App tip | Zwerfies rapen met Litterati

In mijn 20 voor 2020 had ik het onder andere over het doorgaan met oprapen van ‘zwerfies’. Doorgaan ja, want ik doe dat al best regelmatig. Ik benoem het niet vaak, dat voelt een beetje als borstklopperij en daar hou ik niet zo van, maar aangezien ik deze app graag wil delen hier toch een stukje over het oprapen van zwerfies.

Afbeeldingsresultaat voor litteratiWie de term ‘zwerfie’ bedacht heeft weet ik eigenlijk niet, maar een zwerfie is een stuk zwerfafval. Het opruimen van zwerfafval vind ik eigenlijk best dubbel. Aan de ene kant ben jij de rotzooi van een ander aan het opruimen en komt degene die het achterlaat er wel heel makkelijk mee weg. Aan de andere kant, aan de veroorzakers van zwerfafval wordt óók niks gedaan als het blijft liggen, en een schonere wereld begint bij onszelf. En hoeveel moeite is het nou eigenlijk, als ik toch al buiten rond loop?
Via Twitter stuitte ik op de app Litterati. Dit is een community vol mensen die regelmatig zwerfafval rapen. Met de app maak je een foto van ieder stuk zwerfafval wat je tegenkomt. Aan die foto kun je tags hangen. Wat is het, wat voor materiaal is het, van welk merk komt het? En vervolgens raap je het natuurlijk op en gooi je het weg.
Is dat niet een beetje omslachtig? Een beetje wel misschien. Maar… het levert wel nuttige informatie op. Door het zwerfafval te registreren voordat je het opruimt wordt vastgelegd waar de ‘hotspots’ zijn, maar ook welk merk we bijvoorbeeld extreem veel tegenkomen in de natuur. Met die data wordt ook echt iets gedaan. Producenten worden aangesproken, maar er zijn ook regelmatig lokale initiatieven, waarbij bijvoorbeeld de gemeente om tael gaat met organisaties die veel zwerfafval veroorzaken. Soms zijn bedrijven zich er niet van bewust, en gaan ze er iets aan doen.
Het is ook leuk om te kunnen zien hoe groot jouw bijdrage is geweest. Daarnaast is er, voor de competitieve mensen onder ons, een ranglijst waarop dagelijks wordt bijgehouden wie die dag het meest heeft opgeruimd, en de mogelijkheid om mee te doen aan challenges.
Je hoeft trouwens niet ter plaatse alles te registreren. Je kunt ook onderweg alleen een foto nemen, en deze op een later moment taggen en uploaden. Zo veel extra tijd kost het dus helemaal niet.
Ik ga er overigens niet speciaal op uit om afval op te ruimen hoor. Ik neem wel eens wat mee als ik een lunchwandeling maak of met de hondjes wandel. Ik verzamel geen honderden stukken per dag, heb de ranglijst nog nooit gehaald en zo fanatiek ben ik niet eigenlijk. Maar het is een kleine moeite als ik toch al aan het wandelen ben, en het knapt er echt van op. En ik zie steeds vaker mensen opruimen, al dan niet met de app.
Nog een leuk weetje: de app is Amerikaans, maar Nederland staat inmiddels bovenaan als het gaat om geregistreerde en opgeruimde stukken afval.
De app is beschikbaar voor Apple en Android.

4 gedachtes over “App tip | Zwerfies rapen met Litterati

  1. Oh maar dat doen wij zo al, vanzelf, dat hoeft niet met een registratie en je zegt, kost weinig moeite of tijd, maar IG is al een crime aan het worden om daar wat op te zetten, whahaha

    Mooi dat jij het ook doet.. wij dus ook…

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.