Saunacomplexen: korte reviews

Ik vind het heerlijk om af en toe naar een saunacomplex te gaan. Lekker genieten van stoombaden, warmwaterbaden en natuurlijk verschillende sauna’s. Even helemaal niks aan mijn hoofd en alleen maar ontspannen.
Als we gaan doen we dat ook een hele dag, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Maar niet té vroeg, want te vroeg opstaan is natuurlijk helemaal niet ontspannen. Veel mensen vinden het te lang, zo’n hele dag, maar ik vermaak me wel, heerlijk.
De volgende complexen heb ik al eens bezocht. Wil je weten wat de aanraders zijn? Lees dan verder:

Foto door Max Vakhtbovych op Pexels.com

Thermen Holiday in Schiedam
In eerste instantie een keer bezocht tijdens een weekendje weg naar Rotterdam, maar het beviel zo goed dat we vaker terug zijn gekomen. Het is een mooi en groot complex met vriendelijk personeel en goed geregelde horeca. Het eten en drinken is er altijd goed en er worden heerlijke opgietingen gegeven. Sinds kort hebben ze een sauna in een hobbithol.

Algehele indruk: ★★★★★
Eten en drinken: ★★★★☆
Opgietingen: ★★★★☆

De Veluwse Bron in Emst
Eén van onze grote favorieten. Qua oppervlakte de grootste sauna van Nederland, er is dus ontzettend veel te doen. Zowel binnen als buiten hebben ze fijne faciliteiten. De opgietingen zijn heerlijk, en het eten is altijd goed. Ik denk dat dit het complex is waar we het meest naartoe gaan.

Algehele indruk: ★★★★★
Eten en drinken: ★★★★☆
Opgietingen: ★★★★☆

De Thermen in Nijmegen
Een klein maar gezellig saunacomplex in de bossen van Nijmegen. Het doet een beetje oud aan, maar dat heeft ook zijn charme. Een leuke budgetsauna. De entree is niet duur en ook het eten is betaalbaar, maar wel lekker. Leuk om eens naar toe te gaan als je niet veel uit wil geven. Zeker geen afrader, maar ook niet het eerste complex waar ik nog eens naar toe zou gaan. Ze doen er wel heerlijke opgietingen.

Algehele indruk: ★★★☆☆
Eten en drinken: ★★★★☆
Opgietingen: ★★★★☆

Helaas heeft deze sauna de energiecrisis niet overleefd. In januari 2023 hebben zij hun deuren moeten sluiten.

De Zwaluwhoeve in Harderwijk
Deze liefde heeft even moeten groeien. In het begin was het er erg druk, maar wel mooi. Het was ook het eerste echte saunacomplex wat we bezochten, dus het was ook even wennen misschien. Inmiddels is het helemaal veranderd en verbeterd. Er wordt nu gewerkt met een klantenstop, dus te druk zal het niet meer worden, en er zijn veel nieuwe voorzieningen gekomen. Het personeel is altijd vriendelijk, als je vaker komt gaan de vaste medewerkers je herkennen en dat vind ik ook wel prettig. Het eten is goed, er is veel keus, voor ieder wat wils. Ook hier zijn de opgietingen altijd goed bevallen.
Helaas zijn er steeds meer badkledingdagen, waardoor wij er juist steeds minder komen. Als je juist wel van badkledingdagen houdt is dit zeker een aanrader.

Algehele indruk: ★★★
Eten en drinken: ★★★★☆
Opgietingen: ★★★★☆

Wellness in the Sky in Leiden
Hier zijn we een avondje geweest tijdens een weekendje weg. Het is er niet echt groot, genieten was het zeker. Het bijzondere aan dit complex is dat het zich op de twaalfde verdieping bevindt. Vanuit de verschillende sauna’s en baden kijk je uit over de hele stad.
Er waren wat problemen met het parkeren toen we kwamen, maar dat is netjes opgelost door het vriendelijke personeel. De horeca hebben we niet echt getest, maar de bitterballen waren erg lekker.
Als we nog eens in de buurt zijn komen we hier graag een keer terug.

Algehele indruk: ★★★
Eten en drinken: niet getest
Opgietingen: niet getest

Het Sanadome in Nijmegen:
Niet echt een saunacomplex maar ik vind wel dat hij in  dit rijtje thuishoort. Het is een complex met thermaalbaden, ook heerlijk. Groot is het niet, maar het is wel fijn.
We zijn hier al een tijd niet geweest, omdat we toch liever naar de sauna gaan, maar het eten was er altijd goed. Wel was het jammer dat het steeds mijn favoriete maaltijden waren die van de kaart gingen. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam.

Algehele indruk: ★★★★☆
Eten en drinken: ★★★★☆
Opgietingen: niet van toepassing

Er zijn nog veel sauna’s die ik graag zou bezoeken, dus wie weet komt er nog een vervolg op deze blogpost!

Gaan jullie graag naar de sauna? Heb je nog aanraders voor mij?

Deze reviews hebben een update gekregen in januari 2023.

Lees ook:
Saunacomplexen: korte reviews deel 2

18 gedachtes over “Saunacomplexen: korte reviews

 1. Wow je hebt er best een hoop bezocht. Ik hou niet van kleine warme ruimtes 😉 Wel ga ik eens per 5 jaar (ofzo) naar Sanadome in Nijmegen. That’s it.

  Like

 2. Sauna is inderdaad heerlijk ! Wij gaan straks ook genieten. Er is een sauna complex bij ons in de buurt waar je in de hammam een scrubsessie kan volgen van ongeveer 45 minuten. Nadien voel ik me steeds als herboren, met een babyvelletje als extraatje :-).

  Like

 3. Ik ben zelf ook een paar keer bij De Veluwse Bron geweest. Erg mooi en inderdaad heerlijk ruim. Thermen Bussloo ligt daar niet zo ver vandaan. Het is ietsje kleiner dan de Veluwse Bron, maar dat geeft meteen ook extra sfeer. Dan nog is het een ruim complex. Pluspunt van Bussloo is de horeca en de ruimtes waar je kan zitten. Sfeervoller én het personeel is supervriendelijk. Echt een aanrader!

  Like

 4. Ik vind het heerlijk om naar een saunacomplex te gaan, maar we gaan altijd naar hetzelfde, omdat we het er leuk vinden. En dit is in België, dus als je eens naar Oostende gaat, gil je maar. Ik weet daar een heel fijne zitten 😉

  Like

 5. Dit staat op mijn bucketlist, ben misschien 3x in mijn leven in een sauna geweest en dan intern van vakantie parken bijv. maar dat is lang geleden. Mijn allereerste keer was in de brugklas met school, kun je je dat voorstellen? Welke gek bedenkt er nu om in de tienertijd met een zooi tieners naar een sauna te gaan, hahahahaha

  Ik denk dat ik mij daar ook wel een hele dag kan vermaken, maar ja, het kost ook wat, en het lijkt me gaaf om met de vrouwenlijn van mijn familie te gaan dan, met zijn viertjes zou dat dan worden.

  X

  Like

 6. onze sportschool heeft een sauna, maar ik twijfel al eeuwen over sauna..
  Ik ben zo bang dat ik het te benauwd krijg van die warmte..
  Het idee van een sauna vind ik dan wel weer heerlijk

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.