5x Vegetarisch in de stamppot

Stamppot wordt natuurlijk vaak gegeten met spekjes. Toen ik vegetarisch ging eten liet ik deze weg, maar ik miste de ‘bite’ die de spekjes gaven wel. Zo ben ik langzaam gaan variëren met vervanging van de spekjes. In het begin was ik nog wat zoekende, maar inmiddels heb ik een aardig lijstje opgebouwd met dingen die óók lekker zijn in de stamppot.

Foto door Eva Bronzini op Pexels.com

Aardappelen, groente, spekjes, rookworst en natuurlijk een kuiltje jus, wie kent het niet? Vooral nu het buiten weer kouder wordt eet ik graag een ouderwets stamppotje. Deze vegetarische opties passen daar prima bij:

♥ Vleesvervangers – dat is natuurlijk de meest voor de hand liggende en makkelijkste optie, gewoon één op één vervangen door vegetarische spekjes. Vegetarisch gehakt is ook lekker. Er is tegenwoordig zo veel aanbod, ook voor de rookworst of de gehaktbal naast de stamppot trouwens.

♥ Kaas – ik hou van kaas. Brie bij de boerenkool, zuurkool even in de oven met een laagje geraspte kaas, heerlijk.

♥ Appel en kaneel – als je op zoek bent naar hartig dan is dit geen goede keus. Ik rook de zuurkool, ik rook de appelmoes, en ik vroeg me af hoe zuurkool zou smaken met een beetje appel en kaneel. En ik vind het erg lekker. Om mee te variëren dan, ik heb niet altijd zin in zoet. Appel dus wat mij betreft vooral in de zuurkool of de rode kool.

♥ Noten – moet je van houden, harde dingen in je stamppot. Ik vind noten, pinda’s of pijnboompitten vooral lekker door de boerenkool of de andijvie.

♥ Gebakken champignons en uitjes – lekker met kerrie, of met gehakt- of kipkruiden.

Wat eet jij het liefst in je stamppot?

2 gedachtes over “5x Vegetarisch in de stamppot

  1. Ben wel aan het minderen met vlees en eet geregeld een vleesvervanger. Maar voor stampotten maak ik echt een uitzondering. Daar gaan echt spekjes en rookworst in.
    Overigens, stukjes ananas door je zuurkool is ook lekker. Niet voor de bite. Wel voor een verfrissende hap.

    Like

    1. Haha, spekjes waren voor mij juist een van de eerste dingen die ik eruit gooide toen ik richting vega ging, omdat ik er ook regelmatig buikpijn van kreeg. Ananas en zuurkool vond ik persoonlijk niet zo’n geslaagde combi.

      Geliked door 1 persoon

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.