De Digitale Detox Week: ik heb het overleefd!

image002Afgelopen week was het de Digitale Detox Week, en heb ik een week lang geen mobiele data gebruikt. Vandaag vertel ik graag over mijn ervaringen. Ben je benieuwd hoe het me bevallen is en of ik het lastig vond? Lees dan snel verder.

Ik moet zeggen dat ik het lastiger vond dan ik had verwacht. Zoals je hebt kunnen lezen ging ik op de eerste dag al de fout in door gedachteloos Facebook te openen in de pauze op het werk. Ik had het pas door toen ik hem al een paar minuten weer had afgesloten. Het bleef wel bij die ene keer, maar ik betrapte mezelf er wel vaker op dat ik al klaar zat om even op internet te kijken.
Het was even wennen, maar het gaf ook rust. Lekker een boek lezen in de pauze, als er geen collega’s tegelijk pauze hebben. Niet op Twitter melden dat ik de lekkerste vegaburger tot nu toe heb gegeten, maar gewoon genieten van de burger zelf. De wereld draait wel verder.
Ik heb deze week één uitzondering gemaakt, en dat was toen ik toch echt mijn navigatie nodig had.
Verder vond ik het eigenlijk reuze meevallen, als ik er maar goed over nadacht. Wat me wel opviel was dat ik veel vaker de neiging had om op mijn telefoon te kijken dan ik had verwacht. Blijkbaar is het zo’n gewoonte dat ik het niet eens meer altijd door heb. En daar schrok ik eigenlijk wel een beetje van.
En nu? Mijn mobiele data staat wel weer ingeschakeld, maar ik wil wel graag minder vaak onbewust op mijn telefoon kijken, dus dat neem ik zeker mee. Ik installeerde de app Moment, die houdt bij hoe vaak op een dag je je telefoon ontgrendelt en welke apps de meeste tijd opslokken. Ik ben erg benieuwd en ik hoop dat ik hem uiteindelijk vaker kan laten liggen.

Heb jij meegedaan?

8 gedachtes over “De Digitale Detox Week: ik heb het overleefd!

 1. Ik denk dat ik per ongeluk heb mee gedaan XD Maar dat komt omdat ik ten eerste overal op wifi zit, waar een goede beveiligde verbinding is. Mijn datagebruik ligt maandelijks onder de 250mB of zo. Ik kijk geen filmpjes buiten wifi om, ik heb geen facebook om te checken, en ik plaats eigenlijk nooit ‘live’ foto’s op insta. Whatsapp is puur communicatie met het thuisfront (‘Ik ben nu op weg naar huis, zet jij de oven aan?’).
  Dus ik heb makkelijk praten. Mijn telefoongebruik is heel anders dan wat ik begrijp dat ‘normaal’ is.
  Het is goed om te beseffen dat je je telefoon soms gebruikt om de tijd te doden, als entertainment centre. Is dat erg? Ik had altijd een boek bij me vroeger, en als ik 2 minuten moest wachten op de bus, dan stond ik te lezen op de bushalte. Niemand suggereerde ooit dat ik een boeken-detox moest doen! 😉
  Dat neemt niet weg dat het goed is om je telefoongebruik eens goed onder de loep te nemen. En aan te passen als je er niet tevreden mee bent!

  Like

  1. Is het erg om de tijd te doden met mijn telefoon? Nee, dat denk ik niet. Maar zo’n weekje zonder is wel goed voor de bewustwording, en wat mij wel opviel is dat ik toch regelmatig gedachteloos en vooral doelloos mijn telefoon pak. Uit automatisme, zonder eigenlijk in me op te nemen wat ik zie. En dat stoort me wel, dus daar wil ik aan werken. Die tijd besteed ik liever aan iets waar ik van geniet.

   Like

 2. Ik heb niet meegedaan, maar ik wist dan ook veel te laat dat het Digitale Detox week was. Ik weet niet of ik me er aan zou wagen. Wel wanneer ik bijvoorbeeld een weekendje weg ga (al eens een artikel over geschreven) vind ik het fijn om die telefoon lekker links te laten liggen 🙂

  Like

 3. Pingback: Gedachtenspinsels

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.