Het is Digitale Detox Week

image002Ik dacht altijd dat het wel meeviel met mijn telefoonverslaving, maar een beetje minderen en iets meer bewustwording kan natuurlijk nooit kwaad. Toen ik een persbericht ontving over de Digitale Detox Week was mijn nieuwsgierigheid gewekt.

De Digitale Detox Week wordt georganiseerd door Opwaarderen.nl. Deelnemers door het hele land schakelen deze week de mobiele data uit. Data off, life on. Vorig jaar werd deze week voor het eerst georganiseerd, en daar zijn zo veel positieve reacties op gekomen dat ze het dit jaar nog een keer doen. De Digitale Detox Week 2018 begint vandaag, 9 april en duurt tot en met 15 april.
In eerste instantie schoof ik het persbericht opzij. Dat is iets voor de echte verslaafden, dacht ik. Dat ben ik niet. Notificaties op mijn telefoon staan standaard uit, ik pak niet iedere keer mijn telefoon om te kijken of ik iets gemist heb, ik heb zo’n uitdaging helemaal niet nodig.
Maar toen bedacht ik me dat ik eigenlijk best veel gebruik maak van mobiele data. Dat ik zelfs wel eens een MB-aanvuller moet kopen bij mijn abonnement omdat  het op is, terwijl ik toch echt al een best grote bundel heb. Even Twitteren vanuit de auto (als bijrijder uiteraard), even internetten op de markt als het erg rustig is, even Facebook bekijken in mijn pauze. Oh nee, ik ben er ook zo één!
Ik pakte het bericht er nog eens bij. Een week, dat moet toch wel te doen zijn? Een week zonder mobiele data, niet eens zonder wifi, maar alleen mobiele data. Ik kan dat wel. Kom op, het is geen week afgesloten van de buitenwereld wat hier van me gevraagd wordt.
Ik zag dat ik als blogger een Digitale Detox Doos aan kon vragen, vol spullen om me deze week door te helpen. Ik besloot om deze aan te vragen, en daarmee werd het officieel: ik ga deze week leven zonder mobiele data.
Gisteren kreeg ik mijn pakketje van de buren, daar was het bezorgd, en het was een leuk overlevingspakketje voor de komende week. Ik heb genoeg te doen om de week door te komen:

img_1117

In het pakket zaten een pakje speelkaarten, een schrijfblokje met pen, een pakket om monchoutaart te maken, een condoom, detox thee, waxinelichtjes, een lekker maskertje en een analoge wegwerpcamera met een ouderwets rolletje om alle mooie momenten van deze week vast te leggen. Leuk pakket met een knipoog, goed gedaan van Opwaarderen.nl. Zeker voor de camera heb ik al een erg leuk doel in gedachten. Niet voor deze week, dus ik bewaar hem even, maar daar horen jullie zeker nog van.
Komende week ben ik dus offline als ik niet thuis ben. Geen social media, maar ook geen tracking als ik een rondje wandel of hardloop. Alleen bereikbaar per telefoon of sms. En het lijkt me fijn, ook al vond ik mezelf niet zó verslaafd.
Dat het moeilijker is dan ik had gedacht bewees ik vanmorgen al, toen ik gedachteloos Facebook opende in mijn pauze. Ik had het pas door toen ik hem allang weer had afgesloten. Oeps! Ik heb meteen de mobiele data helemaal uitgeschakeld, dan kan ik het ook niet meer per ongeluk doen.
Ik ben benieuwd hoe de week me zal vergaan, vooral in het weekend verwacht ik dat ik het lastig ga vinden. Naast internet onderweg wil ik eigenlijk ook meer offline als ik thuis ben. Wifi ‘mag’ officieel, maar ook daarin wil ik wat minderen. Wel bloggen en Netflix, maar ik ben wel van plan om iets minder doelloos op internet rond te hangen. En vooral: niet meteen op mijn telefoon kijken als ik wakker wordt, en niet meer op mijn telefoon voordat ik ga slapen.
Ik ga natuurlijk volgende week laten weten hoe het gegaan is.

Doe je ook mee? Aanmelden kan hier.

Naamloos

10 gedachtes over “Het is Digitale Detox Week

  1. Wat een goed initiatief! Ik kende het eigenlijk nog niet. Voor mij wordt het lastig om mee te doen aan zo’n week. Gezien mijn werk volop in het teken van internet staat, kan ik dat moeilijk omzeilen. Tenzij daar ook weer regels voor zijn natuurlijk, dan is het geen excuus 😛

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.