Road to killer legs: halve zolen en fysiotherapie

19300048124_ced318dc53_bMijn benen, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Er zijn dagen dat ik ze enorm kan waarderen, maar ook dagen dat ik ze het liefst zou willen inruilen voor een ander paar.

Sinds ik ben begonnen met roller derby heb ik ook gemerkt dat ze niet allebei even sterk zijn. Iedereen heeft een voorkeursbeen, net zoals je rechts- of linkshandig bent, maar voor mij voelde het verschil wel heel groot. Daar wilde ik wat mee doen, want je moet best wel wat dingen kunnen waarbij je de kracht uit één been haalt.
Ik vermoed dat dat verschil al ontstaan is toen ik drie jaar geleden geblesseerd was, maar in het dagelijks leven heb ik daar nooit iets van gemerkt.
In eerste instantie had ik het eens voorgelegd aan een sportinstructeur. Daar kreeg ik wel tips, maar ik merkte wel dat ik er op eigen houtje niet zo veel uit haalde. Ik ben in de loop van het jaar wel sterker geworden in de benen, wat natuurlijk ook wel de bedoeling was, maar het verschil is niet weg gegaan.
Toen ik via via hoorde van iemand die preventief een bezoekje heeft gebracht aan de fysiotherapeut ging ik nadenken. Preventief, huh? Ja, dat kan blijkbaar ook. Ik kende de fysiotherapeut als iemand die je kan behandelen als je ergens last van hebt, maar je kunt er dus ook naar toe om te voorkomen dat je ergens last van gaat krijgen of om gericht iets te verbeteren.
Ik legde mijn vraag eens voor bij een praktijk in het dorp, en ze bleken daar inderdaad wel iets mee te kunnen. Twee dagen geleden had ik mijn eerste afspraak. Het voelde wel een beetje gek om gebruik te gaan maken van zorg zonder echte klachten, maar aan de andere kant, de mogelijkheid is er en ik betaal genoeg voor de verzekering, waarom niet?
We begonnen met de intake, ik gaf mijn gegevens door en de fysiotherapeut ging het verschil bepalen. En daar was ik best verbaasd over: er was inderdaad een behoorlijk krachtsverschil, maar rechts zat helemaal niet zo ver onder gemiddeld, dat had ik wel verwacht. In plaats daarvan bleek mijn linkerbeen eigenlijk bovengemiddeld sterk. Interessant.
Vervolgens gingen we kijken wat mijn 0-meting was, hoeveel gewicht ik nu weg kan drukken met één been. Zo kunnen we de volgende keren zien of er vooruitgang is.
We hebben een schema opgesteld met oefeningen om het verschil te verkleinen en wat flexibeler te worden, met als fijne bijkomstigheid dat ik er in het algemeen sterker van zal worden. Naast het ‘huiswerk’ wat ik om de dag mag doen kan ik er ook gewoon binnenlopen wanneer ik kan om oefeningen op de legpress te doen. Goed geregeld dus. Zoiets aanpakken met iemand die er verstand van heeft is altijd beter dan zelf maar wat gaan aanrommelen (hallo personal trainer, leest u mee?). En de oefeningen kunnen natuurlijk heel goed onderdeel worden van het uur per dag bewegen wat ik eigenlijk al moest. Op naar twee sterke benen in plaats van één!
Oh, en die halve zolen? Toen ik hier zo mee bezig was bedacht ik me dat het ook wel eens tijd werd om mijn hakverhoginkje te laten vervangen. Die bleek ik zelfs al langer te hebben dan ik dacht, en hij was inderdaad behoorlijk versleten. Volgende week kan ik hem ophalen.

10 gedachtes over “Road to killer legs: halve zolen en fysiotherapie

  1. Een hoop mensen vergeten dat fysio therapie met sporten juist preventief is. Als je er met pijn of klachten heen gaat is het al te laat, iedereen zou dat eigenlijk een keertje moeten doen, houding, even meten, zien wat je kunt, sterke en minder sterke kanten, zo belangrijk in het dagelijks leven ook, vooral als je een kantoor baan hebt, veel mensen zitten al verkeerd en krijgen dan ineens vele klachten die vaak wel te verhelpen zijn maar toch, beter preventief dan achteraf.

    En ja, je betaald ervoor, dus pakken die hap! Legpress, is een onding, hahahaha 😉

    X

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.