De Happychallenge! Wat zijn mijn waarden?

sidebarhappyVia een lid van de BodieBoost-community trof ik de Happychallenge. Van de naam alleen al werd ik vrolijk en nieuwsgierig, dus ben ik verder gaan kijken. De challenge is een project van Marieke, Kelly en Lisanne, met als doel om ons bewust te maken van dromen, geluk en wat we allemaal al hebben. Kortom, dingen waar je happy van wordt. Een challenge om een beetje blijheid te verspreiden, dat leek me wel wat. Tenslotte kan iedereen wel wat extra blijdschap gebruiken op zijn tijd. Tien weken lang komt er op vrijdag een opdracht om je ergens bewust van te maken. De opdrachten zijn van tevoren niet bekend, maar ik ga zeker proberen er iedere week over te bloggen. Je hoeft overigens geen blogger te zijn om mee te doen. Via de hashtag #dehappychallenge kun je ook via Twitter, Facebook en/of Instagram meedoen met de challenge. Als je mee gaat doen, vergeet je dan vooral niet aan te melden in de Facebookgroep.

Wat zijn mijn waarden?
Vandaag was het tijd voor de eerste opdracht. De opdracht ging over waarden. Iedereen heeft waarden, dingen die belangrijk zijn in je leven, waar je voor wil gaan. Waarden zijn voor iedereen persoonlijk, iedereen vind tenslotte andere dingen belangrijk. De opdracht van vandaag was om uit een lange lijst met mogelijke waarden te kiezen welke drie voor mij het belangrijkst zijn. De waarden waar we uit kunnen kiezen vindt je onder andere hier.

Toen tot me doordrong dat ik er echt maar drie zou mogen kiezen schrok ik wel even. In een korte oogopslag had ik er al meer gezien die bij me passen. Maar na een ochtend nadenken ben ik toch tot drie waarden gekomen die voor mij het allerbelangrijkst zijn:

Liefde
Liefde staat op de eerste plaats. Vroeger op de basisschool zongen we een liedje: ‘Al kon ik iedereen verstaan en sprak ik elke taal, zonder liefde was het niets’. En daar geloof ik heilig in. Wat je ook doet in je leven, wat je ook bereikt, zonder liefde stelt het niet veel voor. Liefde is er natuurlijk in verschillende vormen. Liefde voor je partner is iets heel anders dan liefde voor je familie, je vrienden of zelfs je werk. Liefde is belangrijk in het leven. Hier vallen eigenlijk verschillende waarden uit de lijst nog in samen: vriendschap, naastenliefde, familie, allemaal waarden die eigenlijk samen te vatten zijn in de liefde.

Eerlijkheid
Eerlijkheid en vertrouwen vind ik heel belangrijk in het leven en in relaties. Je moet op elkaar en in elkaar kunnen vertrouwen. In een vriendschap, een liefdesrelatie of een werkrelatie. Een ander bedriegen, dat is niet de manier waarop ik in het leven wil staan. Maar eerlijkheid vind ik ook: staan voor wat je doet. Achter jezelf en achter je keuzes staan. Jezelf niet verloochenen. Eerlijk zijn naar jezelf is minstens zo belangrijk als eerlijk zijn naar anderen. Maar ook delen vind ik een vorm van eerlijkheid. Niet alles voor jezelf houden, maar eerlijk delen met iemand die het ook nodig heeft. En dan niet alleen met de mensen die nu leven, maar ook delen met de generaties die na ons zullen komen. Eerlijk omgaan met mijn leefomgeving dus.

Persoonlijke groei
Als derde waarde heb ik gekozen voor persoonlijke groei. Omdat ik het belangrijk vind om persoonlijk te groeien. Stilstand is achteruitgang zeggen ze wel eens, en niet voor niets denk ik. Ik wil mij blijven ontwikkelen, binnen mijn werk, maar ook binnen het leven in het algemeen. Ik wil blijven leren (ook een van de waardes, die valt hier mooi mee samen) en kennis blijven vergaren. Ik wil nieuwe dingen doen, nieuwe ervaringen opdoen. Want ook door ervaring kun je persoonlijke groei opdoen. Iedere dag is er wel iets nieuws te leren, al is het maar iets heel kleins en ogenschijnlijk onbelangrijks. Iedere dag is een kans om weer een beetje te groeien.

22 gedachtes over “De Happychallenge! Wat zijn mijn waarden?

  1. Wat leuk!!! ben blij dat ik jou blog lees haha. Dan krijg je nog eens leuke challenges te zien. Heb me op Facebook gelijk aangemeld en ga alvast eens nadenken over mijn 3 belangrijkste waardes 😀

    Like

  2. Heel mooie waarden! Vooral in die van persoonlijk groei kan ik mij ook vinden. Ik heb in mijn blogpost een soortgelijke omschrijving geplaatst onder de noemer “kennis”. Sommige waarden leunen dicht bij elkaar aan. 🙂

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.