Crea tip | Urban Sketch challenge van De Tekenclub

De laatste tijd ben ik weer veel meer aan het tekenen gegaan, ik vind dat zo leuk om te doen, maar heb er lang gewoon niet de tijd voor genomen. Automatisch kijk ik dan ook meer filmpjes over tekenen en, dat doet het algoritme wel goed, zo vond ik De Tekenclub op Facebook of Instagram. De Tekenclub adverteerde met een leuke challenge, waar je gratis aan mee kon doen, de Urban Sketch challenge.

Urban sketching is tekenen op locatie, het vastleggen van wat je op dat moment ziet. Dat kan bijvoorbeeld een gebouw zijn, of een landschap, of een terras vol met mensen. Het kan binnen of buiten, als je maar tekent wat je op dat moment ziet.
De Urban Sketch Challenge van De Tekenclub bestaat uit drie lessen die je gratis kunt volgen. Het leek me leuk om een nieuwe manier van tekenen uit te proberen, en ik vond het een leuke aanvulling op de ‘huisportretjes’ waar ik wel eens mee speel, dus ik schreef me in.

De eerste les was een introductieles. Het onderwerp was ‘het uitzicht vanuit de woonkamer’, en het was echt gericht op tekenen wat je ziet. Je kunt met de les mee schetsen op basis van het voorbeeld, maar ik koos ervoor om mijn eigen uitzicht te tekenen. Of nou ja, ik speelde een klein beetje vals, want ik schoof een stukje op. Vanuit het raam zie ik vooral de huizen aan de overkant, onze palmboom en de geparkeerde auto’s, het speeltuintje schuin tegenover ons vond ik iets interessanter.
Ik tekende eerst, en daarna maakte ik een referentiefoto. En eerlijk, dit was behoorlijk uit mijn comfortzone. Ik ben hier veel te perfectionistisch voor, maar de bedoeling is helemaal niet dat het een exacte kopie wordt. Het was even lastig om dat los te laten, maar ik vind hem zeker niet slecht gelukt voor een eerste keer.

Voor de tweede les speelde ik een beetje vals, want ik tekende niet op locatie. Het onderwerp was ‘een groene omgeving’, en net als bij les 1 kon je met het voorbeeld mee schetsen of een eigen tekening maken. Ik koos weer voor het laatste, omdat ik het nou eenmaal leuker vond om iets te tekenen wat ik ook echt zelf gezien heb, maar ik gebruikte wel een foto. In deze les ging het ook over arceertechnieken.
Ik heb het mezelf niet makkelijk gemaakt met deze foto, maar ik vond het wel erg leuk om hem te tekenen. Een mooi plaatje, en een herinnering aan een leuke dag. Ik merkte dat het deze keer al beter lukte om mijn perfectionisme los te laten en gewoon losjes te schetsen. Ik ben best tevreden over deze tekening.

De derde les heb ik wel bekeken maar nog niet gedaan, deze wil ik namelijk graag echt op een locatie maken en daar is het nog niet van gekomen. Het onderwerp is ‘mensfiguren op een terras’. Het lijkt me aan de ene kant wel lastig, en aan de andere kant is het helemaal niet de bedoeling dat je perfect lijkende portretten maakt. Juist niet. Het lijkt me wel spannend om echt ‘onder de mensen’ te gaan tekenen.
In deze les wordt ook het inkleuren van de schets behandeld. Ik overweeg ook de eerste twee tekeningen nog in te kleuren, maar ik twijfel nog. Als ik ze inkleur komen ze vast nog wel een keer ergens voorbij in een overzicht.

Ik vond het leuk om iets buiten mijn comfortzone te proberen. Wil je deze lessen ook volgen? Hier kun je je inschrijven. Je krijgt de drie lessen dan per e-mail toegestuurd. De Tekenclub heeft ook regelmatig leuke live lessen die je kunt volgen. En als je echt alles wil proberen kun je een lidmaatschap afsluiten.

4 gedachtes over “Crea tip | Urban Sketch challenge van De Tekenclub

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.