Gemeenteraadsverkiezingen 2018: stemmen en tellen

img_0958Gisteren waren de gemeenteraadsverkiezingen, en dit jaar heb ik niet alleen zelf gestemd, ik ging in de avond nog een keer naar het stembureau om de stemmen te tellen.

Natuurlijk heb ik eerst zelf gestemd in mijn eigen gemeente. Ik vond het lastig deze keer, en ik heb staan twijfelen tot in het stemhokje. De partij waar ik landelijk op stem deed niet mee, en mijn landelijke nummer twee ook al niet. Niet dat ik blind op ‘mijn’ landelijke partij zou stemmen, maar ik baalde er wel van. Het voelde een beetje als vreemdgaan. Maar ik heb mijn keus kunnen maken.
Voor het referendum was ik er al lang uit, die keus had ik een stuk sneller gemaakt.
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vond ik opvallend, de grootste partij in onze gemeente had maar liefst drie keer zoveel zetels als de nummer twee binnengehaald. We zullen zien wat het de komende tijd gaat worden. Het is een lokale partij en bij de vorige verkiezingen waren ze ook de grootste. Ik vind dat ze het goed gedaan hebben de afgelopen jaren.
Gisteravond mocht ik stemmen tellen in Nijmegen, mijn buurgemeente. Bij de landelijke verkiezingen had ik in mijn eigen gemeente al aangegeven dat ik graag mee wilde werken bij de volgende verkiezingen, maar omdat daar bijna altijd dezelfde mensen zitten ben ik op de reservelijst gezet en heb ik verder niks gehoord. Maar een paar weken geleden zag ik een oproep voorbij komen voor tellers in Nijmegen, dus daar heb ik op gereageerd. Na het volgen van een korte e-learning volgde al snel mijn officiële benoeming.
Vlak voor sluitingstijd van de stembureaus werd ik verwacht, en ik moest er zijn tot alle stemmen geteld waren. Ik heb met mijn groep de stemmen voor de gemeenteraad geteld, een andere groep telde het referendum.
Eerst werd het papierwerk geregeld, we moesten allemaal meerdere handtekeningen zetten. Daarna kon het tellen beginnen.
Iedereen mag aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen, maar op ons bureau meldde zich niemand om toe te kijken.
De container stembus werd leeggehaald, en we sorteerden ze per partij. Vervolgens telden we hoeveel stemmen er naar iedere partij gegaan waren. Daar stopte ons deel, er was een proef waarbij vandaag de stemmen per persoon werden geteld. We waren dan ook sneller klaar dan verwacht, maar het was evengoed laat.
Ik vond het erg leuk om een keer mee te maken. Het werk zelf is natuurlijk niet zo bijzonder, maar ik wilde graag een keer achter de schermen meekijken en een bijdrage leveren, en het was erg gezellig. Bij de volgende verkiezingen meld ik me zeker nog een keer aan.

Heb jij gestemd?

5 gedachtes over “Gemeenteraadsverkiezingen 2018: stemmen en tellen

  1. Uiteraard heb ik ook van mij laten horen. Het lijkt mij ook wel een keer heel erg leuk om achter de schermen mee te kijken, leuk dat je dat hebt gedaan.

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.