Gelezen: Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe

Body Positive PowerGeluk heeft niets met je kledingmaat te maken. We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ik was al nieuwsgierig naar dit boek toen ik voor het eerst las dat hij uit zou komen in Nederland. Helaas had ik mezelf een boekendieet gegeven, maar toen ik een cadeaubon had verdiend met mijn online enquetes kocht ik hem meteen. En dit is echt één van de beste aankopen van dit jaar.
Het hele boek draait eigenlijk maar om één ding: je bent goed genoeg zoals je bent. Ondersteund door wetenschappelijke informatie maakt de Megan Jayne Crabbe, ook wel bekend als Bodyposipanda, gehakt van de dieetindustrie en het slankheidsideaal. In haar boek deelt ze haar eigen ervaringen met de dieetcultuur, haar eetstoornis en haar ontdekking van bodypositivity.
Ze vertelt openhartig over het feit dat ze al in haar kindertijd een laag zelfbeeld ontwikkeld heeft, haar ontelbare ervaringen met dieten en afvalpogingen, haar sportverslaving en haar anorexia. Mét duidelijke triggerwarnings voor degenen die het om wat voor reden dan ook niet aankunnen om expliciete, beeldende beschrijvingen te lezen.
Body Positive Power is prettig en vlot geschreven. Ondanks veel feitelijke, wetenschappelijk onderbouwde informatie is het makkelijk te begrijpen, alles wordt heel goed uitgelegd en ondersteund door bronnen. De schrijfster is eerlijk en direct, maar schrijft ook met humor, en dat maakt het boek nog toegankelijker.
De belangrijke boodschap van dit boek is dat iedereen goed genoeg is. Geen enkel lichaamstype zou verheerlijkt moeten worden, en iedereen verdient het om van zichzelf te houden. Wat mij betreft een geweldige boodschap, en in het boek krijgen we ook praktische tips om hier zelf mee aan de slag te gaan.
En het vooroordeel dat bodypositivity overgewicht promoot en verheerlijkt? Ook dat komt aan bod, en daar maakt ze korte metten mee. Geen enkel lichaamstype zou het ideaal moeten zijn. Iedereen mag van zichzelf houden, gezond of niet, dik, dun, lang, kort, iedereen verdient zelfliefde. Dát is waar bodypositivity om draait.
Ik heb geen specifieke doelgroep die ik dit boek aanraad. Ik raad het iedereen aan. Echt, al zou je dit jaar maar één boek lezen, laat het dan dit boek zijn. Zélfs als je nog nooit een hekel hebt gehad aan je eigen lichaam. Dan nog zal het op zijn minst zorgen voor meer begrip voor mensen die daar wel ervaring mee hebben. Dit boek heeft zo’n belangrijke boodschap, die zou iedereen moeten kennen.

De link in deze post is een affiliate link. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

3 gedachtes over “Gelezen: Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe

  1. Dit lijkt mij ook een prachtig boek om te lezen en ik heb er al zo veel goeds over gehoord. Fijn dat het een mooie mix is van wetenschappelijke bevindingen en haar eigen ervaringen. Dit boek staat in ieder geval heel hoog op mijn lijstje met nog te lezen boeken 🙂

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.