Silhouette Cameo voor beginners | Hoera, ik heb een snijplotter! En nu?

Een snijplotter stond al tijden hoog op mijn verlanglijstje (overigens ver boven het budget van ongeveer iedereen die me cadeautjes geeft, dus dat moest ik toch echt zelf regelen), en eind november kocht ik er één. Tweedehands, via Marktplaats, omdat iemand de nieuwere versie had aangeschaft.

depth of field photography of p l a y wooden letter decors on top of beige wooden surface
Foto door Skitterphoto op Pexels.com

Foto door Skitterphoto op Pexels.com | Toch duurde het nog bijna een maand voordat ik hem thuis weer uit de doos haalde om iets te proberen. Allereerst had ik de materialen nog niet gekocht. Er zijn zo veel verschillende materialen, en minstens zo veel webshops, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. Wat heb je precies waarvoor nodig, en hoe werk dat ding eigenlijk?
Ik merkte dat ik zelf heel erg zoekende was, ik vond wel veel Youtubefilmpjes (die ik je overigens van harte aanbeveel als je zou willen beginnen), maar wat ik miste was een echte beginnersgids, want waar moet je beginnen? En dat bracht me op het idee voor deze serie.
Disclaimer: ik heb hem nu dus een kleine twee maanden, en ik wil absoluut niet de suggestie wekken dat ik een expert ben. Dat ben ik echt niet. Het apparaat heeft ontzettend veel mogelijkheden, en ik heb waarschijnlijk nog niet eens de helft daarvan door. Wel vind ik het leuk om dingen te delen. Dingen waar ik zelf tegenaan gelopen ben, dingen die ik ontdekt heb, tips en inspiratie. Hoe meer ik ontdek, hoe meer artikelen erover online zullen komen. Vandaag: waar begin je in hemelsnaam?
Goed, stel je hebt dus een Cameo aangeschaft, nieuw of tweedehands, wat moet je nu doen? Allereerst: haal hem uit die doos! Echt waar, hoe langer je hem laat zitten, hoe hoger de drempel wordt. Installeer de software op je computer. Dat kun je overigens ook al doen voordat je het apparaat in bezit hebt. Je kunt de software hier gratis downloaden. En open het alvast een keer, zo kun je de verschillende functies alvast een beetje zien en proberen. Dat kan ook zonder apparaat.
De volgende stap: haal materialen in huis. Wat je nodig hebt is afhankelijk van wat je zou willen maken. Voor het maken van stickers heb je vinyl nodig, voor het bedrukken van kleding flex of flock. Ik ben heb vooralsnog alleen nog maar stickers gesneden, dus ik ben met vinyl begonnen. Ik heb wel al wat flex in huis, maar daar heb ik nog niks mee gedaan. Wat je ook nodig hebt is transferfolie, om de stickers te plakken. Wat ook handig is: een pincet, of een pelhaak, dat is een soort tandartshaakje, om het overtollige folie los te peuteren en weg te halen zodat je alleen je stickers overhoudt, een ‘squeegee’ om de transferfolie mee aan te drukken, de sticker schoon te maken of de snijmat schoon te maken, en een snijmat. Als je grotere stukken wil snijden kan het apparaat ook zonder snijmat.
Als je dan de spullen in huis hebt en je hebt de software geïnstalleerd, dan is het tijd voor het eerste snijwerkje. Daar kom ik de volgende keer op terug, anders wordt dit wel een erg lang artikel.
Extra beginnerstip (ook voor gevorderden trouwens): sluit je aan bij Facebookgroepen. Het is natuurlijk het leukst om zoveel mogelijk zelf te ontdekken, maar mocht je ergens echt niet uitkomen dan staat er altijd wel iemand klaar die je kan helpen. En je vindt er natuurlijk ontzettend veel inspiratie en ideeën.

6 gedachtes over “Silhouette Cameo voor beginners | Hoera, ik heb een snijplotter! En nu?

    1. Haha, dat is ook een mooie titel voor een artikel in de serie 😉 Het is een apparaat waarmee je zo’n beetje alles kunt snijden in alle mogelijke vormen. Kun je ontzettend veel leuke dingen mee maken!

      Geliked door 1 persoon

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.