DIY | Pompoen uitsnijden

Al jaren wil ik een keer een pompoen uithollen en uitsnijden, maar ieder jaar komt het er niet van, ik kom er niet aan toe, of ik kon geen pompoen vinden. Maar nu is het eindelijk gelukt, en het was een stuk lastiger dan ik dacht.

Ik kocht een pompoen bij iemand in de buurt, want dat is natuurlijk de eerste stap. De volgende is een goed moment vinden om eraan te beginnen. Als hij eenmaal opengesneden is schijnt hij niet zo lang meer goed te blijven, dus ik wilde natuurlijk niet te vroeg beginnen.
Het was minder makkelijk dan ik dacht. Ik meen me te herinneren dat ik als kind een keer een kleine pompoen had uitgehold om er een bloemstuk in te maken. Deze was een paar maten groter, en bovendien ging ik voor een gezicht in plaats van een bloemstuk. Ik koos voor het klassieke enge gezicht, omdat ik het mezelf niet meteen te moeilijk wilde maken.

 1. Snijd de boven- of onderkant eraf. Ik koos voor de bovenkant, en volgens mij is dat ook het meest gangbaar. De onderkant kan ook, je plaatst dan de pompoen eigenlijk over de lichtbron heen. Gebruik een scherp mes en kijk uit voor je vingers. Een pompoen is erg taai. Ik vond het het makkelijkst om het mes er diep in te steken en net zo lang te wrikken tot ik helemaal rond was.
 2. Hol de pompoen uit. Hiervoor zijn vast ontzettend handige tools te koop die dat makkelijk maken, maar ik gebruikte gewoon een lepel uit de keukenla, en mijn mes. Haal zoveel mogelijk van de binnenkant eruit. Hoe verder je komt, hoe lastiger het wordt.
 3. Teken op de pompoen wat je uit wil snijden. Je kan hiervoor een watervaste stift gebruiken, als er restjes overblijven kun je die er met wat sap van de pompoen of wat glassex verwijderen.
 4. Snijden maar! Hiervoor gebruikte ik een kleiner mesje om preciezer mee te werken. Maar het is nog steeds opletten dat je niet uitschiet.
 5. Dep de binnenkant van de pompoen zo droog mogelijk. Het schijnt dat hij langer goed blijft als je hem inspuit met haarlak, dus dat probeerde ik ook. We zullen het zien. (Ik heb er wel elektrisch licht in, spuit geen haarlak als je er een kaarsje in zet!)
 6. Klaar!

7 gedachtes over “DIY | Pompoen uitsnijden

 1. Haarlak is dacht ik normaal gesproken wel heel brandbaar. Maar ik neem aan dat je een elektrisch lichtje gebruikt. Wat heb je met de inhoud gedaan? Pompoensoep of taart? Of zijn deze grote pompoenen niet te eten?

  Like

  1. Haha, ja dat weet ik, maar ik had idd uiteraard elektrisch licht. Een echt vlammetje vond ik sowieso een beetje eng met het ā€˜dakjeā€™ er nog op. Maar wel goed om erbij te zetten, tnx! De inhoud is weg, dit was geen eetbare pompoen. Ik heb wel wat van het zaad bewaard voor in de tuin.

   Like

   1. Ik weet niet of je ook plannen hebt voor wel-eetbare pompoenen in de tuin, maar pas op met het combineren van de twee en het hergebruiken van de zaden, als ze elkaar bevruchten kun je ongemerkt van de eetbare pompoenen zaden krijgen waar pompoenen uit groeien die niet eetbaar zijn en daar kun je heel ziek van worden.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.