Help, ik zoek een kamer! Tips die kunnen helpen bij het zoeken

De examens zijn al even weer achter de rug, iedereen die geslaagd is natuurlijk van harte gefeliciteerd. Na de examens komt natuurlijk een volgende stap. Voor de meeste mensen zal dat waarschijnlijk een opleiding zijn, al zullen er ook genoeg mensen voor kiezen om eerst te gaan reizen of werken.
Bij een opleiding komt nogal wat kijken. Wat wil je gaan studeren? En waar? Als je besluit om je opleiding iets verder bij je ouderlijk huis vandaan te volgen, kan het handig zijn om op zoek te gaan naar een kamer. En dat is soms lastiger dan je denkt. Voor iedereen die door de bomen het bos niet meer zien of wel wat tips kunnen gebruiken heb ik een paar tips op een rijtje gezet.

* Er zijn verschillende mogelijkheden om aan een kamer te komen. De meeste studentensteden hebben wel een bureau voor studentenhuisvesting. Als je op zo’n manier aan een kamer wilt komen kan het in je voordeel werken als je veel reistijd hebt. Meestal heb je namelijk meer prioriteit als je van ver moet komen. Vaak kom je in een complex terecht met verschillende studentenkamers.
* Natuurlijk worden er ook particulier wel kamers aangeboden. Sites als kamernet kunnen hier in bemiddelen. Aanbieders plaatsen hier een advertentie, maar je kunt ook jezelf promoten door een profiel aan te maken. Het nadeel is dat je vaak moet betalen om op een kamer te reageren, en niet iedereen is zo vriendelijk om een reactie terug te sturen.
* Bedenk goed wat je wil. Wil je in het centrum van de stad waar je gaat studeren, of vind je het niet erg om iets minder centraal te zitten? Voor een centrale plaats betaal je meestal de hoofdprijs, terwijl je vaak een goedkopere en soms betere kamer hebt als je iets verder weg gaat wonen. Wil je naar een studentenhuis met alleen andere studenten, of vind je het ook niet erg om bij de eigena(a)r(es) in huis te wonen? En ook niet onbelangrijk: wat wil je delen en wat absoluut niet?
* Wees selectief. Als een kamer in de advertentie al niet aanspreekt, zal dat waarschijnlijk in het echt niet veel beter zijn. Waarom energie en geld verspillen aan een kamer waarvan je eigenlijk van tevoren al weet dat je hem niet zult aanpakken?
* Begin op tijd. Je bent tenslotte niet de enige die een kamer zoekt.
* Als je echt dringend een kamer nodig hebt, wees dan niet te kieskeurig. Maar als je besluit te gaan voor een kamer die eigenlijk niet zo geweldig is, zorg er dan wel voor dat je ieder moment kunt opzeggen zonder aan een (jaar)contract vast te zitten. Dan kun je vanuit die kamer op zoek gaan naar iets beters.
* Wees enthousiast in je reacties. Als je enthousiasme uitstraalt zul je sneller worden uitgenodigd. Plaats als het kan ook een foto bij je reacties. Het klinkt misschien vreemd, maar je wordt sneller uitgenodigd als iemand een beeld bij je heeft.
* Als je een adres hebt, kijk een beetje in welke buurt de kamer ligt. Alle studentensteden hebben wel zo’n stadsdeel waar je absoluut niet wilt wonen.

Heb je nog tips die hier bij passen? Reageer gerust en misschien voeg ik ze toe. In een van mijn volgende blogs zal ik komen met tips voor als je bent uitgenodigd om een kamer te komen bekijken.

7 gedachtes over “Help, ik zoek een kamer! Tips die kunnen helpen bij het zoeken

 1. Ik heb net een kamer gevonden, via een makelaar. Particulier was bijna niet te doen in Zwolle, want het aanbod is maar klein. Belangrijkste tip vind ik wel dat je beter niet rond de vakantieperiode kunt gaan zoeken, er is dan wel veel aanbod maar er is veeeel meer vraag dan aanbod, dus de kans dat je dan snel iets vindt is vrij klein (en kieskeurig zijn is dan al helemaal niet handig.)

  Maar niet iedereen kan op en neer reizen tussen studentenstad en woonplaats, dus soms móet je wel in de vakantie al. Kan je wel (bijv. de eerste twee maanden van je studie) op en neer reizen, dan zou ik dat doen.

  Maar volgens mij verschilt dat ook weer behoorlijk per stad.

  Like

 2. Ik heb net een kamer gevonden, via een makelaar. Particulier was bijna niet te doen in Zwolle, want het aanbod is maar klein. Belangrijkste tip vind ik wel dat je beter niet rond de vakantieperiode kunt gaan zoeken, er is dan wel veel aanbod maar er is veeeel meer vraag dan aanbod, dus de kans dat je dan snel iets vindt is vrij klein (en kieskeurig zijn is dan al helemaal niet handig.)

  Maar niet iedereen kan op en neer reizen tussen studentenstad en woonplaats, dus soms móet je wel in de vakantie al. Kan je wel (bijv. de eerste twee maanden van je studie) op en neer reizen, dan zou ik dat doen.

  Maar volgens mij verschilt dat ook weer behoorlijk per stad.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.