Woorden doen wél pijn!

tumblr_m3ukupWkMo1rogngso1_500Ik heb een tijdje getwijfeld of ik dit blogje wel zou schrijven, ik vind eigenlijk dat negatievelingen zo weinig mogelijk aandacht verdienen, maar het lukt me ook niet om het van me af te zetten.
Het is al weer een tijdje geleden intussen, ik was op een markt om kinderen te schminken. Er kwam een meisje met haar moeder en ik vermoed haar oma. Ik hield me bezig met het meisje, terwijl haar moeder een blik op mijn flyer wierp. “Oh, kijk,” zei ze tegen oma, “ze doet ook bellypaints, dat is leuk!”
“Nou,” antwoordde oma, “kan ze ook haar eigen belly wel beschilderen, zo te zien is ze bijna uitgeteld.”
Mijn mond viel nog net niet open van verbazing, hoorde ik dat echt goed? Ja, ik hoorde het echt goed. En als je erbij was geweest zou je het waarschijnlijk met me eens zijn, het was géén ongelukje dat ik het hoorde en de ‘dame’ in kwestie dacht ook niet écht dat ik zwanger was.
Ze was overduidelijk uit op een reactie, en ik was stiekem best trots op mezelf dat ik die niet gegeven heb. Ik heb me bezig gehouden met het meisje op mijn stoel en oma geen woord meer gegund. Toen ze weg waren heb ik mijn gal gespuugd en legde ik het naast me neer. Dacht ik.
Maar het bleef me bezig houden. Ik was kwaad. Kwaad op mezelf omdat ik me het commentaar van een volslagen vreemde blijkbaar toch zo aantrok. Waarom blijft zo’n negatieve opmerking zoveel langer hangen dan een compliment? Maar vooral kwaad op de oma. Waar haalt iemand het lef vandaan om zoiets te zeggen? Waarom vond ze het nodig om me zo te kwetsen, terwijl ze me niet eens kent?
Wat bezielt mensen? In het algemeen dan, want ik ben vast niet de enige die zoiets heeft meegemaakt. Woorden doen geen pijn, zeiden ze vroeger wel eens. Maar woorden kunnen harder aankomen dan een stomp in je maag. Daar zouden meer mensen wel eens bij stil mogen staan.

29 gedachtes over “Woorden doen wél pijn!

 1. Woorden doen zeker pijn. Fysieke pijn is zo veel makkelijker om er over heen te komen. Woorden blijven bij ons hangen en je gedachten kun je niet zo makkelijk uitzetten. Er is geen pilletje tegen. Wat je wel zou kunnen doen in deze situatie is zeggen “U heeft mij pijn gedaan”. Dat blijft weer bij die persoon hangen en misschien denkt ze de volgende keer even na voor ze iets uitspuugt.
  Het is niet makkelijk, maar probeer maar het van je af te zetten. Er is niets mis met jou, maar met de persoon, die deze woorden gezegd heeft.

  Like

 2. Het is toch te gek voor woorden. Het maakt me bijna verdrietig hoe mensen tegenwoordig met elkaar omgaan, en dat men maar denkt dat je alles kunt zeggen. Hoe kwetsend ook. Ik begrijp absoluut dat je je dit aantrekt, ook al is het natuurlijk nergens voor nodig. Een client van mij is vroeger zowel fysiek als geestelijk mishandeld en zij zegt dat geestelijke mishandeling erger is. Ik weer natuurlijk niet of dat voor iedereen geldt, maar zo heeft zij dat ervaren. Woorden kunnen absoluut pijn doen. Maar inderdaad, het zegt alleen maar iets over haar en ik denk dat het heel goed is dat je niks gezegd hebt! Erboven staan!!

  Like

 3. Bah wat een onaardige opmerking. Ik was er natuurlijk niet bij, dus ik weet niet hoe het was, maar tegen mij heeft ook wel eens iemand gevraagd of ik zwanger was (terwijl ik dat toch echt niet was). Maar ik begrijp heel goed dat woorden pijn kunnen doen. Als mensen dingen zeggen om je met opzet te kwetsen… Dan begrijp ik daar ook helemaal geen bal van.

