Er zijn deze week vallende sterren te zien

terrenEén van de mooiste natuurverschijnselen om te zien vind ik toch wel vallende sterren. Het heeft bijna iets sprookjesachtigs. Deze week is de meteorietenzwerm Perseïden te zien. De komende nachten zullen er steeds meer vallende sterren te zien zijn.

Gisteravond zat ik nog even met de laptop in de tuin, toen ik op Twitter iemand de vallende sterren zag noemen. Oh ja! Dat was deze week toch? Ik keek het nog even na, en er zou inderdaad al iets te zien moeten zijn.
Zo kwam het dat ik iets later in mijn hangmat naar de lucht lag te staren. De hondjes lagen lekker bij me, en op de achtergrond gaven de krekels in de buurt een gezellig concert. Wat mij betreft is er geen betere manier om een mooie dag af te sluiten.
Het hoogtepunt is te zien in de nacht van 12 op 13 augustus, dan zullen ongeveer 40 tot 60 vallende sterren per uur te zien zijn met het blote oog. Vanwege de nieuwe maan is het die nacht extra donker, dus als het helder is zal het goed te zien zijn. De dagen voor en na het hoogtepunt zijn er ook al vallende sterren te zien, al zijn dat er natuurlijk wel minder. (bron: weeronline.nl)
Mijn eerste ervaring met vallende sterren had ik in Hongarije, ik denk zo’n zeven jaar geleden. In een open veld met complete duisternis om ons heen konden we het ontzettend goed zien.
Sindsdien probeer ik ieder jaar wel even te gaan kijken, maar zo’n ervaring als daar heb ik natuurlijk nooit meer gehad. Helaas gooit de bewolking ook vaak roet in het eten. Toch is het ook hier in Nederland, zelfs vanuit onze eigen achtertuin, erg mooi om te zien.
Gisteren zag ik drie vallende sterren, en ik heb ongeveer een uur in de hangmat gelegen. Ik vind het een mooi aantal, zeker als je bedenkt dat ik in de bebouwde kom lig, tussen de huizen en de verlichting.
Nu ik weet dat het deze week is ga ik natuurlijk vaker kijken, en eigenlijk zou ik het liefst nog een keer naar een plek gaan waar het echt helemaal donker is.
De vallende sterren zijn te zien in het noordoosten, ongeveer op 2/3 tussen de horizon en het hoogste punt boven je hoofd, je moet dus vrij hoog kijken om iets te kunnen zien.

Ga jij kijken?

5 gedachtes over “Er zijn deze week vallende sterren te zien

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.