Ook vrouwen kunnen snurken

Ik heb ontzettend getwijfeld of ik deze post zou gaan schrijven, maar heb besloten om het toch te doen. Ik heb namelijk een probleem. Iets waar veel vrouwen zich voor schijnen te schamen, ja, ik eigenlijk ook. Ik snurk.
Daar kwam ik achter toen ik ging samenwonen. Dat is nu jaren geleden.
Het schijnt dat het de laatste tijd erger is geworden dan eerst, en vrijdag ga ik dan ook naar de huisarts.
Reden dat ik het zo lang heb laten aanmodderen is precies wat ik al zei. Schaamte, en een stukje angst.
Van tijd tot tijd zei Lief eens iets over mijn gesnurk, met daar tussenin perioden dat we het er niet over hadden.
Op de momenten dat het ter sprake kwam probeerde ik van alles. Sprays, neusspreiders, zonder kussen slapen, you name it. Maar niets werkt.
De laatste tijd is het weer heel ernstig aan het worden.
We hebben de afspraak dat Lief me aanstoot als hij er last van heeft. Dat helpt even, al weet ik er de volgende ochtend niks meer van. Maar het haalt me wel uit mijn slaap. Gevolg: hij een gebroken nacht omdat hij niet kan slapen, ik een slechte nacht omdat ik wakker gemaakt word, allebei moe. Niet goed.
Een paar nachten geleden was het zelfs zo dat ik me wél bijna ieder stootje kon herinneren, het was zo erg dat ik niet meer durfde te gaan slapen. Dat was de druppel.
Dus belde ik, na jaren van uitstel, de huisarts. En ik wil niet. Ik wil niet horen dat ik zo’n twintig kilo overgewicht heb en dat dat niet meewerkt qua snurken. Dat weet ik zelf ook wel. Maar ik wil zo geen jaar meer doorlopen. Ik wil niet naar het ziekenhuis voor een slaaptest, wie weet wat daar uit komt. En bovendien gaat dan mijn eigen risico eraan, niet een bedrag wat ik graag zou missen. Ik wil niet geopereerd worden, ik wil niet dat mijn amandelen geknipt worden. Dat lijkt me ronduit vreselijk. En ik wil vooral niet over mijn probleem praten. Want als ik het doodzwijg, dan is het er niet.
En dat is denk ik nog het grootste probleem. De schaamte. Hoe gênant is het als je met drie vriendinnen twee tweepersoonstenten deelt, maar na een nacht persen de andere drie zich in één tent omdat ze niet kunnen slapen van je gesnurk? En hoe vernederend en eenzaam ook? Hoe gênant is het dat je bang bent om te gaan slapen als je met anderen bent, zelfs als er twee deuren en een plafond tussen zit?
Ik ben er klaar mee. De schaamte en de angst zijn op dit moment minder groot dan de wens om er vanaf te komen. Ik wil onze nachtrust terug.

30 gedachtes over “Ook vrouwen kunnen snurken

 1. Aaah lieverd, je hoeft je echt niet te schamen. Ik ‘sliep’ een tijdje terug bij een vriendin. We sliepen samen in bed en ik ben midden in de nacht maar verkast naar de bank, want ze snurkte heel hard. Als ik verkouden ben, snurk ik ook wel eens. Oh en ik kwijl in mijn slaap, geeft allemaal niks.

  Ik snap wel dat het niet leuk is om hiervoor naar de dokter te gaan. M. stelt het ook al jaren uit, maar hij neemt er genoegen mee als ik hem een por (of een stoot) in zijn zij geef als hij snurkt. Als hij dan op zijn zij of buik gaat liggen is er niets meer aan de hand. Heel veel succes vrijdag, ben benieuwd wat de dokter er van zegt en waarnaar je wordt doorverwezen!

