9 kleine dingen die jij vandaag nog kan doen voor een betere wereld

Afbeeldingsresultaat voor dag van de duurzaamheidVandaag, tien oktober, is het Dag van de Duurzaamheid, en daarom deel ik vandaag een aantal tips voor kleine dingen die je kunt doen om duurzamer te leven. Want alle kleine beetjes helpen.

Pak voor kleine afstanden de fiets of ga lopen in plaats van de auto te nemen
Zeker voor kleine afstanden is het vaak helemaal niet nodig om de auto te gebruiken. Hem iets vaker laten staan is beter voor het milieu, beter voor je portemonnee en het is nog gezond ook.

Neem je eigen beker mee naar je werk
Je eigen beker gebruiken in plaats van wegwerpbekers scheelt in het afval dat je produceert, maar ik vind ook dat het veel lekkerder drinkt. Lukt het niet, of ben je hem vergeten? Je kunt prima een tweede keer koffie uit hetzelfde bekertje drinken.

Zet de verwarming een graadje lager
Oke, met dit weer hoeft de verwarming helemaal niet aan natuurlijk. Maar als het zover is, zet hem dan eens een graadje lager dan je normaal zou doen. Een warme trui of een knus dekentje zorgt er ook voor dat je warm blijft.

Print minder
Is het echt nodig om dat printje te maken? Veel tickets kun je tegenwoordig op je telefoon laten zien, en informatie om nog eens na te lezen kun je ook op je computer opslaan. Moet je echt printen? Neem dan een kleiner lettertype, of print dubbelzijdig.

Doe eens een dagje zonder vlees
Als alle Nederlanders een dag geen vlees zouden eten, dan zouden er 500.000 dieren blijven leven. Maar los daarvan: vlees zorgt voor ontzettend veel uitstoot van broeikasgassen, en er is veel water voor nodig.

Download Too Good To Go
Ga de strijd aan tegen voedselverspilling. Win-win, eten wat eigenlijk te goed is voor de vuilnisbak kan worden gered, en jij hebt veel eten voor weinig geld.

Douche iets korter
Spreekt voor zich denk ik, met een kortere douchebeurt word je ook schoon, en je bespaart veel water, en energie om het water te verwarmen.

Plak een nee/nee of nee/ja sticker op je brievenbus
Hoeveel folders krijg je in de bus waar je eigenlijk niet naar kijkt? Zonde van het papier, en de meeste folders zijn ook gewoon online te bekijken. Bijkomend voordeel: met minder folders kom je ook minder snel in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Kijk eens op Rank a Brand voordat je gaat shoppen
Hier kun je zien hoe eerlijk en duurzaam je favoriete merk is. Merken worden beoordeeld op milieuvriendelijkheid, maar ook op bijvoorbeeld arbeidsrechten.

5 gedachtes over “9 kleine dingen die jij vandaag nog kan doen voor een betere wereld

  1. Bij ons op kantoor gebruiken we gelukkig porseleinen koppen in plaats van bekers šŸ™‚ De Nee-Nee sticker hangt ook op de brievenbus. En ik zal vanavond korter douchen! Babysteps šŸ™‚

    Like

  2. Allemaal dingen die ik al doe sinds ik op mijzelf ben, en ik van huis uit al geleerd heb, het is zo zonder soms wat mensen verspillen. Alleen de folders en krantjes? Die gaan hier in de kattenbak als bodem bescherming, hahaha dus die mogen blijven komen, en nu is het ook wel handig, en ik vind online kijken minder handig…. van folders… dan raak ik het alweer kwijt bij wie wat en waar, waar ik thuis de folders open kan laten liggen bij elkaar.

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.