Zorgverzekering kiezen? Doe het goed!

Het einde van het jaar zit er weer aan te komen. De tijd van kerst, goede voornemens en… de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Ben je eigenlijk nog tevreden over je polis? Wil je blijven waar je bent, of denk je erover om over te stappen naar een ander?

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

Wat voor polissen zijn er?
Er bestaan drie soorten polissen. Een naturapolis, een restitutiepolis of een mixpolis. Een naturapolis houdt in dat die zorg vergoed wordt die geleverd wordt door zorgverleners waarmee de betreffende verzekeraar een contract heeft afgesloten. De verzekeraar betaalt in dit geval de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener, zonder dat je daar tussen zit. Kies je voor een naturapolis, dan is het dus belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Doe je dit niet, dan is er een kans dat de behandeling niet, of gedeeltelijk vergoed wordt. Bij spoed kun je natuurlijk wél overal terecht. Een naturapolis is vaak iets goedkoper dan een restitutiepolis.
Bij een restitutiepolis is de keuze voor een zorgverlener helemaal aan jezelf. In veel gevallen krijg je zelf de factuur en moet je deze voorschieten. Jij declareert hem vervolgens bij de verzekeraar. In sommige gevallen stuurt de zorgverlener de factuur wel rechtstreeks naar de verzekeraar.
Er bestaat ook zoiets als een mixpolis. Dat is, zoals de naam al zegt, een combinatie van een natura- en een restitutiepolis. Voor sommige behandelingen is de keuze voor een zorgverlener vrij, voor andere behandelingen moet je naar een gecontracteerde behandelaar.

Eigen risico
Het eigen risico gaat dit jaar niet omhoog, het bedrag blijft staan op € 385,-. Dit betekent dat je de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Alles wat daarboven komt wordt vergoed door de zorgverzekering. Niet alles valt onder het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts kost bijvoorbeeld geen eigen risico, net als wijkverpleging, ketenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg en GLI. Hier kun je vinden welke kosten er precies niet onder het eigen risico vallen.
Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering en het is mogelijk het verplichte eigen risico aan te vullen met een vrijwillig eigen risico. De premie zal hierdoor lager uitvallen, maar het is de vraag of dit de moeite waard is. Ik ben dit jaar in ieder geval erg blij dat ik daar zelf niet voor gekozen heb.

Hoe maak je de beste keus?
De goedkoopste zorgverzekering hoeft niet altijd de verzekering te zijn die het beste bij je past, maar de prijs speelt voor veel mensen wel een grote rol. Wanneer je kiest voor alleen een basisverzekering dan hoeft de keus niet moeilijk te zijn. De basisverzekering is wettelijk verplicht en de dekking is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De goedkoopste verzekering is snel gevonden. Voor de basisverzekering is de verzekeraar ook verplicht om je aan te nemen.
De aanvullende verzekering is niet verplicht. Deze kan wel per verzekeraar verschillen en de zorgverzekeraar weigeren de verzekering voor je af te sluiten, als bijvoorbeeld het vermoeden bestaat dat je de verzekering voor hoge bedragen gaat aanspreken. De dekking van de aanvullende verzekering wordt bepaald door de verzekeraar. Het is belangrijk om goed te kijken welke vergoedingen je graag in het pakket zou willen. Op basis hiervan is het mogelijk op verschillende vergelijkingssites de goedkoopste verzekering te vinden die het beste bij je past. Vaak kun je bij een verzekeraar ook een offerte opvragen.
Via het werk of een vereniging is het soms mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten. Dit kan zeker de moeite waard zijn want hier zijn kortingen aan verbonden. Nadeel is dat het vaak geldt voor één, soms twee verzekeraars, dus als je kiest voor een collectief bepaalt de werkgever of de vereniging eigenlijk waar je verzekerd wordt. Collectiviteitskorting is per volgend jaar niet meer mogelijk voor de basisverzekering, maar op de aanvullende verzekering kun je nog wel korting krijgen.

Opzeggen
Heb je besloten om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan moet je natuurlijk je huidige verzekering opzeggen. Dit kan tot 1 januari. Tot 1 februari kun je je vervolgens aanmelden bij de nieuwe verzekeraar. Opzeggen moet in de meeste gevallen schriftelijk. Soms is het zo dat de nieuwe zorgverzekeraar de oude verzekering voor je opzegt, als extra service.
Wel belangrijk om te weten: je kan je huidige verzekering alleen opzeggen als je niet achter loopt met het betalen van de premie.

Tot slot
Kijk altijd goed naar de voorwaarden wanneer je denkt over overstappen. Bekijk de vergoedingen en informeer je over de eventuele addertjes onder het gras. Ga nooit over één nacht ijs, denk er goed over na. Je zit er tenslotte een heel jaar aan vast.

Dit artikel heb ik in 2012 geschreven voor Whoopsie Daisy. Dit online magazine bestaat niet meer, maar het kiezen van een zorgverzekering is natuurlijk nog steeds actueel. Uiteraard heb ik het artikel waar nodig ge-update.

Een gedachte over “Zorgverzekering kiezen? Doe het goed!

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.