Inspirerend Geluk: Verandering

asdfeafg

Inspirerend geluk is het nieuwe project van Saskia, en het is een vervolg op haar eerdere project, Pluk Het Geluk. Ik heb meegedaan met Pluk Het Geluk, dus natuurlijk wilde ik dan ook mee gaan doen met het vervolg.

Deze keer is het de bedoeling dat ik iets vertel over de positieve veranderingen die me hebben gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Wat heb je allemaal meegemaakt wat een positieve uitwerking op je heeft gehad, waardoor je bent gegroeid en de persoon bent geworden die je nu bent? Ik heb er verschillende meegemaakt:

Van onzeker muurbloempje naar mezelf laten zien
Onzichtbaar was ik vroeger, en ik vond het vreselijk, maar deed er niets aan. Ja, ik probeerde op te vallen met mijn kleding en mijn spullen, maar niet door mezelf te laten zien. ‘Kan ze zich daar wel profileren?’ vroeg een collega van mijn vader hem, toen ik in een grote stad zou gaan studeren. Vreselijk vond ik het, wat een opmerking, wat dacht hij wel niet. Maar toen ik stopte was het sommige klasgenoten de eerste paar colleges niet eens opgevallen dat ik er niet meer was.
Ik kan over dit punt al een hele blogpost op zich schrijven, ga ik niet doen. Inmiddels is het heel anders.Niet dat ik tegenwoordig met mijn grote mond overal vooraan sta, maar ik verstop mezelf niet meer. Mijn mening is ook wat waard, en ikzelf mag ook gezien en gewaardeerd worden.

Ineens was ik sportief…
Ook dit is een punt waar ik gerust een hele post aan kan besteden, maar lang verhaal kort: als je de gymlessen op school niet meetelt heb ik het grootste deel van mijn leven niet gesport. Af en toe een rondje skeeleren, of fietsen op zondagmiddag, maar iets structureels was er niet. Ik had nooit een hekel aan sporten hoor, ik vond het wel leuk. Toen ik het huis uit ging begon ik meer te sporten, maar een beetje als een kip zonder kop. Er kwam een studentensportabonnement, en ik ging de ene week naar spinning, een andere week naar steps. Soms deed ik gek en ging ik twee keer per week Stijldansen was wel iets wat ik consequent iedere week deed. Na het studentensporten volgde een abonnement op de sportschool, waar ik eigenlijk hetzelfde kip-zonder-kop-regime aanhield. Enthousiaste weken van vier keer sporten, maar ook weken waarin ik helemaal niet ging. Ik had ook geen doel, behalve lekker bewegen, een fijn gevoel achteraf en calorieën verbranden. Ik vond het leuk, maar deed het nergens voor. Inmiddels ben ik vorig jaar zomer voor het eerst gaan hardlopen, en begin dit jaar startte ik met roller derby. En nu doe ik het ergens voor. Ik wil sneller en beter worden. Wedstrijden lopen, afstanden maken. Skaten in het wedstrijdteam. Ik heb iets gevonden waar ik goed in wil worden, alles voor wil geven. Ik kan gericht trainen om beter te worden, ik doe het ergens voor. Sporten is nu meer dan alleen bewegen en calorieën verbranden, heerlijk toch?

Doen waar ik gelukkig van word
Ik heb een VWO gymnasiumdiploma. Ik probeerde de universiteit, maar dat was hem niet. Er zat een groot gat tussen mijn kennis tot het examen en het beginpunt daar. Jammer maar helaas, maar op de universiteit zou ik uiteindelijk toch niet gelukkig zijn geworden. Ik ben liever praktisch bezig. Het HBO volgde, verpleegkunde, dat was het helemaal. Helaas. Lang verhaal kort, ik ben niet vrijwillig gestopt. Maar zoals het nu gaat in de zorg vraag ik me ook af of ik daar gelukkig van zou zijn geworden. Toen dat stukliep ben ik gaan werken, ik wist het niet meer, wat wilde ik dan wel? Inmiddels weet ik wat ik wil en werk ik hard om dat te bereiken. Ik doe mijn eigen dingen, nu nog naast mijn werk, maar ik doe het wel. Ik ga voor wat me gelukkig maakt. Zonde van mijn VWO diploma? Misschien. Maar moet ik dan iets gaan doen wat me niet gelukkig maakt, alleen omdat ik dat zou kunnen?

