The big 3-0 (en daar zie ik best een beetje tegenop)

CIMG0549Aan het eind van de maand is het zo ver, het einde van mijn leven als twintiger. En hoe gek dat misschien ook klinkt, ik kan er nog niet aan wennen. Sterker nog, eigenlijk zie ik er wel een beetje tegenop. Wat mij betreft word ik gewoon nog een keer negenentwintig.

Zo’n vijftien jaar geleden vond ik mensen van dertig stokoud. Op die leeftijd moet je volwassen en verstandig zijn, dan heb je alles voor elkaar. Getrouwd, minstens één kind en een baan die je de rest van je leven gaat houden. En natuurlijk alleen maar saaie volwassen dingen doen.
Daar ben ik inmiddels wel op teruggekomen, maar toch vind ik het maar niks om zelf opeens dertig te worden. Detigersdilemma’s (gelukkig nog geen last van), uitstrijkjes, ik zit er niet echt op te wachten. Dertiger… het klinkt zo… oud.
Onzin natuurlijk, leeftijd is maar een getal, je bent zo oud als je je voelt, en al  die andere clichés. Ik ken ze wel en ze zijn ongetwijfeld waar. En ik geloof ook heus niet dat in die ene nacht opeens alles anders wordt.
Ach, ik heb nog een paar weken om aan het idee te wennen, en natuurlijk zal het best meevallen. Maar liever zou ik nog een paar jaar negenentwintig blijven.

 

17 gedachtes over “The big 3-0 (en daar zie ik best een beetje tegenop)

 1. Ik herken je gevoel 🙂 En ondertussen ben ik al bijna 33… Dus je ziet, je overleeft het wel 🙂

  Maar ik vond het ook erg, afscheid nemen van de twintiger-jaren. Zelf heb ik nu als dertiger het gevoel overal “tussen te zitten”. Vooral als boekblogger merk ik dit. Te oud voor de young adult, te jong voor een vernoeming in de Libelle, Margriet etc.

  Maar ook daarbuiten… op verjaardagsfeestjes val ik er vaak tussenin, al maak ik gemakkelijk met iedereen aansluiting. Ook had ik het idee dat je als twintiger overal goed mee weg komt, terwijl ik als dertiger vaker verantwoording af moet leggen. Als twintiger is het okay dat je single bent, maar als dertiger wordt je vragend aangekeken. Of mensen zeggen gemakkelijk ‘je bent al in de dertig, dit en dat moet je toch gewoon onderhand kunnen?! Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je voor bepaalde dingen bang bent, of als je iets nog niet gedaan hebt etc.

  Het is maar een getalletje, maar het brengt toch wel wat dingetjes met zich mee. Dus ja ik snap je wel 🙂 En ondertussen ben ik al bijna 33… Dus je ziet, je overleeft het ook wel 🙂

  Like

 2. Hahaaa zooo herkenbaar meid! Ik was echt een paar weken flink depri toen ik 30 werd, vreselijk. Inmiddels vind ik het wel ok, maar moet nog niet aan de 40 denken hoor, dan beginnen de kriebels weer! Gelukkig ben ik inmiddels getrouwd, dat scheelt een hoop in de acceptatie haha 😛 Nu word ik al bijna 32… nog even niet aan denken 🙂

  Like

 3. Ik ben ook 30, maar werd laatst nog gevraagd of ik wel 18 was. Meestal schatten mensen me 21 t/m 25. Het maakt dus geen barst uit hoe oud je bent :p Zolang je maar (redelijk) gezond bent 🙂

  Like

 4. Het is maar een getal, maar dat neemt niet weg dat het bepaalde gevoelens met zich meebrengt. Ik herken het wel een beetje nu ik bijna afstudeer en het nog drie jaar duurt voordat ik dertig word. Ik heb nu wel het gevoel dat ik opeens heel volwassen moet worden, dat ik een groter huis moet zoeken, een goede baan en toch eens serieus aan kinderen wil gaan denken.

  Like

 5. Nou doe mij maar veertig, ik vond het erg om 30 te worden maar de reden was, dat ik nog tien jaar moest wachten en door zien te komen voor ik eindelijk 40 zou worden, hahahaha

  Het komt goed, trust me 😉

  x

  Like

 6. Ik zag er ook onwijs tegenop maar heb het toen gewoon goed gevierd. Dat kwam ook omdat we net een huis hadden gekocht (housewarming) en stiekem getrouwd waren. Hierdoor dacht ik er helemaal niet meer aan dat ik 30 werd. En ach het is inderdaad maar een getal en volwassen worden kan altijd nog 😉

  Like

 7. Haha ja mijn vriend wordt op 1 februari ook 30.. hij is er ook niet heel enthousiast over.. Vroeger vond ik 30 ook oud.. nu plaag ik mijn vrienden er mee dat ze al 30 zijn, maar eigenlijk vind ik het helemaal niet zo oud…Ik heb nog een paar jaar te gaan gelukkig 😉

  Like

 8. Ik word ook 30 op het einde van de maand, maar ik zit er zelf niet zo mee in. Al wordt het bij mij vast ook een stuk overschaduwd door de geboorte van ons eerste kindje, wat een veel grotere verandering is dan een getal natuurlijk. Misschien dat ik er meer bij stil stond als dat kindje niet kwam….

  Like

 9. Haha, ja ik herken het gevoel wel.. en vanaf nu wordt het ieder jaar een beetje erger.. Maar goed, zo lang je nog jonger geschat wordt en je nog jong voelt is het niet zo erg denk ik dan maar..

  Like

 10. Herkenbaar ja. Ik heb ook nog lang volgehouden dat ik 29 was toen ik 30 was.en de dag na mn 29e verjaardag voelde ik mij niet anders maar het idee van niet meer bij de 20 ers horen vond ik echt niet leuk.

  Like

 11. Ja grappig is dat. Ik herken het omdat mijn vriend binnenkort ook 30 wordt (voor mij duurt het nog ietsje langer). Het is raar dat het zo’n mijlpaal is waar iedereen tegenop ziet, terwijl het eigenlijk niet anders is dan 29 of 31 worden! Uiteindelijk worden we toch allemaal ouder 😉

  Like

 12. Ik heb nog eventjes maar ga ook richting de 30. In 2018 word ik 30 en ik kijk er eigenlijk totaal niet tegenop. Ik bedenk meer wat ik allemaal heb bereikt voor mijn 30ste en ben daar heel gelukkig mee 🙂 Age is just a number 😉

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.