Waarom onze grijze bak zelden geleegd wordt

AfvalcontainersDe laatste jaren staat onze grijze container gemiddeld maximaal eens per twee maanden aan de straat. Vaker is niet nodig, we betalen in onze gemeente per leging, dus we laten hem alleen ophalen als hij echt vol zit. Het is namelijk helemaal niet moeilijk om afval te scheiden.

Bij ons in de gemeente halen ze vier dingen op: de groene container wordt eens in de twee weken geleegd, dit is kosteloos. Ook het plastic nemen ze kosteloos mee op dezelfde dag. Sinds kort hebben we ook een container voor oud papier, die legen ze eens per maand. En natuurlijk de grijze container voor het restafval. Ook hiervoor komen ze eens per twee weken langs, en per keer dat hij geleegd wordt moet je betalen.
Het idee achter die betaling is natuurlijk dat mensen gestimuleerd worden om meer afval te scheiden. Naar mijn idee stimuleert het vooral dumpen, maar dat terzijde. Bij ons werkte het wel, want het zette ons aan om nóg beter te kijken naar wat we konden scheiden qua afval. En dat is eigenlijk heel makkelijk.

Plastic: Dat wordt dus eens in de twee weken opgehaald. In de supermarkt kunnen we gratis zakken hiervoor krijgen, zo veel als nodig is. Ideaal dus, het kost weinig moeite en geen geld. Wel zou ik nog een goede prullenbak willen hebben voor het plastic, we gebruiken nu nog losse zakken. Ik heb wel eens gehoord dat het in andere gemeentes lastiger is. Mensen moeten het zelf wegbrengen, of betalen voor de zakken. Dat maakt de drempel al iets hoger. Hoe gaat dat bij jou in de gemeente?

Ijzer: Dat houden we apart en leveren we in. Ja echt, als je maar genoeg verzamelt kan het een leuk extraatje zijn. Zelf geen behoefte aan? Misschien iemand in je buurt wel.

GFT: De groene container wordt iedere twee weken opgehaald, en die zit meestal tot de rand toe vol bij ons. Het afval van de konijnen, etensresten, tuinafval, etc. Alles gaat mee. Tip: zet een klein afvalbakje op het aanrecht en leeg die als hij vol zit.

Oud papier: Sinds kort hebben we dus een papiercontainer, voordat we die hadden brachten we ons oud papier naar de voetbalvereniging. En dat doen we nog steeds wel eens als we erg veel hebben. Kleine moeite en ze zijn er blij mee. Daarnaast proberen we natuurlijk om papier te besparen.

Glas: Gaat natuurlijk naar de glasbak. Dit is eigenlijk het afval uit het rijtje wat voor ons het meeste moeite kost, en zelfs dat stelt niet zo veel voor. Dit moeten we namelijk verzamelen in een doos, naar de glasbak brengen en één voor één in de bak duwen. De glasbak zit tegenover de supermarkt, dus waar hebben we het over? Toch ging dit vroeger nog wel eens mee in de prullenbak, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer.

Alles wat hier niet onder valt gaat in de prullenbak, en dat is niet zo veel eigenlijk. Ongeveer eens in de twee tot drie weken halen we een volle zak uit de prullenbak, dus hoeft de container niet zo vaak aan de straat. En naast dat het één van de makkelijkste dingen is die je kan doen om het milieu te helpen, is het ook erg fijn om de eindafrekening te zien aan het eind van het jaar.

Doe jij aan afval scheiden?

brabantia

 

 

9974

6 gedachtes over “Waarom onze grijze bak zelden geleegd wordt

 1. We hebben een hele mooie JosephJoseph afvalbak, met wel 4 aparte bakken. Op dit moment wordt er 4 keer opgehaald: eens in de 2 weken de restafvalbak en de groene bak, één keer in de maand papier, en 2 keer in de maand plastic. We krijgen volgend jaar een restafval ondergrondse container in de buurt. Dan wordt de grijze bak voor plastic, aluminium en blik/drinkpakken. Ook zonder scheiden hebben we heel weinig afval, eerlijk gezegd. Als we alles in de grijze bak gooien dan zit-ie nog niet vol.
  Als we onze prullenbak in één week vol krijgen is het veel.
  Alleen die dozen van bezorgde pakjes… dat wil nog wel eens voor een volle bak papier zorgen.

  Like

 2. Bij ons hoeft er nog niet betaald te worden. We hebben ondergrondse containers voor het “huis” afval. Een blauwe voor het papier, een groene voor de GFT en een oranje voor het plastic. In het begin was het wel wennen. En toegegeven, de heren hier hebben er lak aan en donderen alles in 1 bak. Een jaar geleden moesten wij ook zo klungelen met die plastic zakken. Daar heb ik niet aan mee gedaan. Werd ook maar eens in de zoveel tijd opgehaald en de schuur stond er vol mee. Overigens worden we hier niet altijd blij van drie kliko’s in de tuin…. Is ook heel veel commentaar op geweest.

  Like

 3. Wij hebben een container voor GFT, één voor papier en één voor plastic, blik en drankkarton. Restafval moeten wij zelf naar een ondergrondse container brengen. Sinds we dat laatste moeten, scheiden we al veel beter, maar het zou NOG beter kunnen. Nog veel beter. Vooral mijn vriend is er erg laks mee. Te makkelijk gooien we nog steeds afval wat in één van de containers hoort in onze losse buitenprullenbak die bestemd is voor restafval. Vooral bij dingen die in de GFT container kunnen gaat dat nog wel eens fout.

  Like

 4. Ja en nee, het algemene doe ik wel, papier, wordt hergebruikt in de kattenbak, en glas, heb ik weinig en zo wel gaan de potten naar mijn werk of in de schilder kast voor de kwasten als ik weer ga starten 😉 Pas geleden nog mooi omgehaakt voor werk, waar je dan een lichtje in kunt zetten, waxine lichtje. Kortom, zeker wel, maar ik woon op een flat en ja er zijn plastic bakken verderop om te verzamelen maar mij te ver weg, de rest gaat in een koker waar de hele flat heen moet dus uhhhhhhh en zo ook voor de bio, maar om dat in de zomer met name apart te doen is amper te doen en te ver weg. En 80 prullenbakken in huis pas ook niet, dus wacht ik op een eensgezinswoning waar tegenwoordig wel al die bakken bij komen, en hier juist de containers ooit gestopt zijn voor het verzamelpunt onder de grond zoals we nu hebben…

  Ijzer verzamelen, ja dat deed mijn ex schoonvader vroeger, en wij, mijn ex man en ik brachten dat zo nu en dan zelfs weg, dat kan zeker nog wat opleveren, hahaha

  X

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.