Tips om minder vlees te eten

Is één van jouw goede voornemens om het komende jaar minder vlees te eten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen en begin je daarom maar helemaal niet? Zonde! Alle begin is moeilijk, dus ik deel graag mijn beginnerstips met je.

photo of vegetable salad in bowls

Foto door Ella Olsson op Pexels.com

Bedenk voor jezelf waar je het voor doet
Waarom wil je eigenlijk minder vlees eten? Voor het milieu? Vanwege het dierenleed? Voor je gezondheid? Als je voor jezelf duidelijk in beeld hebt wat je reden is om te minderen is het makkelijker om het vol te houden.

Maak het jezelf niet te moeilijk
Je hoeft niet de meest creatieve gerechten tevoorschijn te toveren, zeker niet als je net begint. Er is niks mis met een vleesvervanger. Ze worden steeds beter, en zeker als je vlees eigenlijk erg lekker vindt zijn vleesvervangers een uitkomst.

Doe mee aan een challenge of themaweek
Er zijn verschillende initiatieven en challenges, sommigen in een vaste periode zoals de Week Zonder Vlees of Veganuary, en anderen waar je op ieder gewenst moment bij in kunt springen. En er komen er steeds meer. Het leuke van een initiatief als de Week Zonder Vlees is dat je nooit alleen bent, er zijn altijd meer deelnemers. Maar ook de challenges die je wel alleen doet kunnen extra stimulerend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld vaak tips, achtergrondinformatie en recepten.

Kleine stapjes zijn ook stapjes
Je hoeft het vlees natuurlijk niet helemaal te verbannen als je dat niet wil. Kleine stapjes zijn ook stapjes, begin eens met één dag per week, of zelfs één maaltijd per dag.

Experimenteer!
Veel Nederlandse gerechten draaien om vlees, maar veel buitenlandse gerechten helemaal niet. Wees niet bang om te experimenteren met nieuwe gerechten. Natuurlijk kan er een keer iets mislukken, en dat is helemaal niet erg. Wie weet ontdek je je nieuwe lievelingseten.

Laat je niet gek maken
Als je op een gegeven moment gaat aangeven dat je minder vlees gaat eten of zelfs helemaal wil stoppen, dan gaan mensen daar iets van vinden. Trek je daar niks van aan. Jij weet waarom je het doet (zie de eerste tip), en een ander heeft daar helemaal niks over te zeggen.

 

2 gedachtes over “Tips om minder vlees te eten

  1. Wat een fijne tips! Ik vond het minder vlees eten aan het begin ook heel lastig omdat het Nederlandse eten toch algauw draait om vlees. Nu eet ik al vijf (?) jaar vegetarisch en ik ben niet meer anders gewend 😉 Vleesvervangers vind ik sowieso een goeie tip om mee te beginnen. Door te experimenteren maak je het ook een stuk leuker voor jezelf!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.