Over angst en verdriet: my breast friends tag

breastfriends

Borstkanker. Ik heb er nog niet eerder over geschreven, maar wilde dat al wel heel lang doen. De woorden wilden niet komen, het blogje staat al maanden onafgemaakt in mijn concepten. Meer dan een paar zinnen is het niet.


Ik vind het moeilijk om er aan te denken. Want weet je, het is één van mijn grootste angsten. Dat ik het zelf krijg, of één van mijn dierbaren. Of het een realistische angst is? Deels, denk ik zelf. Het kan iedereen natuurlijk overkomen, 1 op de 8 vrouwen schijnt het te krijgen. Die ene zou ik kunnen zijn, of iemand van wie ik houd.
Maar het komt wel voor in mijn familie. Nog niet zo lang geleden ben ik een nicht verloren aan borstkanker. Twee keer heeft ze gevochten, de laatste keer verloor ze. Aan de andere kant van mijn familie zit een tante nu voor de tweede keer in het traject van alle chemo’s. Of eigenlijk zelfs voor de derde keer, maar de tweede keer vanwege borstkanker. Dat is het ook nog eens, bij beide bleef het niet bij één keer. Het kwam terug.
En dan is overgewicht ook nog eens een risicofactor. Eén van de redenen dat ik graag mijn teveel aan kilo’s kwijt wil raken. Daarnaast ben ik ook nog eens gezegend met een grote cup, dus lekker veel ruimte voor een gezwel, al weet ik niet of dat in de praktijk zo werkt hoor.

Bij Saskia kwam ik de ‘My Breast Friends Tag’ tegen, in het leven geroepen door een aantal mamabloggers. Deze tag gaf me de inspiratie om eindelijk dit blogje af te schrijven. Hier komen mijn antwoorden:

Zou je ooit iets aan je borsten willen veranderen, plastische chirurgie?
Ik heb altijd al geroepen “als ik er last van krijg gaat er een stuk af!” Ik ben persoonlijk geen voorstander van het ‘vermaken’ van een gezond lichaam, al zal ik nooit iemand veroordelen die dat wel doet hoor. Dus ik zou het zeker niet zomaar doen. Maar mocht ik last krijgen van bijvoorbeeld rugklachten of andere lichamelijke problemen dan zou ik het zeker niet laten. Gelukkig is dat me tot nu toe bespaard gebleven.

Wat is jouw favoriete kleur beha?
Zwart denk ik, al vind ik het wel leuk als er dan gekleurde details op zitten.

Controleer jij je borsten wel eens?
Ja, iedere maand, of soms zelfs twee keer per maand. Volgens de standaard instructie die je bijvoorbeeld bij de Hunkemoller in de paskamers vindt. Maar ik vind het wel lastig, ik heb nog nooit wat gevoeld, maar er is ook nooit iemand geweest die bevestigd heeft dat ik het goed doe. Ik denk er regelmatig over om gewoon eens naar de huisarts te gaan om gewoon eens instructie en voorlichting te krijgen en het goed te laten controleren. Gewoon voor mijn eigen geruststelling. Niet dat ik dagelijks bezig ben of geconfronteerd word met mijn angst voor borstkanker, maar als ik er dan wel mee bezig ben kan ik zo lang blijven malen. Het is er nog nooit van gekomen om naar de huisarts te gaan, is denk ik ook een beetje een drempel die ik over moet, ik wil ook geen aansteller zijn. Maar eigenlijk slaat dat nergens op, ik zou die afspraak gewoon moeten maken.

Komt er borstkanker voor in jouw familie?
Helaas wel dus, aan beide kanten ook nog eens.

Indien van toepassing, zijn jouw borsten veranderd tijdens of door de zwangerschap? Niet van toepassing.

Heb jij of je man een naam voor je borsten?
Nee.

Ken je de stichting Pink Ribbon?
Ja zeker. Ik koop bijna ieder jaar het magazine, en vaak ook nog een armbandje of zo. Aandacht voor borstkanker vind ik erg belangrijk, maar onderzoek ook.

Wat is het eerste wat in je op komt als je aan borstkanker denkt?
Angst dus.En ook verdriet. Verdriet om mensen die de strijd niet overleefd hebben, verdriet om de pijn die het met zich meebrengt voor het ‘slachtoffer’ en diens naasten. Verdriet om iedereen in mijn omgeving die aan wat voor vorm van kanker dan ook overleden is. (Borst)kanker is een rotziekte.

Lieve Saskia, Gwen, Simone, Joyce, Josan, Meike, Fleur, Judith, Angela, Jess, Lieke & Geertje, bedankt voor deze mooie tag. Jullie hielpen me hiermee de woorden te vinden die ik al zo lang wil schrijven.

