Ik ben stamceldonor

Afbeeldingsresultaat voor matchisAl sinds ik er voor het eerst over gehoord had loop ik rond met het idee om me aan te melden als stamceldonor. Helaas kon ik me nooit aanmelden omdat ik daar te zwaar voor was.

Vaak als ik noemde dat ik te zwaar was om mij aan te melden kreeg ik de vraag waarom dat dan is, en zelf begreep ik het ook niet helemaal. Dit is wat Matchis, de organisatie waar je je aanmeldt, erover zegt op hun website:

“Bij donoren met een hogere BMI, moeten tijdens donatie meer van het medicijn worden toegediend, die zorgt dat de stamcellen naar de bloedbaan gaan. Dit zou voor jou als donor onnodige risico’s met zich mee kunnen brengen. Bovendien is uit onderzoek bekend dat zwaardere donoren meer bijwerkingen hebben van de donatie. Door een BMI-grens in te stellen beschermen we dus de donoren. Natuurlijk realiseren we ons dat het in individuele gevallen een te grove maat is of dat mensen het als vervelend ervaren dat zij om die reden geen donor kunnen zijn. Daarom blijven we kritisch kijken naar onze criteria en proberen we iedereen die daarover vragen heeft zo goed mogelijk uitleg te geven.”

Oke, prima. Ik begreep het nog niet helemaal, en met mij meerdere mensen in dezelfde situatie, want het is toch je eigen keus of je het dat risico en de bijwerkingen waard vindt? Er wordt dringend gezocht naar donoren, aanmeldingen zijn hard nodig. Maar goed, dat is niet aan mij, dus ik had me voorgenomen om me alsnog aan te melden zodra ik wel binnen de gestelde gewichtsgrenzen zat.

Waarom zou je dat doen?
Simpel eigenlijk: met mijn stamcellen kan ik iemands leven redden. Voor iemand met een vorm van bloedkanker kunnen stamcellen een laatste kans zijn. Hoe mooi zou het zijn om iemand die kans te kunnen bieden?
De kans op een match is klein, maar als je een potentiële match bent wordt er contact met je opgenomen. Doneren is altijd vrijwillig, mocht je om wat voor reden dan ook niet willen of kunnen doneren op het moment dat er contact opgenomen wordt dan is dat natuurlijk geen probleem.
Omdat de kans op een match zo klein is, is het zo belangrijk dat veel mensen zich registreren. Misschien heb je wel eens een oproep voorbij zien komen van iemand die wacht op een stamceldonor die matcht, op internet of in het nieuws. Ik wil iemand die kans op leven graag geven, en daarom heb ik mij aangemeld.

Aanmelden is makkelijk, dat kan online bij Matchis. Als de aanmelding is goedgekeurd krijg je een registratiesetje toegestuurd, hiermee moet je wat van je wangslijmvlies afnemen en dit stuur je terug. Daarna sta je geregistreerd en kun je opgeroepen worden.

Was jij al bekend met stamceldonatie?

8 gedachtes over “Ik ben stamceldonor

  1. Wat tof dat je je nu wel aan hebt kunnen melden!
    Ik zou ook heel graag stamceldonor worden, maar ik mag het jammer genoeg niet. Naast mijn overgewicht heb ik ook astma, waardoor ik helaas niet in aanmerking kom…

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.