Stembureau 54

Vorige week was het weer zover, we konden stemmen. Voor de Provinciale Staten en voor de Waterschappen deze keer. Zoals ik al een paar jaar doe was ik ook dit jaar weer stembureaulid. Inmiddels heb ik min of meer een vast plekje en zit ik al voor de derde keer op hetzelfde stembureau.

Foto door Tara Winstead op Pexels.com

De dag begon al goed: we konden er niet in. Er was al iemand aan het bellen met de gemeente, en er zou met spoed geregeld worden dat de deur geopend zou worden. We bleven wachten, maar er kwam niemand. We belden nog een keer, en nét voordat het stembureau eigenlijk open moest zijn kwamen ze erachter dat de deur op afstand open gemaakt kon worden. Hadden ze dat maar eerder geweten, nu waren we iets te laat open en begon de dag stressig. Geen fijn begin, en helaas een voorbode voor de rest van de dag.
De storingen met de app begonnen al vroeg. Met de app scanden we de stempassen om te checken of ze geldig zijn. Dat kan ook handmatig hoor, in sommige gemeentes doen ze dat zelfs standaard, maar zo’n app is toch wel erg handig, vooral als het druk is. Gelukkig viel dat laatste in ieder geval aan het begin van de dag wel mee, maar later op de dag werd het alsnog best druk.
We kregen dit jaar wel voor het eerst eten op het stembureau, dat moesten we eerdere jaren zelf regelen. Dat was wel goed geregeld, het was standaard vegetarisch, en als je nog andere wensen of allergieën had dan kon je dat van tevoren aangeven. Het was een verrassing wat we zouden krijgen, maar het bleek erg lekker. Voor de lunch kregen we luxe broodjes en wraps, met fruit en een flesje vruchtensap. Voor tussendoor hadden we venkelkoeken, heel apart, de zoete koek met venkel, maar eigenlijk best lekker. En in de avond hadden we lasagne met vegetarisch gehakt en groenten. Oke, mijn eigen lasagne is beter, maar hij was lekker. Als toetje hadden we yoghurt met fruit en muesli. Prima geregeld.
In de avond werd het nog behoorlijk druk, en na alle storingen en drukte waren we dan ook allemaal erg blij dat we om 21 uur mochten sluiten.
En na het sluiten begon natuurlijk het tellen van de stemmen. Helaas waren er te weinig mensen die zich hadden aangemeld als teller, dus daar waren we wel even mee bezig. Uiteindelijk konden we om half 2 richting huis.

De dag daarna was er een centrale hertelling van de stembureaus waar onverklaarbare verschillen waren. Daar had ik ook ja op gezegd, maar in de ochtend had ik daar stiekem wel een beetje spijt van. De nacht was kort. Maar achteraf was dat eigenlijk hartstikke leuk en gezellig. We telden in groepjes, één stembureau per groep tegelijk. En echt, het geeft best veel voldoening als je hem dan kloppend kunt krijgen, daar doe je het toch voor. Ook hier werden we weer goed verzorgd met een lekkere lunch en een uitgebreide avondmaaltijd. Maar aan het eind van de dag was ik er ook wel helemaal klaar mee en ben ik vroeg naar bed gegaan. Het hertellen was nog niet klaar, ze gingen de volgende dag nog door, maar dat ging voor mij niet lukken.

Het was weer vermoeiend, maar ook wel weer leuk om te doen. Op naar de volgende verkiezingen.

Heb jij gestemd?

6 gedachtes over “Stembureau 54

  1. Oh wat goed. En wat een lange dagen maak je dan. Chapeau.
    Wel fijn dat er dan ook voor de inwendige mens gezorgd wordt.
    Misschien moet ik me maar eens aanmelden als teller. Maar dan moet ik wel de volgende dag vrij zijn 😁
    Uiteraard heb ik gestemd. Ik stem altijd. De democratie is een groot goed.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.