Voor mezelf kiezen
Jarenlang leefde ik voor anderen. Dat hangt ook een beetje samen met het eerste punt. Altijd wilde ik voldoen aan de verwachtingen van anderen. Ik maakte me druk om wat anderen misschien wel van me zouden denken.
Inmiddels heb ik geleerd om voor mezelf te kiezen. Ik probeer los te laten wat me energie kost en wat me niet gelukkig maakt, en ik kies voor mijn eigen geluk. Ook als dat betekent dat ik daarmee anderen teleur kan stellen. Voor mezelf kiezen heeft me onder andere een vriendschap gekost, maar ook heel veel rust opgeleverd. Als ik mezelf niet kan respecteren, waarom zou een ander dat dan wel doen?

Zomaar wat grote veranderingen in mijn leven die me hebben gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Natuurlijk is dat niet het enige.Ook kleinere, meer standaard veranderingen hebben me gevormd. Verhuizen, Lief ontmoeten, samenwonen, pogingen om af te vallen, tante worden, konijnen nemen, mensen verliezen, mensen ontmoeten, en vast nog veel meer. Stuk voor stuk veranderingen die je vormen als persoon.

Wat voor verandering heeft jou gemaakt tot wie je nu bent?

10 gedachtes over “Inspirerend Geluk: Verandering

  1. Heel mooi Jenn! Echt heel knap dat je dit zelf hebt ondervonden al en jezelf veel meer laat zien, want ja dat ben je waard! Iedereen is dat waard. En dat sporten, apart dat je dat lange tijd zonder doel hebt gedaan, het is iets wat juist eigenlijk altijd met een doel werkt? 😉 hi hi

    Wat mijn veranderingen zijn, ga je van de week lezen, want ik doe ook mee natuurlijk en het hier nu vertellen is natuurlijk zonde 😀 😉 het staat al klaar zelfs.

    X

    Geliked door 1 persoon

  2. Mooi geschreven en wat een mooie positieve veranderingen heb jij al meegemaakt.De punten die jij hebt genoemd zijn ook wel een beetje herkenbaar voor mij… Ik volg je blog nog niet zo lang, maar volgens mij ben je een heel mooi persoon. Ik heb mijn grootste verandering meegemaakt toen ik na een relatie van 6 jaar voor mezelf koos, de relatie heb beëindigd en 4 maanden ben gaan backpacken in Australië. Daar heb ik mijzelf weer terug gevonden en heb ik mijzelf weer leren kennen.

    Like

  3. Wat een ontzettend mooi artikel! Verandering kan heel mooi zijn, zo fijn dat je bent gegroeid tot iemand die voor zichzelf durft te kiezen! Vind ik heel belangrijk!

    Like

  4. Wauw, wat een prachtige veranderingen heb je doorgemaakt. Super mooi om te zien hoe open je hier over bent en er bewust bij stilstaat. Mijn grootste verandering gaat nog komen: het kopen van een nieuw huis… Super eng maar heb er aan de andere kant zeker zin in! Verder herken ik je eerst puntje wel.. Als mensen van vroeger me zouden zien … Ik ben nu een heel open persoon en heb mijn mondje bij me, dat was vroeger wel anders. Mooie invulling meid!

    Like

  5. Die eerste verandering die omschrijft, die is op mij ook wel van toepassing. Ik ben nog steeds niet iemand die gelijk op de voorgrond treedt en in de spotlights gaat staan, maar ik laat wel weten dat ik er ben. Dat ik ook ideeën heb of een mening.

    Like

Klets gezellig mee

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.