Recept | Kaasplankje á la moi

Voor een ‘officeel’ kaasplankje gelden een paar basisregels die je als uitgangspunt kunt nemen, maar ik maakte liever een kaasplankje wat helemaal naar mijn smaak is.

Ik hou van kaas, dus voor het vieren van mijn verjaardag wilde ik een keer een mooi opgemaakt kaasplankje op tafel zetten. Ik ben gaan Googelen naar de samenstelling van een kaasplank, en ik kwam er bij uit dat er voor een ‘standaard’ kaasplankje meestal wordt uitgegaan van vijf families.

  1. Witschimmelkazen
  2. Geiten- en schapenkaas
  3. Harde- en halfharde kaas
  4. Roodflorakaas
  5. Blauwschimmelkaas

Nou hou ik zelf niet van geitenkaas, en van mijn bezoek maak ik daar ook niemand blij mee, dus die kon er alvast vanaf. Ik besloot gewoon van mijn eigen favoriete kaasjes uit te gaan.

img_8401

Ik koos voor brie, roomkaas met kruiden, blokjes jong belegen kaas, blokjes truffelkaas en Deense blauwe kaas. En ik vulde het plankje aan met andere dingen. Dit zat er op mijn kaasplankje:

Kazen
♥ Brie
♥ Jong belegen kaas
♥ Kruidenroomkaas
♥ Kruiden- en paddenstoelenkaas
♥ Deense blauwe kaas

Noten
♥ Mix van cranberries en pinda’s
♥ Cashewnoten

Dips
♥ Mosterd
♥ Appelstroop

In mijn adventskalender had ik een geweldige stenen borrelplank gekregen, en al vanaf het moment dat ik hem in mijn handen had wilde ik er een kaasplankje op maken, dus deze gebruikte ik natuurlijk.
Ik sorteerde de kazen op de kaasplank. Het idee is van licht naar pittig, maar ik heb ook geprobeerd om het er op zijn mooist uit te laten zien. De blauwe kaas heb ik rechts liggen, dat is de pittigste kaas en deze heeft de vorm van een punt. De brie is ook in puntvorm, dus die legde ik links. In het midden zette ik de kruidenroomkaas in een schaaltje, met daar omheen de blokjes kaas.
De dips deed ik ook in een klein schaaltje, deze zette ik onder en boven de blokjes kaas. Tot slot vulde ik schaaltjes met noten, en die zette ik op de plank waar nog ruimte was. Ik schoof nog wat tot ik tevreden was over het geheel, en klaar!

Pro-tip: gooi de verpakking van de kazen niet meteen weg. Stel dat het niet op komt (onvoorstelbaar toch? Maar het kan!), dan kun je de kazen als het bezoek vertrokken is weer inpakken om er de volgende dag(en) zelf nog van te genieten.

3 gedachtes over “Recept | Kaasplankje á la moi

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.