  Like

 2. Ik schijn ook te snurken. Maar nog niet zo erg. Mijn moeder gaat binnenkort voor de tweede keer naar een slaap polie. Ze heeft van alles al geprobeerd, ze heeft zelfs haar neus laten recht zetten. Voor jou heel veel sterkte en hopelijk heeft de HA een oplossing.

  Like

 3. Wat knap dat je dit deelt. Kan me voorstellen dat het probleem groter is dan af en toe snurken. Mijn moeder kan er ook wat van, toen we op vakantie waren had ik oordopjes mee. Gelukkig vond ik het niet zo erg maar ze schaamde zich toch een beetje. Je bent nog jong dus goed dat je toch de stap zet om naar de huisarts te gaan. Misschien valt het allemaal ondanks je rampscenario’s best mee.

  Like

 4. Ik vind het eigenlijk niets om je voor te schamen. Er is iets dat jij en je omgeving als een probleem ervaren en daar ga jij nu iets aan doen. Integendeel, dat is zelfs heel moedig van je om te doen.

  Ik hoop dat de dokter raad weet en je verder kan helpen, want inderdaad zo’n slechte nachtrust, daar is helemaal niets aan!

  Like

 5. Aww wat ontzettend dapper van je dat je hierover schrijft. Ik vind het niet gênant om te lezen hoor. Het is niks raars of vies waar je zelf iets aan kunt doen en zoveel mensen snurken, de een iets meer dan de ander. Als het je privé leven zo in de weg staat en je leven zo bepaald lijkt het me inderdaad handig om naar de huisarts te gaan. Misschien valt het bezoek heel erg mee en kan hij je zo helpen. En anders, een oplossing kan je alleen maar helpen je eigen fijne leven weer terug te krijgen. Ik ben benieuwd hoe het gaat en wens je veel succes bij de huisarts!

  Like

 6. Goed dat je dit deelt, al is het alleen maar om er zo achter te komen dat je zeker niet de enige bent! Ik snurk ook af en toe, alleen niet zo erg gelukkig dat mijn man er wakker van ligt. Ik hoop dat je snel een oplossing vindt, veel succes!

  Like

 7. Ik schijn wel enigszins te snurken als ik op mijn rug lig, verder niet gelukkig. Natuurlijk is het erg vervelend voor jullie allebei omdat het ten koste van je nachtrust gaat, maar het is absoluut niet iets waar je je voor moet schamen hoor! Ik denk dat heel veel vrouwen er wel last van hebben! Succes alvast bij de dokter!

  Like

 8. Lieve schat er zijn zoveel vrouwen die snurken, alleen rust er een taboe op, idd die schaamte. Ik denk dat jij nu een goede stap maakt en ja misschien moet je geopereerd worden dat is vervelend maar dadelijk weer lekker door kunnen slapen met je mannetje maakt dat het toch allemaal waard. En onthoud mensen zijn nog nooit beter geworden van problemen wegduwen, ik ook niet…. Sterkte, knuffeltje!

  Like

 9. Respect dat je er zo open over durft te schriven. En ik denk, weet eigenlijk wel zeker, dat je echt niet de enige bent.
  Wie weet is het met een kleine ingreep of handeling opgelost.
  Ik duim voor je.

  Like

 10. Ahh meis, wat dapper om hier zo open en bloot over te schrijven. Logisch dat je de stap heb uitgesteld, want als je er zo diep mee zit. Snap ik dat je eerst zelf eerst alles uit de kast haalt. Mijn vriend snurkt ook. Soms is dat best vervelend, maar ik stoor mij er niet zo erg aan dat er vervolg stappen gemaakt moeten worden. Maar ik gebruik zelf ook oordopjes van alpine tijdens het slapen en dat helpt ook wel! Misschien ook nog tijdelijk een optie voor je lief! Veel sterkte en alles komt goed!

  Like

 11. Ik denk dat het stiekem vaker voorkomt dan je denkt hoor! En een onderzoek is niet leuk, maar als je daarna behandeld kunt worden en minder snurkt, dan is dat absoluut de moeite waard, lijkt me.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.