfde tempo liep en we besloten om bij elkaar te blijven. De eerste twee kilometer waren sneller voorbij dan ik had verwacht, maar daarna werd het zwaar. We liepen in de volle zon, en het was ontzettend warm. Wind was er bijna niet tussen de gebouwen.
Na een kleine vier kilometer kwam, toch veel te snel, de Catcher Car voorbij gereden en was de race voor ons afgelopen. Eigenlijk zouden we terug naar de start moeten lopen, bussen gingen pas vanaf de zes kilometer, maar een dame in het publiek was zo vriendelijk om ons even te brengen.
Terug in het startdorp namen we onze medaille en een ijskoud blikje Red Bull in ontvangst. Normaal drink ik dat nooit, ik vind het eigenlijk ook helemaal niet lekker, maar op dat moment was ik blij met alles wat koud, zoet en vloeibaar was.
Uiteindelijk ben ik helemaal niet ontevreden. Ja, voordat ik wist wat voor weer het zou worden gooide ik op tussen de vijf en de tien kilometer. Maar ik had nog nooit echt hardgelopen in deze temperatuur, dus al aan het begin van de dag had ik mijn doel veranderd in ‘niet als eerste eruit liggen’. En dat is helemaal gelukt, ik was bij lange na niet de eerste.
Ik heb ontzettend genoten van deze bijzondere ervaring. Het was het afzien en het verbranden helemaal waard. Wereldwijd is er 6,6 miljoen opgehaald voor het goede doel. De Nederlandse vrouwelijke winnaar liep bijna 39 kilometer, de mannelijke winnaar meer dan 64. De wereldwijde vrouwelijke winnaar kwam uit Japan en liep ruim 65 kilometer, de wereldwijde mannelijke winnaar liep in Italië ruim 88 kilometer.
Op naar volgend jaar! Oh, en ik kan ook nog eens een puntje van mijn 30 before 30-lijst afstrepen: iets sportiefs doen voor een goed doel. Daar stond ik niet eens bij stil toen ik besloot om mee te doen eigenlijk.

8 gedachtes over “Wings For Life World Run 2016

  1. Wat leuk dat je hieraan meegedaan hebt! Ik kan me voorstellen dat het heel zwaar was met het warme weer. Ondanks dat lijkt het me een hele ervaring en inderdaad heel mooi dat het voor een goed doel was!

    Like

  2. Echt super tof en gaaf dat je dit gedaan hebt en zo hoort een bucketlist ook te zijn, dingen doen en achteraf af kunnen strepen, dat is ook wel gaaf, en dit was een super goede training natuurlijk voor de vier daagse straks 😉

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.