Recept | Courgetteburger met zoete aardappelpatat

Ik hou van burgers, en hoewel ik daar eigenlijk niet zo vaak de tijd voor neem vind ik het ook erg leuk om ze zelf te maken. Deze courgetteburgers zijn helemaal lente-proof, en kunnen ook op de barbecue klaargemaakt worden.

Ingrediënten voor vier personen:
Voor de burgers
– een flinke courgette
– twee teentjes knoflook
– een uitje
– een bol mozzarella
– een ei
– ongeveer 100 gram paneermeel
– peper en zout naar smaak
– bakproduct
– sla
– cesardressing
– vier broodjes
Voor de patat
– twee zoete aardappelen
– peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappelen grondig en snij er patat van. Doe de reepjes in een kom en voeg peper en zout naar smaak toe. Meng het goed door elkaar en verspreid de patat over een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat voor ongeveer een half uur in de oven. Draai de patatjes halverwege even om, zodat ook de onderkant knapperig wordt.
Ondertussen maak je de burgers. Was de courgette en rasp hem met een grove rasp. Druk het vocht er goed uit in een zeef. Je kunt het eventueel ook uitwringen in een theedoek.
Doe de rasp in een kom en voeg het ei toe. Snipper de ui en hak de knoflook fijn, en doe ook deze in de kom. Breng op smaak met peper en zout. Courgette is van zichzelf vrij flauw, dus wees vooral niet te zuinig. Snij ongeveer de helft van de bol mozzarella in kleine stukjes en voeg deze toe. Doe tot slot het paneermeel erbij en meng het geheel tot je een plakkerige massa hebt. Als het te nat is kun je meer paneermeel toevoegen.
Gebruik je handen om vier burgers te kneden van het geheel, en bak deze in een koekenpan goudbruin.
Snijd de broodjes open, beleg ze met sla en doe hier wat cesardressing overheen. Snijd de rest van de mozzarella in dunne plakjes. Leg de burger op de sla, doe hier nog wat mozzarella op en bedek met de bovenkant van het broodje. Serveer met de patat.

Om de burger te ‘veganizen’ kun je natuurlijk een vegan variant van de mozzarella en de dressing nemen, of deze helemaal weglaten. Het ei kun je vervangen door een beetje gekookte havermout.

6 gedachtes over “Recept | Courgetteburger met zoete aardappelpatat

  1. Ik ben echt gek op zoete aardappel. In Amerika en Nieuw Zeeland kan je overal wel zoete aardappel vinden op de menukaart. In Nederland toch nog te weinig. Het is niet standaard zoals daar. Maar ze zijn jummie.

    Mijn favoriete zoete aardappel gerecht? Eén koken (als je een grote hebt, duurt dat wel 45 minuten tot een uur) en dan doormidden snijden als die redelijk zacht is van binnen. Boter er op, maïs, coleslaw (die van de Johma vind ik dan het lekkerst, omdat die niet droog is), stukjes ananas, geraspte kaas en toefje zure room. Jummie!! Als je van zoet houdt, is dit geweldig.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.