Overstappen naar een eerlijke bank

logo-liggend_w440_h128_1Eén van mijn doelen voor 2018 was het overstappen naar een eerlijke bank. Iets waar ik eigenlijk al langer mee speelde, maar waar ik tegelijk ook best wel tegenop zag. Het leek me zo’n gedoe.

Al sinds mijn kindertijd zit ik bij de Rabobank, ik woonde in een klein stadje en er was simpelweg geen andere keus. Mijn ouders zaten daar ook al hun hele leven en ik ging gewoon mee. Dat was nog voor het digitale tijdperk, we waren nog afhankelijk van de kantoren, en de Rabobank was de enige die bij ons in de woonplaats zat. Ik vond het wel prima, ieder jaar als ik jarig was geweest kreeg ik een cadeautje, dus ik was al snel blij als kind.
Toen ik iets ouder werd viel ik wel voor de Pennymaat van de ING, maar hoe hard ik daar ook om zeurde, we zijn nooit overgestapt. Wat wist ik daar verder ook van als kind? Ik zag alleen die mooie spaarpot die ik zo graag wilde hebben.
Later kreeg ik mijn eerste pinpas, ik ging internetbankieren, en zo ging het verder. En voor ik het wist zat ik al bijna dertig jaar bij dezelfde bank zonder dat ik me ooit heb verdiept in andere keuzes. Toen ik het huis uit ging heb ik alles zelf geregeld, maar qua bank ben ik altijd blijven hangen bij het oude.
De laatste tijd dacht ik wel eens over overstappen, zeker als ik verschillende banken ging vergelijken. De Rabobank scoort slecht op sommige punten die ik wel heel belangrijk vind. Ik wil helemaal niet dat mijn geld geïnvesteerd wordt in zaken waar ik niets mee te maken wil hebben. Maar overstappen leek me zo ingewikkeld.
Tot nu, want vorige week heb ik mijn rekening geopend bij de ASN. Ik ben nog niet helemaal overgestapt, ik laat ze nog even naast elkaar lopen, maar zodra alles rond is laat ik in ieder geval mijn inkomsten overmaken naar de nieuwe rekening.
Het was natuurlijk lang niet zo ingewikkeld als ik had verwacht, het openen was zo gebeurd, de identificatie is eenvoudig en het is snel geregeld. Het online bankieren ziet er goed en eenvoudig uit. Het zal alleen wel even wennen zijn om na dertig jaar opeens een ander rekeningnummer te hebben. Met een andere pincode, in plaats van de code die ik ook al jaren gewend ben. Maar dat komt vast helemaal goed.
Ik ben blij met deze stap, en de bedoeling is natuurlijk wel om helemaal te gaan overstappen. Dus als je twijfelt, het valt echt mee met ingewikkeld en volwassen gedoe. Je kunt zelfs gebruik maken van de overstapservice, een gezamenlijke service van alle banken in Nederland, dan hoef je helemaal niks zelf te regelen. Ik heb daar niet voor gekozen, omdat ik het graag zelf in de hand houd, maar het is wel mogelijk.

Ben jij tevreden met je bank?

4 gedachtes over “Overstappen naar een eerlijke bank

  1. Vaak blijf je inderdaad zitten bij de bank waar je al vanaf je kindertijd zit: daarom zijn er ook zoveel kinderrekeningen! Maar overstappen kan soms heel goed voelen, en soms kan het ook een financiele keuze zijn. Ik zit al mijn hele leven vast aan de bank waar mijn ouders gewerkt hebben, waar mijn tante gewerkt heeft en waar ik uiteindelijk ook een poos tussen mijn studie door gewerkt heb. Op dit moment is overstappen niet aan de orde. Ik heb bij een andere bank gewerkt en gezien dat uiteindelijk alle banken min of meer hetzelfde werken. Of de ASN echt heel anders is, weet ik dan ook weer niet, want de bank is vrij nieuw en ik heb me er (nog) niet in verdiept.
    Hoe dan ook, overstappen komt pas aan de orde als we de hypotheek moeten vernieuwen. Dan zou het wel eens een mooi moment kunnen zijn om verder te kijken.
    Gelukig weet ik wel dat overstappen op zich niet moeilijk is. Je moet alleen even bewust zijn van de producten die je afneemt bij je huidige bank en of je je oude rekening wilt aan blijven houden. Daar kunnen extra kosten bij komen kijken als je een pakket afneemt en ineens je salaris niet meer op die rekening binnenkomt. Maar dat is allemaal informatie die je kunt opvragen of na zoeken.
    Gewoon doen, als je je er beter bij voelt!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.