Change the world: hoe bespaar je papier?

10153200_632752283464493_639131935_nKen je dat, iedere week krijg je van de bezorger een stapel folders, vaak verpakt in plastic en minstens de helft is niet interessant? Ik wel. Ik moet toegeven dat de meeste folders ongelezen in de papierbak verdwijnen. We sponsoren de plaatselijke voetbalclub ermee.
Voor papier worden bomen gekapt, dat is algemeen bekend. En als dat papier dan vervolgens maar gewoon wordt weggegooid dan is dat natuurlijk hartstikke zonde.
Daarom gaf Marieke deze week vijf tips om papier te kunnen besparen:

1: Plak een nee/nee sticker op je brievenbus. Zo’n sticker zorgt ervoor dat de bezorger jouw brievenbus overslaat en er geen folders of krantjes meer in stopt. Daar kwam meteen mijn bezwaar: ik lees de krantjes namelijk wel graag. We krijgen verschillende plaatselijke krantjes, die nooit ongelezen naar de voetbalclub vertrekken. Maar al snel volgde de reactie dat er ook een nee/ja sticker bestaat, waarmee je de reclame niet krijgt, maar de krantjes wel. Dat wist ik niet!
Ken je de app ‘Reclamefolders’? Hij is, in ieder geval voor de iPhone, gratis te downloaden, en met deze app kun je alle folders inzien. Die papieren folders zijn dus eigenlijk helemaal niet nodig.

2: Zeg de Telefoongids en de Gouden Gids op. Serieus, bestaan die nog dan? Die ontvangen we al jaren niet meer. Bijna iedereen heeft toch een mobiel nummer wat niet in de Telefoongids staat, en bovendien zoeken de meeste mensen tegenwoordig nummers wel online op. Ontvang je nog wel de telefoongids? Hier zeg je hem eenvoudig op.

3: Zeg papieren catalogussen op. Ongeadresseerde reclame zal niet meer bij je bezorgd worden met de brievenbussticker. Maar reclame waar je naam op staat wel. Denk bijvoorbeeld aan catalogussen van webwinkels waar je ooit eens iets besteld hebt. Ja, ik krijg ze zelf ook, en net als met de folders verdwijnen ze vaak ongelezen richting voetbalclub. Ik had me al vaak voorgenomen om ze eens op te zeggen, maar steeds komt het er niet van. Toch scheelt het veel papier.

4: Zeg de tvgids op. Ook hiervoor geldt, je kunt de tvgids gewoon online inzien. Wij hebben wel een tvgids, en zelf gaan we hem ook niet opzeggen, omdat we hem daarnaast ook gewoon lezen als tijdschrift. En dat brengt me naar de laatste tip.

5: Koop digitale tijdschriften en e-books. Misschien wil jij zover gaan, maar dit is een tip die ik zelf absoluut niet in de praktijk ga brengen. Als ik lees dan wil ik mijn boek gewoon in de handen hebben, bladzijden omslaan, de geur van papier ruiken. Een echt boek dus, voor mij geen e-books. Voor tijdschriften geldt hetzelfde. Maar als ik mijn tijdschrift uit heb maak ik er wel iemand andes blij mee hoor.

Wat doe jij om papier te besparen?

13 gedachtes over “Change the world: hoe bespaar je papier?

 1. Drie keer nadenken voor ik print, en als ik het doe recto verso printen. De nee/nee-sticker hangt op mijn brievenbus en -wegens geen tv- hoef ik ook geen tvgids 🙂 Ik hou papier dat achteraan leeg is bij om te gebruiken als kladpapier. Ondanks mijn liefde voor papier en boekjes heb ik mijn papieren agenda buitengebonjourd. Dat bespaart tegelijkertijd plaats in mijn handtas!

  Like

 2. Het idee is leuk, maar ik heb al jaren geleden de telefoongids opgezegd, maar toch wordt ie standaard nog huis-aan-huis bezorgd. Kost namelijk minder geld dan kijken wie hem wel en wie hem niet wil hebben.

  Like

 3. Ik heb ook een nee/nee-sticker, dat scheelt echt veel papier! De folders die ik wel wil lezen, ontvang ik in mijn email. De krantjes mis ik niet, want nieuws lees ik online (of ik kijk het op uitzendinggemist). Tv-gids is ook online te vinden, of op de tv zelf 😉 De enige zenders die ik kijk zijn toch de publieke zenders, en dan ook nog maar een paar programma’s die ik maar af en toe kijk…

  Ik hou wel van papieren boeken lezen, maar ben ook wel begonnen met ebooks verzamelen – die kan ik op mijn telefoon lezen (app FBReader). Voor de rest wel, zo mogelijk, tweedehands boeken kopen of lenen.

  Like

 4. Eigenlijk doe ik alles wel. Alleen boeken koop ik soms van papier, soms ook e-reader. Als ik mijn boeken uit heb geef ik ze vaak wel weg, of verkoop ze door 😉

  Like

 5. Met uitzondering van tip 1 doe ik alles wel. Heel af en toe koop ik nog wel eens een tijdschrift. Maar dit is echt heel en af toe. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het merendeel van de folders in de papierbak verdwijnt. Behalve de folders van het Kruitvat en de Hema. En rond de feestdagen dan kijk ik ze meestal wel in.

  Like

 6. folders krijg ik al niet eens….
  Tv gids heb ik nog wel, lees hem ook als tijdschrift maar eigenlijk zou die best nog weg kunnen..
  Maar, heb ook papieren hobby’s, dus daar verbruik ik weer veel..
  Printen doe ik dubbel, en al het enkele papier word herbruikt om op de achterkant de printen..
  dat is elke week best een stapel..

  Like

 7. Ondanks het feit dat ook hier een sticker op de brievenbus zit, ontvang ik toch nog best veel reclame. Niet van grote verspreiders die hele stapels reclame verspreiden (die zijn na diverse klachten uiteindelijk toch maar gestopt), maar wel van afzonderlijke bedrijfjes zoals pizzaria’s en rijscholen die lak aan de sticker blijken te hebben…

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.