Ask me anything #4: mijn beste recept

Ik heb verschillende vragen gekregen en het waren ook allemaal vragen over verschillende onderwerpen. Daarom heb ik besloten om aan iedere reactie een eigen blog te wijden.
Van Dina kwam de vraag wat het beste recept is wat ik ken. Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op eten, dus dit was met stip de moeilijkste vraag die ik heb gekregen. Een echte favoriet heb ik niet, ik vind zoveel lekker.
Na lang nadenken heb ik besloten dat ik het recept voor Poolse pierogi met jullie wil delen.
Ik heb kennis gemaakt met dit gerecht in, hoe kan het anders, Polen. Daar heb ik een periode gewoond om vrijwilligerswerk te doen. Dat is ook de belangrijkste reden dat dit recept altijd bijzonder voor mij zal blijven. Het is een typisch Pools gerecht, en naast het feit dat het gewoon ontzettend lekker is, herinnert het me aan aan een mooie tijd.
Het zijn deeg’bolletjes’ die op verschillende manieren gevuld kunnen worden.  De meest voorkomende vulling zal ik beschrijven.

Bereidingstijd: 20-30 minuten

Ingrediënten voor het deeg:
– 600 gram zuivere bloem
– 2 eieren
– snuf zout
– warm water aanvullen tot mooi zacht deeg ontstaat

Ingrediënten voor de vulling:
– 3 grote kruimige aardappelen
– 250 gram roomkaas
– 100 gram gebakken uitjes
– 1 eetlepel gesmolten boter
– 1 theelepel suiker
– 2 eigeel
– zout en peper naar smaak

Bereidingswijze vulling:
Schil de aardappels, kook ze en prak ze fijn met de boter, het eigeel en de suiker. Voeg de kaas en de uitjes toe en breng de vulling op smaak met peper en zout.

Bereidingswijze pierogi:
Maak het deeg en rol het dun uit. Met een glas of een kopje snijd je hier rondjes uit. Van het overgebleven deeg kun je een nieuwe deegbal maken en uitrollen om nog meer rondjes uit te steken.
Pak een rondje en kneed het nog iets meer uit. Doe de vulling er in. Niet te veel en niet te weinig, je moet het rondje dubbelvouwen tot een halve maan. Hij mag niet lekken of scheuren, dan komt er water in. Vul zo alle rondjes.
Breng een pan met water aan de kook en laat de pierogi hier in glijden. Als je alles goed gedaan hebt zullen ze zinken. Dat is ook meteen een goede indicatie of ze klaar zijn, want zodra ze genoeg gekookt zijn komen ze bovendrijven. Als ze drijven kun je ze uit het water scheppen, laten uitlekken en serveren.

Dit is een voorbeeld van vulling, maar je kunt de pierogi met veel dingen vullen. Ze zijn ook heerlijk met bijvoorbeeld (zuur)kool, champignons of aardbeien. Persoonlijk vind ik het heerlijk om ze te serveren met een beetje zure room. Als je niet alles op krijgt zijn ze ook in te vriezen. Eet smakelijk!
 

9 gedachtes over “Ask me anything #4: mijn beste recept

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.