Fotografie met je telefoon

Ik maak heel veel foto’s met mijn telefoon, omdat ik die eigenlijk altijd wel bij me heb. Eén van de eisen die ik aan mijn telefoon stel is dan ook dat er een goede camera op zit. Ik ben natuurlijk geen beroepsfotograaf, maar ik vind het wel erg leuk om te fotograferen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ben.

Mijn telefoon
Ik heb sinds een paar weken een iPhone 7. Ik was me al een tijdje aan het verdiepen in een nieuwe telefoon omdat mijn oude slecht begon te worden. Gevoelsmatig neigde ik meteen naar de iPhone omdat ik die al jaren heb, maar door goede verhalen uit mijn omgeving heb ik ook overwogen om voor een Samsung te gaan, bijvoorbeeld de Samsung A51.
Deze heeft namelijk een fantastische camera met veel uitgebreide functies. Er zit zelfs een macrocamera op, speciaal voor close-ups, en een Ultra Wide Camera om nog meer in beeld te brengen. Daarnaast heeft de telefoon een groot geheugen, en geheugentekort was bij mijn vorige telefoon toch een probleem. 
Toen mijn vorige telefoon opeens onbruikbaar werd koos ik toch voor oud en vertrouwd. Ik heb best veel apps op mijn telefoon geïnstalleerd, en voor fotografie gebruik ik deze:

Camera
De app om de camera te bedienen uiteraard. Ik gebruik geen extra apps om foto’s te maken, met de functies van de telefoon zelf kun je al heel veel vind ik.

Photogrid
Voor het maken van de collages die je bijvoorbeeld wel eens in mijn maandoverzichten vindt gebruik ik Photogrid. Deze app is gratis, en behalve collages kun je bijvoorbeeld ook tekst of effecten toevoegen aan foto’s.

Lightroom
Lightroom gebruik ik eigenlijk niet zo heel veel, voor het bewerken van foto’s gebruik ik meestal de functies van de telefoon. Die worden ook steeds uitgebreider, en ik ben niet superhandig met Lightroom. Toch heb ik hem nog, soms krijg ik er net mee voor elkaar wat me met de standaard bewerkingsfuncties niet lukt.

Imaengine
Dit is eigenlijk niet echt een fotografie-app, meer een bewerkingsapp. Ik kan hiermee foto’s omzetten in een vectorafbeelding, die ik bijvoorbeeld met de snijplotter kan uitsnijden. Erg leuk om bijvoorbeeld persoonlijke cadeaus te maken.

Extra tips voor je smartphonefoto’s
♥ Gebruik verschillende lenzen. Er zijn diverse setjes met opzetlenzen te koop voor de smartphone, bijvoorbeeld speciaal voor macrofotografie.
♥ Op remove.bg kun je heel eenvoudig de achtergrond van een gemaakte foto verwijderen.
♥ Zet de flitser uit. Dit is op de smartphone vaak een fel lampje en zorgt vooral voor rode ogen.
♥ Tik op het scherm om scherp te stellen. Een smartphone stelt vaak automatisch scherp, maar niet altijd op het onderwerp wat je zelf gekozen hebt.
♥ Hou je telefoon vast met twee handen en druk je bovenarmen tegen je lichaam voor een onbewogen foto.
♥ Speel met de functies, je telefoon kan meer dan je denkt.

3 gedachtes over “Fotografie met je telefoon

  1. Ik heb eerder en meer het idee dat je tegenwoordig niet een telefoon koopt, maar een complete camera met de nieuwste modellen… net zoals je cameras hebt waar je internet op kan laten draaien om direct je foto’s ergens op te kunnen zetten bijv…

    Voor mij, ja de foon is meestal handig, voor de kleine dingen, maar op pad, toch liever de grote camera mee. De toekomst wil graag dat er wel een andere camera komt, telefoon ook wel, maar dat is meer omdat deze inderdaad zo weinig geheugen heeft zelfs met extra card erin. En ja…. dat dus, hahaha

    Liefste heeft de Iphone 11 liggen trouwens met drie lenzen, hij heeft er al mee gewerkt, maar pakt toch zijn 6 telkens terug nog.
    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.