  Like

 4. Herkenbaar! Ook al die emoties😠😬😡😢😤😣😟😲😳waar je doorheen gaat. Zelf word ik altijd geplaagd Door de wat als..
  Wat als ik dit of dat had gezegd. Of zus en zo. Maar altijd beter om erboven te blijven staan.
  Super dat je niet hebt gereageerd! Mijn complimenten😉

  Like

 5. Ik krijg het er koud van. Wat een rot opmerking!
  En woorden doen weldegelijk pijn. Een stomp oid doet even pijn, maar woorden kunnen levenslang bij je blijven.
  We kunnen wel zeggen, je moet het je niet aantrekken. Maar dat doe je (onbewust) toch.
  Maar zo’n opmerking zegt heel over de (innerlijke) schoonheid van de oma. Ze zal zelf wel ergens er onzeker over zijn. Ofwel een verschrikkelijk mens.

  Like

 6. Wauw wat heftig om te lezen. Bizar dat er volwassen mensen zijn die zoiets kunnen zeggen, wat een voorbeeld aan een kind. En ontzettend naar voor jou!

  Like

 7. Jakkes wat een nare ervaring moet dat geweest zijn voor je. En wat een ontzettend naar mens. Goed om het op deze manier van je af te schrijven! Hoop dat het heeft geholpen…

  Like

 8. Dat is een opmerking die niemand hoort te geven. Zeker niet in het bijzijn van een klein meisje! Want wat gaat dat meisje nu leren? “Het is goed als ik mensen verwijt”? Ik hoop dat je het op een of andere manier van je kan afzetten!

  Like

 9. Waarom dit wel pijn doet? Omdat het om een ‘oma’ betreft, die zou juist beter moeten weten, ik weet zeker als dit een tiener was geweest dat je er dan om had kunnen lachen bij wijze van spreke, maar een ouder iemand die al OMA IS?????????????? Nee dat kan gewoonweg niet!

  En ja, ik herken het ook wel, zo weet ik nog als de dag van gisteren dat ik uitgemaakt werd voor dikzak, een woord wat ik jaren niet had gehoord, terwijl ik hoogzwanger was van mijn dochter.

  Jarenlang was ik volslank toen nog gewoon ‘te dik’ genaamd… dan ben je zwanger, trots op je buik, en rent er zo’n etterbak de bus uit die keihard roept dat je dik bent…. of een vetzak, whatever… het is 24 jaar later nu 😉 Maar kan het nog altijd niet uitstaan.

  Like

 10. ik zit hier serieus met kippenvel, krijg het er koud van…
  Wat een gemene en extreem lage opmerking, en dat van een generatie die beweren het allemaal beter gedaan te hebben…
  Nee ik snap wel dat dit door je hoofd blijft spoken..
  Iedereen denkt altijd maar van alles te kunnen en mogen zeggen zonder ver na te denken..

  Like

 11. Woorden doen zeker pijn. Als het een domme opmerking is of ondoordacht, dan kan je het nog wegwuiven, maar als het ook nog eens bewust op de manier gezegd wordt…. Natuurlijk zegt het veel meer over haar dan over jou, maar dat neemt de pijn niet weg. Er zijn opmerkingen van 20 jaar geleden die ik nog niet vergeten ben. Ik weet niet waarom mensen zo zijn. Ik begrijp het ook niet. Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen (zoals wij hier allemaal) die anders in elkaar steken. Hou je daar maar aan vast. X

  Like

 12. Dat ze nog bestaan hè, mensen met een heel leven achter zich en dan toch zulke opmerkingen maken. Ik kan me voorstellen dat dat in gedachten blijft hangen, maar ik vind het echt onwijs knap dat je niet hebt gereageerd!

