Digitaal opruimen

Ik ben de laatste tijd best fanatiek aan het opruimen. Geen idee waar die opruimdrang opeens vandaan komt, maar het is heerlijk en ik maak er maar gebruik van zolang het er is. In huis ruim ik lekker op, maar ook digitaal is het fijn om af en toe even schoon schip te maken.

Foto door Ken Tomita op Pexels.com

Nieuwsbrieven per mail
Ken je dat, dat je nieuwsbrieven in je inbox krijgt waarvan je denkt ‘hoe heb ik me daar ooit voor ingeschreven?’ Ooit was er een hele fijne service om je in één klap voor allerlei nieuwsbrieven tegelijk uit te schrijven, maar die werkt helaas niet meer, dus tegenwoordig moet het handmatig. Zelf vind ik dat eigenlijk wel soort van therapeutisch, ik ga er op een paar dagen even een uurtje voor zitten en dan bekijk ik per nieuwsbrief die op dat moment in mijn inbox zit of ik hem wil houden of niet. Zo niet dan meld ik me meteen af. En dat doe ik bij de meeste, want laten we eerlijk zijn, hoeveel van die nieuwsbrieven lees je nou echt? Veel van die nieuwsbrieven komen, bij mij in ieder geval, van (web)winkels waar ik ooit iets gekocht heb. Met leuke aanbiedingen proberen ze je over te halen om nog meer te kopen. Maar ik ga zelf wel op zoek als ik iets nodig heb, die aanbiedingen niet meer ontvangen geeft een hoop rust en voorkomt impulsaankopen. En niet alle nieuwsbrieven hoeven weg natuurlijk, sommige zijn wel interessant. Die met verjaardagscadeautjes bijvoorbeeld.

Facebook
In de loop van de jaren ben ik van verschillende Facebookgroepen lid geworden, de één wat interessanter dan de ander. Overigens ben ik van mening dat vooral de groepen en het contact met vrienden in het buitenland Facebook nog een beetje de moeite waard maken, maar niet alle groepen. Ook daarin is het lekker om af en toe opruiming te houden. Groepen van oude sporten, groepen van diëten die ik allang niet meer volg, maar ook groepen die allang gearchiveerd en niet meer actief zijn. Ik denk dat ik ongeveer de helft van mijn groepen geloosd heb tijdens mijn opruimsessie.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor Facebookpagina’s. Zijn je interesses nog hetzelfde? Soms verandert een pagina van eigenaar en krijgt hij een heel ander onderwerp. Soms wordt een pagina na het ontvangen van veel likes zelfs alleen maar gebruikt voor advertenties. Ik heb gemerkt dat Facebook het je niet makkelijk maakt om te ‘ontliken’, het kost wat meer stappen dan voorheen, maar het kan wel, en het kan heerlijk zijn om op te ruimen. Hoe meer je wegdoet van wat je niet (meer) interesseert, hoe meer je meekrijgt van wat je juist wel wil zien.
Toen ik ooit mijn Facebookprofiel aanmaakte vulde ik veel in. Films die ik gezien had, boeken die ik had gelezen, etc. Maar waarom? Je geeft een hoop informatie van jezelf aan Facebook, niemand leest het verder en je hebt er niks aan.
Ik ben lekker gaan opruimen op mijn profiel. Een hoop likes ingetrokken, niet-boeiende informatie weggehaald. Heerlijk gevoel, en het is een stuk overzichtelijker nu.

Bloggen
Mijn blog staat nog op het lijstje om digitaal op te ruimen. Niet opruimen in de zin van dingen weggooien, maar wel in de zin van netjes maken. Nagaan waar links staan die niet meer werken en deze indien mogelijk aanpassen naar een werkende link, en hetzelfde met afbeeldingen. Kijken of alles in de juiste categorie staat. Ook daar valt digitaal nog wel wat op te ruimen.

De harde schijf
De harde schijf van mijn laptop is ook een plek waar in de loop der jaren steeds meer verzameld wordt wat ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Plaatjes die ik ooit eens opgeslagen heb, documenten uit een grijs verleden, software van printers die er niet meer zijn. Meestal begin ik pas met opruimen op het moment dat ik ofwel dingen kwijt ben, ofwel de melding krijg dat de harde schijf bijna vol is. Zover ben ik nu nog lang niet, maar ik wil het eigenlijk ook niet meer zover laten komen.
Laatst heb ik al mijn plotterbestanden gesorteerd en overzichtelijk in mapjes gestopt, zo kan ik alles makkelijk terugvinden. Hetzelfde wil ik gaan doen voor documenten en foto’s, sorteren, opruimen, en wat niet meer nodig is kan gewoon weg.

Ruim jij wel eens digitaal op?

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.