Kilo’s Knallen: Oh, oh, een plateau…

img_43_1382106301Het is al weer een tijdje geleden dat ik een update heb geschreven over het afvallen. En zo veel valt er ook niet te vertellen, er gebeurde namelijk… niks. De afgelopen weken mocht ik kennismaken met het plateau.

Veel mensen die bezig zijn met afvallen zullen het plateau waarschijnlijk wel herkennen. Het houdt in dat je voor een langere tijd op hetzelfde gewicht blijft hangen. Voor mij was dat de afgelopen acht weken zo.
En dat was best frustrerend eigenlijk. Als ik goed mijn best deed qua eten veranderde er niks. Maar alles loslaten, even helemaal geen punten bijhouden en gewoon eten waar ik zin in had, dat hielp ook niet. Ik kwam er niet eens van aan, er gebeurde gewoon helemaal niks. Fanatiek sporten deed niks, bijna niet sporten deed niks, ik bleef gewoon staan, acht weken lang.
Ik ben natuurlijk weer netjes mijn punten bij gaan houden, want ik merk gewoon dat dat me echt houvast geeft en helpt om gezond, en vooral met mate, te eten. Zeker in de zomer, waar de neiging om veel te veel te eten al snel op de loer ligt.
En inmiddels kan ik gelukkig zeggen dat ik, hopelijk, van mijn plateau af ben. Oke, ik was vorige week een beetje aangekomen, en deze week weer een beetje afgevallen, dus uiteindelijk hang ik nog steeds rond hetzelfde gewicht, maar er gebeurt in ieder geval weer iets.
Tips om van je plateau af te komen heb ik dus niet, want zoals je ziet heb ik van alles geprobeerd en waardoor er juist nu wel weer iets gebeurd, geen idee. Maar ik heb nog wel een paar tips om met je plateau om te gaan. Let wel, ik ben geen diëtist of professional, dit is puur op basis van mijn eigen ervaring.

 • Laat je hoofd niet hangen. Soms werkt je lichaam even niet mee, en dat is hartstikke normaal. Dit komt niet omdat jij het fout doet.
 • Hou je doel voor ogen, geef het niet op. Probeer uit, eet eens iets meer, iets anders, of juist iets minder.
 • Geniet! Wees vooral niet te streng voor jezelf. Nogmaals, een plateau komt niet doordat jij iets fout doet, en jezelf alles ontzeggen is geen goed idee. Allereerst omdat de kans groot is dat het niet helpt, maar vooral ook omdat je je er waarschijnlijk niet beter door gaat voelen. Het moet wel leuk blijven.
 • Wees trots op wat je al wel bereikt hebt.
 • Hou van je lichaam. Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Misschien ben je nog niet waar je wil zijn, maar wacht niet met gelukkig zijn tot je slank bent. Wacht niet met houden van je lichaam tot je op je streefgewicht zit. Als je daar moeite mee hebt, kijk dan eens naar wat je lichaam allemaal kan. Je voeten dragen je, iedere dag weer. Je hart houdt je lichaam in leven. En ook je buik levert zijn bijdrage om je gezond te houden. Kijk naar wat je wel mooi vindt aan je lichaam. En als je je daar comfortabel bij voelt, geef je lichaam eens een complimentje voor de spiegel.
  Ik ben er van overtuigd dat het met elkaar samenhangt. Als je jezelf accepteert, dan komt dat afvallen vanzelf wel weer.

Heb jij wel eens op een plateau gezeten?

10 gedachtes over “Kilo’s Knallen: Oh, oh, een plateau…

 1. Ik wil afvallen, maar mij lukt het gewoon niet. Ik heb van in het begin gezegd, eerst beginnen met een klein beetje. Nog niet direct een groot getal willen afvallen. Maar.. het lukt niet. In plaats van af te vallen kom ik gewoon bij. Sporten doe ik wel niet, ik kan het absoluut niet volhouden en ben nooit sportief geweest. Behalve wandelen dan. Dat probeer ik wel te doen, maar met mijn full-time job is dat niet altijd mogelijk (wss allemaal excuses). Gezond eten lukt ook niet elke dag.. Misschien ben ik toch nog niet zo goed bezig als ik denk..

