Gelezen: Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume

9200000069831417Of we nu willen of niet, in Nederland leven we in een witte wereld. Eeuwenlang was ‘wit’ bepalend voor de maatschappelijke en culturele status quo. Maar sinds de hernieuwde Zwarte Piet-discussie lijkt ‘wit’ onder druk te staan als nooit tevoren.
Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: ‘Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?’ ‘Dan is blanke vla zeker ook racistisch?’ ‘Hoe zit het nou met het n-woord?’ ‘Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?’, en: ‘Waarom ga je niet terug naar je eigen land?’, worden in dit boek beantwoord.
Aan de hand van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties (‘in jip-en-janneketaal’) en gesprekken met ervaringsdeskundigen, helpt Anousha Nzume witte mensen om te gaan met hun witte fragiliteit tussen de steeds mondiger wordende niet-witte mensen. En niet-witte mensen hoe om te gaan met de defensieve houding van witte mensen zodra hun privilege ter discussie staat. Dit alles brengt zij met liefde, compassie en geduld.

Ja, waar zal ik eens beginnen? Ik kreeg dit boek van Marion, waarvoor nogmaals dank, en ik ben meteen begonnen met lezen. Maar hoewel het geen dik boek is, is het geen boek wat je in één ruk uit leest. Het is geen luchtig boek om even tussendoor te lezen, wat je leest moet je echt even op je in laten werken.
Ken je dat gevoel dat iemand nog even extra drukt op een blauwe plek? Dat is wat dit boek doet. Het is confronterend, en af en toe best pijnlijk. Het houdt je een stevige spiegel voor.
Ik moet zeggen dat ik me voor het lezen niet echt bewust was van ‘het witte privilege’. Waarom zou ik ook? Niemand heeft me daar ooit bewust van gemaakt, en ja, ook ik leef in een voornamelijk witte omgeving. Maar ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen, en wat mij betreft mogen veel meer mensen zich hier wat meer bewust van worden.
Anousha legt op een heel toegankelijke en begrijpelijke manier uit hoe het zit met institutioneel racisme en wit privilege. Hoe de geschiedenis van slavernij en kolonisatie nog altijd een rol speelt. Het boek is prettig geschreven, in begrijpelijke taal en absoluut niet dwingend. Het zet je aan het denken, en dat is precies de bedoeling.
Wat mij betreft zou iedereen dit boek moeten lezen. Het zorgt sowieso voor meer begrip voor elkaar en voor bewustwording van je eigen bevoorrechte positie in de samenleving. En dat is hard nodig in deze steeds harder wordende wereld.

Deze post bevat affiliate links. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

9974

 

4 gedachtes over “Gelezen: Hallo Witte Mensen van Anousha Nzume

  1. Ik ben het mij wel altijd bewust geweest, maar ik kom dan ook uit gemengde ouders, echter was mijn vader die donker is van huid, de Indo kleur, net zo normaal voor mij, als dat ik meer wit ben net als mijn moeder. Plus dat ik direct met de eerste generatie Turken en Marokanen en Afrikanen en waar ze al niet vandaan kwamen op school zat, ze zaten gewoon in mijn klas, oh vergeet de Chinezen niet en de Koreanen, wij kregen op school dan ook speciale weken over hun cultuur en gingen zelfs naar het Tropenmuseum in Amsterdam, waar ze dan weer speciaal voor scholen educatie hebben en ik weet nog dat we zelfs gingen koken daar, gerechten uit andere landen wat voor mijn klasgenoten uit dat land weer heel normaal was, ontzettend leuk, en dat zou nog steeds moeten gebeuren op scholen denk ik dan… Amsterdam was in de seventies vooruitstrevend, of onze school dan.

    X

    Like

  2. Mooi dat het zoveel indruk maakte! Ik werd me bewust van het wit zijn en wat dat betekent door al het reizen, vooral de armere gebieden. En later nogmaals toen ik Jimmy ontmoette en mensen opeens raar gingen kijken omdat hij een kleurtje heeft. Net als dat als we samen op reis gaan hij altijd meer moet regelen dan ik, anders komt hij het land niet in en ik wel. Bizar eigenlijk…

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.