Mediteren is te leren

eagdEén van mijn doelen voor deze maand was om te beginnen met mediteren. Iets waar ik weinig ervaring mee heb, dus wist ik ook niet goed waar te beginnen. Ik wilde geen zweverige dingen, maar gewoon regelmatig mijn hoofd leeg maken en mijn gedachten laten gaan.

Toevallig (of niet natuurlijk) deden we op onze laatste inwerkdag vorige week een meditatieoefening. Een hele eenvoudige, we waren tenslotte met een groep, maar wel een effectieve. En hij duurde maar vijf minuten.
Het eerste gedeelte deed me een beetje denken aan mindfulness, maar dat ligt ook best dicht bij elkaar. We begonnen met voelen. Contact met de stoel, de voeten extra stevig op de grond duwen, echt voelen en je er volledig van bewust zijn hoe je op je stoel zit. Pijntjes en spanningen registreren zonder er verder iets mee te doen.
Vervolgens kwam de houding. Rechtop zitten, maar wel met ontspannen spieren. Leunen was niet de bedoeling.
En toen was het tijd voor ‘het echte werk’. Volledig ontspannen en in het moment gingen we diep inademen en in tien rustige tellen weer uitademen. Dat voelt heel onnatuurlijk kan ik je zeggen, je doet zo veel langer over een uitademing dan normaal. Wat zou dat over mij zeggen? Dat ik te gehaast leef? Voor mij was dit tempo in ieder geval niet normaal. Maar wel prettig.
Het is bijna onmogelijk om je hoofd helemaal leeg te maken, vooral als je bijna geen ervaring hebt. Maar je concentreren op de ademhaling helpt wel. Gedachten zullen blijven komen, maar de kunst is om ze daarna ook weer te laten gaan. Om er niet bij stil te staan, niet over te piekeren, maar ze gewoon te laten zijn. En dat is best lastig.
Maar ondanks dat ik het ‘best lastig’ vond, was het wel een superfijne oefening. Na afloop was ik helemaal ontspannen, en dat midden op een werkdag. Ik ga deze oefening zeker meenemen om vaker te doen. Twee keer per dag schijnt het beste te zijn, bij het wakker worden en bij het slapen gaan. Ik betwijfel of ik dat zou volhouden, maar het lijkt me zo fijn. Ik ga het in ieder geval proberen.

Heb jij ervaring met mediteren, en ken je deze oefening?

9974

7 gedachtes over “Mediteren is te leren

 1. ik kan zeggen ja natuurlijk, al jaren, en elke dag, nee, wel als ik merk dat ik weer gehaast ben of dingen de wet van Murphy aan nemen, dat zijn perfecte momentjes, en onder de douche kan ook heel goed, even aarden, even stil staan terwijl je toch daar staat. En voor het slapen gaan, niet naast het bed, maar gewoon IN je bed, terwijl je lekker even op je rug ligt, dus wel bewust die oefening, maar kan ook liggend, vaak zul je er zelfs van in slaap vallen, dat kan heel goed, en slaap is de diepste meditatie die je kunt bereiken 😉

  X

  Like

 2. Mediteren kan zo fijn zijn, ik gebruik deze oefeningen echt om te ontsnappen wanneer ik een hele drukke dag heb gehad. Het helpt mij trouwens ook om een ademhalingsoefening te doen om in slaap te vallen en je gedachtes even stop te zetten. Vooral niet streng voor jezelf zijn als je wel opeens weer met je gedachte ergens anders bent, daarna weer op je ademhaling concentreren 🙂 Leuk dat je hier een artikel over geschreven hebt! Op mijn website vind je trouwens ook tips hoe je elke dag 5 minuten kan mediteren 😉 Liefs, Merel

  Like

 3. Wat leuk Jenn, geniet ervan. Ik vind het een van de beste ontdekkingen van mijn leven. Als je wilt kan ik je mn blogs laten zien met de tips voor beginnende mediteerders erin. En 22 juli geef ik een workshop in Den Haag om het te leren en diverse technieken uit te proberen. Veel meditatieplezier!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.