Recept | Zuivelspread

Via Facebook kwam ik foto’s tegen van zelfgemaakte zuivelspread, dat wilde ik graag ook een keer proberen. Het recept bleek verrassend eenvoudig, en toen ik me bedacht dat ik ergens ook nog een kaasdoek had kon ik natuurlijk niet meer wachten. Ik maakte een variant met tuinkruiden en knoflook.

Ingrediënten voor de basis
1 liter yoghurt
200 gram crème fraîche

De basis van de zuivelspread is eigenlijk heel simpel, maar je hebt er wel geduld voor nodig. Meng de yoghurt en de crème fraîche door elkaar en schep het in een kaasdoek. Ik heb eigenlijk geen idee wat je als vervanger van een kaasdoek kunt gebruiken, ik denk dat een dunne zakdoek ook wel werkt, maar die is wel een stuk kleiner.
Hang de kaasdoek op en laat het ongeveer 24 uur uitlekken.

Dat uitlekken was overigens nog wel een dingetje, ik bleek geen enkele pan te hebben die zo hoog was dat de doek de bodem niet raakte. Uiteindelijk heb ik de kaasdoek aan een lepel laten steunen op twee bussen Pringles en er een pan onder gezet, en dat werkte prima.
Na 24 uur heb je een mooie stevige massa naturel zuivelspread.

Ingrediënten voor de kruidenspread
Naturel zuivelspread (zie boven)
Peper en zout naar smaak
Verse tuinkruiden (bieslook, peterselie, etc)
Knoflook naar smaak

Snijd de tuinkruiden fijn, pers de knoflook en roer deze samen met de peper en het zout door de zuivelspread. Geen aantallen? Nee, dit ging echt op gevoel en smaak. Tussendoor steeds even proeven of het naar mijn zin was, en nog een beetje meer toevoegen waar dat nodig was.

Dit recept is goed voor een heleboel zuivelspread, dus ideaal voor als je bezoek krijgt. Alleen opeten kan natuurlijk ook, maar dan is het wel erg veel. Voor ons tweeën zou ik de volgende keer toch de helft maken denk ik.
Het blijft in een afgesloten bak in de koelkast ongeveer een week goed. Invriezen schijnt ook te kunnen, maar dat geeft mogelijk wel smaakverlies. Ik heb dit nu niet geprobeerd.
Voor een volgende keer wil ik ook eens proberen of dit lukt met vegan producten.

2 gedachtes over “Recept | Zuivelspread

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.