Moestuin update | Het groeit als… kool

Mijn vorige moestuin update was van zo’n twee maanden geleden, en alles blijft maar groeien. Ik heb inmiddels al een stuk meer kunnen oogsten en proeven, het blijft leuk dat uit een ieniemienie zaadje iets eetbaars kan groeien.

♥ Aardbeien: de gewone aardbeien hebben het goed gedaan. Ik heb een tijdje bijna iedere dag wel een handje kunnen plukken, en ze waren heerlijk. De witte ananasaardbei viel helaas wat tegen, daar heb ik maar één aardbei van kunnen plukken. Maar dat was wel een lekkere! De rode aardbeien staan intussen voor de tweede ronde in bloei, dus daar verwacht ik nog wel iets van.

♥ Tomaten: ik hoor heel veel van anderen dat de tomaten worden aangetast door Phytophthora, maar bij mij is gelukkig niks aan de hand. Scheelt misschien toch dat we hier beschut zitten en dat ze niet besmet worden door buren? Hoe dan ook, ik heb tomaten in overvloed. Iets kleiner dan ik had gehoopt, maar niet minder lekker.

♥ Witte kool: voordat de rupsen onze tuin vonden heb ik twee prachtige witte kolen kunnen oogsten. Die liggen inmiddels voor het grootste deel in porties in de vriezer, want dat was natuurlijk veel te veel voor één maaltijd. Ik heb nog wat rode kool en spruitjes staan, ik hoop dat die verder met rust gelaten worden.

♥ Courgette: de courgettes zijn helaas niet groot geworden. Maar wel lekker op een pizza bijvoorbeeld, en er zitten nog steeds bloemen in de planten, dus wie weet.

♥ Sperziebonen: grandioos mislukt, daar kan ik heel kort over zijn. Maar die kunnen nog, dus ik ga voor een nieuwe poging.

♥ Wortels: ik dacht dus dat die mislukt waren, maar er zaten toch echt een paar flinke wortels tussen. Oke, iets minder dan ik had gehoopt, en sommigen ook iets minder groot, maar mislukt is het zeker niet. Wel jammer dat de regenboogmix toch uit voornamelijk oranje wortels bleek te bestaan.

♥ Uien: ik heb voor het eerst uien die wel gelukt zijn. Jaren geleden al eens geprobeerd, maar toen ging het mis, nu heb ik een paar schattige uitjes. Lang niet zo groot als in de supermarkt, maar ze ruiken echt heerlijk.

♥ Broccoli: de eerste broccoli begint zich te vormen. Ik ben benieuwd hoeveel ik daarvan zal kunnen oogsten.

♥ Appels: helaas heeft het nog flink gevroren toen de appelboom al in bloei stond, en dat heeft de appels geen goed gedaan. Ik heb nog twee appels, en die mogen lekker nog even blijven hangen. Geen appeltaart uit eigen tuin dus, maar een appelflap moet lukken.

♥ Sla: de sla stond ook al in de vorige update, maar die bleef maar komen. Bijna iedere dag hebben we wel sla uit de tuin gegeten, in een lunchsalade, op een broodje of bij de warme maaltijd, tot ze echt doorschoten. Een prima opbrengst dus.

Al met al ben ik erg blij met wat ik hier allemaal in onze niet supergrote achtertuin kan halen. Qua indeling weet ik al wel een paar dingen die ik volgend jaar anders wil doen, dus dat komt helemaal goed. Inmiddels heb ik ook winterbloemkool, boerenkool en andijvie gezaaid, en de eerste plantjes laten zich al zien, dus dat komt vast ook helemaal goed. Wordt natuurlijk weer vervolgd…

Een gedachte over “Moestuin update | Het groeit als… kool

  1. Ik ben jaloers! In mijn tuin groeit alles slecht (behalve het onkruid uiteraard). Vorig jaar al, dus dit jaar goed compost gegeven, maar het mag niet baten. De bonen- en peulenoogst is nog wel wat (samen 4x van gegeten), maar mijn drie courgetteplanten hebben nog helemaal niets nada niks opgeleverd 😦

    Al is er één ding waar ik niet over mag klagen en dat is dat we de braamstruik die opkwam hebben laten groeien. Daar plukken we nu letterlijk de vruchten van!

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.