Aan de slag met mijn stamboom met My Heritage

Al een tijd geleden maakte ik eens een account aan bij My Heritage, ja, die van die vage DNA reclames. Niet omdat ik de behoefte had om mijn DNA in te sturen, maar omdat je er ook online je eigen stamboom kunt invullen. En dat leek me best interessant om mee aan de slag te gaan.

Het heeft even geduurd voordat ik daadwerkelijk aan de slag ging. Ik dacht dat alles openbaar zou zijn, en ik twijfelde of ik daar wel zo de behoefte aan had. Maar dit weekend heb ik mijn account afgestoft en ben ik in de instellingen gedoken, en door alles uit te vinken kun je toch helemaal privé gaan. Dus begon ik aan het invoeren van familieleden van mijn vaders kant en mijn moeders kant. Vooralsnog ben ik alleen de info aan het invoeren die ik uit mijn hoofd weet en wat ik via sociale media kan vinden, en dat is al verrassend veel, dus ik ben nog lang niet klaar.
Af en toe is het ook best confronterend eigenlijk, er zijn best wat familieleden niet meer in leven, en te jong gestorven. Dat wist ik natuurlijk wel, maar door zoiets in te voeren sta je er toch even extra bij stil.

De site werkt heel eenvoudig. Je begint bij jezelf, en van daaruit kun je je ouders toevoegen, broers en zussen, (ex-)partners, kinderen. En vanuit ieder ‘lid’ van je stamboom kun je weer anderen toevoegen.

MH1

En zo ziet dat eruit. Het plaatje is heel klein, maar anders zie je alle namen, en dat wil ik niet. De bovenste twee zijn mijn opa’s en oma’s, in het midden daaronder zitten mijn ouders.
Ik ben nog niet zover dat ik terug ben gegaan bij mijn opa’s en oma’s, dus ik heb nog geen informatie over voorouders die ik niet ken. Vooralsnog ben ik nog druk met het invoeren van bekende informatie, maar het lijkt me zeker interessant om terug te gaan.
Ik heb nu dus alles privé staan, maar naarmate je meer openbaar zet kun je ook matches krijgen. Bijvoorbeeld als één van je familieleden ook voorkomt in de stamboom waar iemand anders aan werkt. Dat bewaar ik even voor later, als ik me er verder in wil gaan verdiepen. Maar er zijn dus genoeg mogelijkheden, afhankelijk van wat je wil.
Je kunt ook verschillende abonnementen afsluiten. Ik heb gewoon een basis abonnement, die kost niks en is voor mij uitgebreid genoeg. Maar er zijn betaalde abonnementen met meer mogelijkheden.
Als je wil kun je de ingevoerde familieleden ook per e-mail uitnodigen om lid te worden van je familiesite en je stamboom, en je kunt familiefoto’s delen. Zo kun je een soort familiecommunity beginnen.

MH2

Als je eenmaal wat informatie hebt ingevoerd kun je ook statistieken zien van je familieleden. Bij het nemen van deze screenshot had ik nog niet van iedereen alle info ingevuld, dus dit is alleen een voorbeeld van wat je zou kunnen zien.

Ik vind het erg leuk om te doen, en als ik eenmaal alle bekende informatie ingevoerd heb wil ik wel eens gaan kijken of ik verder terug kan gaan dan mijn opa’s en oma’s. Ik ben wel benieuwd of ik iets kan vinden, en wat dan.

NB: My Heritage is vooral bekend van de DNA kits, waarmee je DNA kan opsturen om daar informatie over te krijgen. Daar ben ik erg sceptisch over en daar ga ik ook geen gebruik van maken. Dit staat los van het stamboomprogramma.

Ben jij wel eens benieuwd naar je stamboom?

9 gedachtes over “Aan de slag met mijn stamboom met My Heritage

  1. stiekem best wel nieuwsgierig ja. De direct kring ken ik uiteraard, maar daarbuiten, wie daar allemaal zit dat zou ik wel een willen weten. Wie weet heb je hele leuke familie wat je helemaal niet kent.

    Like

  2. Heel tof! Ik weet dat er ergens een bepaald familielid is dat een groot deel van een stamboom heeft gemaakt. Het lijkt mij wel lastig, want eigenlijk moet je overal keuzes maken: vaderskant of moederskant en welke opa of oma. Ik wil heel graag een cursus genealogie volgen als ik klaar ben met studeren, lijkt me heel interessant!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.