Bodypositivity | Ik sta in Vriendin!

Een paar maanden geleden reageerde ik op een oproepje op Facebook, over opmerkingen die je hebt gehoord over je gewicht. Het duurde lang voordat ik iets hoorde, en ik was het eigenlijk alweer een beetje vergeten toen ik half mei opeens alsnog een reactie kreeg.

Het oproepje bleek voor het tijdschrift Vriendin, en het idee was een artikel waarin meerdere mensen vertellen over de nare opmerkingen die ze hebben gehoord over hun gewicht. Fatshaming dus, daar had ik wel een paar voorbeelden van, en dat was ook de reden dat ik had gereageerd.

img_4855
En zo kwam het dat ik een paar weken geleden telefonisch geïnterviewd ben. Ik had nog nooit zoiets gedaan en ik vond het eigenlijk hartstikke spannend, maar ook erg leuk dat ik mee mocht doen. In eerste instantie ging het mis, want ik had geen bereik op het moment dat er gebeld werd. Gelukkig kon ik later terugbellen en ging het alsnog door op een later moment.
Ik vond het eigenlijk een heel gezellig gesprek. Van tevoren had ik al een aantal opmerkingen doorgegeven waar ik mee te maken had gehad, en daar gingen we even over door. Het idee was dat er ongeveer tien mensen in een kort stukje aan het woord zouden komen in het artikel. Van tevoren kreeg ik netjes toegestuurd wat ervan gemaakt was en kon ik eventuele aanpassingen doorgeven. Ik heb hierop nog een kleine nuance doorgegeven, maar verder was ik hartstikke tevreden. Wat ik heb aangegeven is in het artikel ook aangepast.

img_4859-2

Ik heb in het verleden genoeg vreemde en nare opmerkingen naar mijn hoofd gehad, en waar ik daar eerder veel last van heb gehad kan ik nu oprecht zeggen dat het me niet meer raakt. Ik ben zelfverzekerder geworden, zit lekkerder in mijn vel dan jaren geleden en ik heb van mijn lichaam leren houden.
Ik heb niet meegewerkt aan het artikel om zielig te doen, of om me te beklagen. Ik heb meegewerkt omdat bodyshaming nooit oke is. Omdat we dit niet hoeven te accepteren. Omdat we dit niet normaal moeten gaan vinden met zijn allen. Zolang bodyshaming bestaat moeten we ons ertegen uitspreken. Ik gun het iedereen dat je van je lichaam kunt houden. Dat je lekker in je vel mag zitten.
Tegen iedereen die wel geraakt wordt door nare opmerkingen zou ik willen zeggen: je mag er zijn. Je verdient het om van jezelf te houden. Je bent prachtig zoals je bent, en laat niemand je iets anders wijsmaken.

 

12 gedachtes over “Bodypositivity | Ik sta in Vriendin!

 1. Super Gaaf! als ik hem tegen kom zal ik eens kijken, ik lees eigenlijk bijna geen enkel of geen enkel blad meer… het is allemaal zo veranderd door de tijd heen.

  Way to go! Ik weet hoe leuk het is, ooit stond ik zelf namelijk in de Flair, toen dat nog in Belgische handen was 😉 Ging over ook zoiets als een maatje meer en daar trots op zijn, zat zelfs een fotoshoot bij.

  X

  Like

 2. Wauw wat tof dat je in Vriendin staat! Groot gelijk, body shaming is echt nooit oké. Ik begrijp mensen ook echt niet die het nodig vinden om een opmerking te maken over iemands uiterlijk.

  Like

 3. Wat stoer dat je je voor Vriendin hebt laten interviewen! Het is een heel mooi en inspirerend stukje geworden. Wel echt heel erg om te horen wat sommige mensen voor kwetsende dingen zeggen. Ik vraag me dan echt af wat zo iemand daarmee wil bereiken. Je maakt er niemand gelukkiger mee, ook niet jezelf. Goed dat je daarboven staat! ❤

  Like

 4. Oei wat vreemd, ik zie hier alleen dames reageren. Ik ben het met je eens, een maatje meer moet zeker kunnen. En je mag zeker niet oordelen over mensen. Nobody is perfect

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.