Drie dagen stembureau

De gemeenteraadsverkiezingen zijn weer voorbij, en ondanks dat de meeste coronamaatregelen weg zijn waren de stembureaus wel weer drie dagen open. Ik zat er alle dagen, heel leuk, maar ook best intensief.

Foto door Tara Winstead op Pexels.com

Ik heb het altijd belangrijk gevonden om gebruik te maken van mijn stemrecht. Inmiddels alweer een stuk of vijf verkiezingen geleden besloot ik dat ik ook wel eens wilde meemaken hoe het er allemaal achter de schermen aan toe ging, dus ik meldde mij aan als teller. En de keer daarop waren we samen voor het eerst een hele dag stembureaulid.
En nu dus voor drie dagen. Vorig jaar ging het zo hard met de aanmeldingen dat er nog maar op één dag plek was, dit jaar hadden ze eigenlijk mensen te weinig. Op de laatste dag zijn er zelfs twee stembureaus dicht gebleven.
Maandag begon het een beetje stilletjes. We hadden op een hele dag, van half acht in de ochtend tot negen uur ’s avonds een overweldigende opkomst van 85 stemmers. Daarvan was een deel natuurlijk nog een machtiging, dus er zijn nog geen 80 mensen binnen geweest. Dat was niet echt een hoopgevend begin, en we vroegen ons al af waarom we in vredesnaam drie dagen open waren.
Dinsdag werd het beter. Het begon net zo stil, maar rond de lunch kwam er een opleving, en daarna bleef het lekker doorlopen. We eindigden met 207 stemmers, en er zou natuurlijk nog een dag komen.
De eerste twee dagen hoefden we de stemmen niet te tellen. De stembus werd aan het eind van de avond opgehaald, en deze zouden op een centraal punt geteld worden. Wel moest het proces verbaal naar het stadhuis gebracht worden, met z’n tweeën. Maandag ben ik meegereden, dinsdag ging er iemand anders mee en wachtten wij tot de stembus werd opgehaald. Woensdag vonden wij dat we na drie dagen wel naar huis mochten en dat iemand anders wel kon wachten, en daar was gelukkig iedereen het mee eens. Wij waren op ‘ons’ stembureau de enigen die er alle dagen waren, de rest was nog ‘vers’.
Woensdag moesten de stemmen wel geteld worden. Het was in vergelijking met de andere dagen best druk, bijna 600 stemmen zijn er uitgebracht. Maar eigenlijk is dat nog steeds best rustig, dus met het tellen waren we vrij snel klaar. Voor het eerst waren we nog voor middernacht thuis.
Al met al was ik behoorlijk brak na drie dagen, maar het is toch altijd weer leuk om te doen.

Heb jij gestemd?

2 gedachtes over “Drie dagen stembureau

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.