  Like

  1. Weet je, ik denk dat het inmiddels tien jaar geleden is dat ik mijn eerste afvalpoging deed. Ik woog toen minder dan nu, maar was wel te zwaar. Ik ben een jojo, en ik ben wel vaker afgevallen. En weer aangekomen. Maar nog nooit zo veel afgevallen als deze keer. Met WW kun je in principe gewoon alles eten, maar wel met mate. Niet de ene dag pizza, de volgende patat en de derde dag 2 borden pasta (niet dat ik wil zeggen dat jij dat doet hoor, ik deed dat wel eens…). Die 2 borden pasta kunnen best een keer met je weekpunten, maar dan heb je waarschijnllijk niet genoeg over voor de volgende dag pizza. Maar als je bijvoorbeeld ontbijt met yoghurt en fruit en luncht met een salade dan dat patatje zelfs zomaar binnen je dagpunten passen. En dat is wat mij houvast geeft, en waardoor het nu beter gaat dan ooit. Ik hoef mezelf niks te ontzeggen, en ik hoef niet krampachtig calorieën te tellen. Ik hoef niet te sporten om te kunnen afvallen, dat doe ik omdat ik dat leuk vind en sterker wil worden.
   Volgens mij ben jij hartstikke goed bezig, wandelen is ook heel goed als beweging. Het komt vast goed!

   Like

 2. Ik zit eigenlijk altijd op een plateau, want mijn gewicht is vrij stabiel en gezond, dus niks te klagen. Ik ben wel ietsje zwaarder sinds ik ben gaan samenwonen… Het is mij niet geheel duidelijk waar dat nou eigenlijk aan ligt, want naar mijn idee eet ik hetzelfde.

  Succes met verder afvallen! Maar ook als je op dit gewicht blijft mag je super trots op jezelf zijn hoor!

  Like

  1. En dat ben ik ook zeker hoor. Dat is één ding wat ik na jaren diëten wel heb geleerd. Ik zit nu beter in mijn vel dan toen ik tien kilo lichter was. Toen wilde ik afvallen omdat ik mijn lichaam haatte. Nu vooral omdat ik het gezond wil houden en ervoor wil zorgen.

   Like

 3. Rot hé, zo’n plateau. Ik zit er ook weleens op en dan ineens; hup, dan is er weer iets af. Eigenlijk best heel logisch; je bent al afgevallen en je lichaam wil daarvan ‘bijkomen’. Alleen maar beter dat het niet al te vlug gaat, dan komen de kilo’s er strakjes hopelijk minder snel weer aan. Succes meis en wens mij dat ook maar, met mijn laatste kilo’s. Die zijn het rotst…

  Like

 4. Het zou ook wel iets met het weer te maken kunnen hebben. Acht weken, dat is ongeveer hoe lang het voor mij te warm was om een spijkerbroek te dragen XD Dus dat is toch een uitzonderlijk lange warme periode. Gewicht schommelt soms rond dat plateau, maar zolang er niet ineens 3 kilo bovenop zit en er verder in balans wordt gegeten, maak ik me geen zorgen.
  Ik vind het wel fijn als tijdens zo’n plateau wél je vetpercentage omlaag gaat. Dat betekent dan in ieder geval dat er meer spieren in plaats van de vetcellen aangemaakt worden. En dat moet je dan weer merken in je omvang.
  Tips die ik wel eens gehoord heb, maar geen ervaring iof het ook echt werkt: gooi je maaltijden eens om. Eet je normaal yoghurt voor ontbijt en salade met een broodje voor de lunch, eet dan eens een salade voor ontbijt en neem de yoghurt bij de lunch.Of wissel de warme maaltijd naar de lunchpauze en eet ’s avonds een lichtere lunch-achtige maaltijd.
  En sommige mensen zweren erbij om juist iets meer te gaan eten … ik weet ook niet hoe dat zou werken, maar iets in de logica van dat je meer spieren hebt die meer energie nodig hebben en een lichaam die in ‘spaarstand’ staat vanwege beperkingen in je dieet. Echt geen idee of daar iets in steekt.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.