  Like

 13. Degoutant is het, ik begrijp dat het blijft hangen. Waarschijnlijk is het een mens dat zelf diep ongelukkig is en haar negativiteit een weg wil geven. Trek het je niet aan, ze kent je niet en weet niet wat voor een prachtige persoonlijkheid je hebt.

  Like

 14. Woorden kunnen inderdaad ook erg pijn doen. Ik heb ook een aantal keren de vraag gehad of ik in verwachting was. Maar dit was van mensen die mij ook niet kende, maar er ook niks aan konden doen. Waren helemaal niet bewust wat ze vroegen.
  Maar probeer het wel naast je neer te leggen, je hebt hierbij eigenlijk alleen maar jezelf mee.

  Like

 15. Ik snap helemaal niet waarom er mensen zijn die pesten, ik heb het nooit gedaan. Ben trouwens ook nooit gepest (gelukkig). Sterkte!
  Ik heb je trouwens getagd vandaag.

  Like

 16. Wow wat bizar! Ik snap zulke mensen echt niet. Kan me heel goed voorstellen dat je het niet naast je neer kan leggen, zou ik ook niet kunnen. Wel knap dat je geen reactie hebt gegeven, ik had die vrouw de wind van voren gegeven maar dat was ook niet leuk voor het kind waar je mee bezig was…
  Pfft…

  Like

 17. begrijp je heel goed dat je kwaad ben. Want woorden doen inderdaad pijn zonder dat mensen dat snappen. Ze flappen soms dingen uit zonder dat ze beseffen dat ze der andere mensen mee kwetsen.

  Like

 18. Jeeemig, wat een triest mens! Jammer dat haar woorden zo’n lange wrange nasmaak hebben. Zeker van zo’n oudje zou je beter verwachten gezien haar levenservaring. Lekker laten kletsen, en anders de volgende keer ongeluk flink uitschieten met de verf 😉

  Like

 19. jeetje wat denkt zo iemand vraag je je oprecht af he? Ik zou er zelf mijn mond niet over kunnen houden, echt niet…. Dit is gewoon respectloos en daar kan ik heel erg boos om worden!

  Like

 20. Wat een ongelooflijke kut opmerking! Helemaal niet raar dat je daarmee blijft zitten, wat een stom wijf! Ik hoop dat ze lekker heeft zitten balen omdat ze geen reactie van je kreeg, en bij de volgende persoon gewoon haar mond dichthoudt.

  Like

 21. Wat een super nare ervaring en stom wijf zeg. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is maar niet meer aan denken! Sterk van je dat je er niet op hebt gereageerd!

  Like

 22. Zo herkenbaar helaas. Er werd mij wel eens regelmatig gevraagd of ik zwanger was. Door wildvreemde of collega’s. Ongelofelijk! ‘Nee’, zei ik dan. ‘Ik ben gewoon dik’. De beste respons want de mensen schaamden zich dood en wisten niet waar ze kijken moesten. Ik snap ook dat zo’n opmerking pijn doet, terwijl dat inderdaad niet zou moeten van zo’n wildvreemde. Wat een macht bepaalde mensen dan over je hebben, hè. Wel heel stoer dat je erboven staat en niet reageert!

  Like

 23. Mijn mond valt hier ook open. Wat een ontzettende lage actie zeg! Ongelofelijk. Ik kan me voorstellen dat je gekwetst was, en vooral ook verbaasd. Lekker voorbeeld voor dat kleine meisje ook, not…
  Ik hoop dat het je heeft geholpen om het te delen en dat je het kwijt bent. Want zulke lui verdienen jouw energie niet.

  Like

 24. Wat een gemene opmerking! Ik snap niet dat mensen dat soort dingen kunnen zeggen. Hoe kom je op het idee om mensen bewust te kwetsen?! Om zichzelf beter te kunnen voelen over zichzelf waarschijnlijk… Ook echt een slecht voorbeeld voor het meisje…
  BAH!

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.