Mijn marktplaatsaccount was gehackt

Gehackt worden, dat overkomt anderen, dacht ik altijd. Ik ben toch niet interessant voor een hacker? Maar onlangs bewees iemand het tegendeel door mijn marktplaatsaccount te grazen te nemen.

pexels-photo-1089438.jpeg

Foto door Markus Spiske op Pexels.com | Ik ben eigenlijk niet zo actief op marktplaats. Af en toe verkoop ik iets, en natuurlijk kijk ik ook als ik ergens naar op zoek ben, maar ik ben geen fanatieke marktplaatsgebruiker. Mijn account is wel een jaar of twaalf oud, en dat maakt het interessant voor een oplichter. Een account van jaren oud komt tenslotte betrouwbaarder over dan een nieuw account van een maand oud.
Opeens kreeg ik een notificatie op mijn telefoon. Iemand had een berichtje gestuurd naar aanleiding van een advertentie, maar ik had helemaal niks te koop staan. Ik schrok me natuurlijk rot en ging meteen kijken waar het bericht over ging. Wat bleek? Iemand bood op mijn account een dure VR bril aan. Er waren zelfs al drie reacties, en er was al een reactie van ‘mij’ teruggestuurd naar twee van de potentiĆ«le kopers.
Mijn geluk is geweest dat de hacker mijn wachtwoord niet heeft kunnen veranderen, en natuurlijk dat ik die notificatie kreeg. Wie weet hoe lang het anders geduurd had voordat ik erachter kwam. Ik kon dus zelf ook nog in mijn account, heb meteen de advertentie verwijderd en de kopers een berichtje gestuurd dat deze advertentie niet van mij was.
Daarna heb ik meteen mijn postcode teruggezet naar mijn eigen, want ook die was aangepast, en geprobeerd om mijn wachtwoord aan te passen. Dat lukte niet meteen, maar met hulp van een vriendelijke medewerker van de klantenservice, die gelukkig ook laat in de avond bereikbaar is, is alles opgelost.
Gelukkig is er uiteindelijk niks gebeurd en is er niemand gedupeerd via mijn account, maar schrikken is het wel. Het kan dus echt iedereen overkomen, en zelfs een marktplaatsaccount kan interessant zijn. Voortaan ga ik toch nog iets vaker mijn wachtwoord wijzigen.

3 gedachtes over “Mijn marktplaatsaccount was gehackt

  1. Interessant. Ook ik denk of hoop dat het mij niet overkomt. Maar heb je het ook Marktplaats gemeld, zodat zij die hacker kunnen blokkeren, want die probeert het gewoon bij iemand anders. En het is in het belang van de serieuse gebruikers dst het platform serieus blijft. En welke tip heb je? Vaker je paswoord veranderen? Vermoedelijk helpt dat niet.

    Like

  2. Ja, eigenlijk van groot belang om zo nu en dan je pass word te wijzigen en nog meer belangrijk, om er ook velen aan te maken, hoe lastig ook… je vind er wel iets om op alles te onthouden, al is het op ouderwetse wijze in huis ergens šŸ˜‰

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.