Denk jij wel eens na over zulke dingen?

12 gedachtes over “Over angst en verdriet: my breast friends tag

 1. Mooie tag. Ik ben afgelopen jaar een keer naar de dokter geweest omdat ik dacht dat ik iets voelde. Uiteindelijk was het niets maar schreef er ook een blog over. Heftig zulke zaken.
  Misschien dat ik de tag overneem. Vind bewustwording in elke vorm goed.
  Bedankt voor het schrijven.

  Like

 2. Goed dat je erover schrijft. Ik kan me voorstellen dat het bij jou leeft en dat je er ook angst voor hebt. Nu heb ik zelf veel last van angsten (op een andere manier), maar ik heb geleerd dat het heel goed is om de angst er te laten zijn. Niet dat je erin moet blijven hangen, maar het wel echt mag voelen. Erom mag huilen, verdrietig zijn en erover schrijven, zoals jij nu ook doet. Daarnaast geef je er meteen op een goede manier aandacht aan en is het weer even bespreekbaar, want ik denk dat veel vrouwen met deze angst rondlopen. Ik heb ooit één keer een knobbel ontdekt in mijn borst. Ik ben vreselijk geschrokken. Heb echt in enorme angst gezeten. In het ziekenhuis bleek het een cyste gevuld met vocht. De opluchting was zo groot dat er zonder verdoving een naald inging die de cyste leegzoog en ik heb geen greintje pijn gevoeld. Dus ja, ik snap je angst.

  Like

 3. Ik maak me over best veel dingen zorgen : (
  Maar borstkanker heb ik dan weer minder gelukkig. Ook omdat ik vijf kinderen heb gekregen en heel lang borstvoeding heb gegeven. Dat is geen garantie natuurlijk, maar het verkleint flink het risico.

  Like

 4. Natuurlijk denk ik weleens na over zulke dingen, maar liefst zo min mogelijk en als ik dan weer oude kennissen tegen kom, van de week nog, en dan hoor dat ze net genezen is van borstkanker, dan sta ik er zeker wel bij stil, ook bij pink ribbon, maar niet zoals velen dan doen het roze lintje neer zetten, als ik het heb, koop ik het blad, of het armbandje, maar vaak helaas, wil dus niet zeggen dat ik niet begaan met…

  Alle soorten kanker zijn vreselijk en ik kan mij heel goed voorstellen, als het in je familie zit en je bent er al iemand door verloren, dat het dan een angst gaat worden. Ik vind het knap dat je er toch over hebt weten te schrijven, zoiets verwoorden is ook ontzettend moeilijk, en ja, zelf heb ik met longkanker te maken gehad zeer nabij, mijn stiefvader, en heeft het ook verloren in 1996 al… Dus ik weet wat het is! Welke vorm dan ook!

  En ja, heb er ook meerderen gekend die de borstkanker hebben gehad, sommigen leven nog en zijn nu even ‘schoon’, laten we hopen dat het zo blijft, en eentje heb ik via tv gezien, jaren geen contact met haar gehad, en dan zit ze ineens in uitstel van executie en is tijdens de opnames of er vlak na, overleden alsnog…

  En ook zij had het voor de tweede keer gekregen, de eerste keer ben ik nog op bezoek geweest en was ik er zelfs bij, dat ze haar pruiken ging uitzoeken, pffffffffff

  Sterkte voor jouw vechtende familieleden en jezelf!

  X

  Like

 5. Mooie tag! Bij mij in de familie komt ook borstkanker voor. Zelfs bij mijn moeder nog voordat ze 50 was. Ik heb mezelf zeker laten controleren bij de huisarts. En voordat ik naar Colombia vertrok bij de oncoloog van mijn moeder en echo laten maken en advies ingewonnen. Het is helemaal niet raar om je eens te laten controleren. Of om gewoon naar de huisarts te gaan om te vragen hoe je jezelf het beste controleert. Ik heb ook met borstkanker patiënten gewerkt in het NKI en geloof me er waren heel veel jonge vrouwen bij. Goed dat je hier aandacht aan besteedt!

  Like

 6. Heftig om te lezen. Ik kan me goed voorstellen dat je angstig bent. Zelf heb ik hier gelukkig geen last van. Niet omdat ik in mijn omgeving geen ervaring heb met (borst)kanker, maar op één of andere manier heb ik toch geen angst
  Ik zou trouwens gewoon naar de huisarts gaan als ik jou was. Helemaal geen gek idee, zeker niet als het je geruststelt.

  Like

 7. Wat fijn dat onze tag heeft geholpen je blog af te schrijven. Lijkt me heel heftig om deze ziekte van zo dichtbij mee te maken. Mooie antwoorden.

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.