Waarom ik bijna geen nieuws kijk

Opeens overvielen ze me, in de auto, onderweg naar huis. Tranen met tuiten, bijna een half uur zat ik onbedaarlijk te huilen. En niet omdat me iets ergs overkomen is hoor, of omdat er iemand is overleden. Niets van dat alles. Nee, het kwam door een nieuwsbericht wat ik las, vlak voordat ik klaar was met werken.
En waar ik onderweg naar de auto nog gezellig kon kletsen met mijn collega’s, brak het me zodra ik alleen in de auto zat. Alsof alle ellende van de wereld opeens op mij af vloog.
Dat is precies de reden waarom ik zo weinig nieuws kijk. Ik kan er niet tegen, al die ellende trek ik niet. Heel eerlijk, af en toe voel ik me wel een beetje wereldvreemd. Ik ben niet perfect op de hoogte van wat er speelt in de wereld, al weet ik natuurlijk wel een beetje wat er gaande is. Af en toe heb ik het idee dat ik het nieuws wel ‘moet’ volgen, dat ik mijn ogen er niet voor moet sluiten, maar wat helpt het als ik het zie?
Het is niet dat het me niet kan schelen, integendeel. Het kan me juist te veel schelen. Ik trek het me te veel aan.
Wat ik wel doe is nieuwssites bekijken. Op die manier kan ik het tenminste houden bij koppen lezen, en heb ik zelf de keus of ik het hele item inclusief beelden wil bekijken. Want die beelden, dat is het ergste. Luisteren naar het nieuws kan best, maar kijken…
Waarom opende ik dat bericht wat ik via Facebook voorbij zag komen? Nieuwsgierigheid was het niet, dat het ellende was kon ik van tevoren al wel zien. Waarom dan? Goed, dat ik er van zou gaan huilen had ik niet verwacht, maar ik had kunnen weten dat het me zou raken.
Gelukkig ging het rotgevoel ook weer over.
Is het egoïstisch om geen nieuws te kijken? Ik voel me er beter bij dus doe ik het maar niet? Nee, ik vind dat niet egoïstisch. Soms moet je gewoon voor jezelf kijken. En door het nieuws te kijken los je de ellende in de wereld niet op.

Kijk jij vaak naar het nieuws?

22 gedachtes over “Waarom ik bijna geen nieuws kijk

 1. Same here. Ik kijk niet graag het nieuws, omdat ik me dan heel vaak slecht voel. Ik vind de beelden die soms uitgezonden worden ook best wel shocking, ik heb daar gewoon geen zin in. Maar ik vind het wel belangrijk om te weten wat er in de wereld speelt, je ogen sluiten voor alle ellende die andere mensen meemaken lijkt mij ook niet juist.

  Like

 2. ik volg het nieuws niet meer via de tv, maar via de kranten en het internet. Zo blijf ik op de hoogte van dat geen wat ik belangrijk vind om te volgen. Dierenleed sla ik over, want dan weet ik dat ik mezelf ontzettend kwaad ga maken en heel erg verdrietig wordt. Daar kan ik namelijk niet tegen.
  En tja, de onrecht elders in de wereld? Die raakt mij ook wel, maar ik kan daar niks mee.

  Like

 3. Ik probeer wel op de hoogte te blijven van het nieuws. Dat doe ik voornamelijk door op Nu.nl te kijken. Als er dan echt iets is waar ik meer van wil zien, dan probeer ik het journaal ook te volgen. En ja, de nieuwsberichten zijn soms echt afschuwelijk. 😦

  Like

 4. Ik doe hetzelfde als jij, via de rtl app zie ik wat ik wil zien en de rest laat ik gewoon. Ik kan er toch niks aan veranderen. Waar ik wel wat aan kan doen is positief in het leven staan, dan geef ik veel meer aan deze wereld, dan dat ik mee huil en vecht! ♥

  Like

 5. Erg herkenbaar. Ik probeer het nieuws ook zo min mogelijk te volgen, want er komt zoveel ellende voorbij. Het nieuws is eigenlijk ook een hele negatieve weerspiegeling van de wereld vind ik. Er zijn ook genoeg mooie dingen die gebeuren en die laten ze nauwelijks zien. En weten van al die ellende veranderd inderdaad niets, want je kunt er toch niets aan doen.

  Like

 6. Ik had dit artikel zelf kunnen schrijven. Soms voel ik me ook schuldig, maar dat is alleen maar naar anderen toe. Ik weet namelijk van mezelf dat het leed van anderen me wél interesseert. Dat ik juist heel erg bezig ben met de wereld een klein stukje beter maken. Dat ik echt niet mijn kop in het zand steek, maar dat ik mezelf in bescherming neem. Dat is denk ik voor jou exact hetzelfde. Ik kan de beelden ook niet goed hebben. Mijn man zapt soms weg als ik ”per ongeluk” iets meekrijg, omdat ik dan letterlijk met open mond naar het beeldscherm kijk zonder te knipperen met mijn ogen. Het is alsof mijn hersenen even als een uitgedroogde spons werken en alles willen opnemen. Ik kan er niet los van komen. Niet op dat moment, maar ook later op de dag niet. Daarom zapt hij weg als hij ziet dat dat gebeurt.

  Like

 7. Ik kijk heel weinig nieuws. Ik zoek het ook niet echt op op internet. Ik lees wel kranten, maar ook niet elke dag. Ik vind dat de nieuwsgevers sensatiezoekers zijn. Ik vind dat we meer positieve berichten mogen krijgen. Het is niet zo dat er alleen maar ellendige zaken in de wereld gebeuren.

  Like

 8. Herkenbaar hoor. Nieuws kijken doe ik eigenlijk bijna helemaal niet meer en ook in de nieuwsberichten die ik lees ben ik selectief. Het grote wereldnieuws en alle ellende die daarbij hoort volg ik dan nog wel, maar berichten over persoonlijk leed zoals je bijvoorbeeld op Facebook nog wel eens voorbij ziet komen, die lees ik niet.

  Like

 9. Nah, het is niet egoïstisch. Ik kijk zelf wel het nieuws, maar niet echt elke dag of zo. Zelf zou ik de tv er ook niet voor aanzetten. Het is meer omdat er hier mensen in huis zijn die wél kijken. Ik lees sla ’s ochtends de krant open en dan lees ik alleen dat wat niet per definitie heel ellendig is. Want al dat gezeur over oorlogen en terroristische aanslagen en alles… Beh. Dus ik snap je wel.

  Like

 10. Zal ik eens wat zeggen, ik doe precies het zelfde. Het punt is dat het nieuws steeds extremer moet en het meer sensatie van extreme dingen is. Dat vind ik erg en idd het leed van anderen trek ik me heel erg aan. Denk dat het gezond is jezelf te beschermen daar is weinig egoïstisch aan….

  Like

 11. nieuws kijken doe ik ook niet echt…
  op de radio vang ik zo af en toe wat op…
  Het is echt niet dat het me niet interesseert maar nieuws is nooit leuk, het is zoveel ellende..
  Zoon zag gisteren iets voorbij komen, en zegt best erg dat wij hier nu gewoon zo op de bank zitten, en ja dat voelt dan ook even zo…

  Like

 12. Ik kijk dagelijks het nieuws. Ik wil graag op de hoogte zijn van wat er speelt. Niet omdat ik een “ramptoerist” ben om het zo maar ff te noemen, maar gewoon omdat ik het wil weten. Waarbij ik ook wel toe moet geven dat berichten als een schietpartij in Amsterdam ofzo niet heel veel indruk meer maken. Anderen, zoals bijvoorbeeld het MH17 drama, des te meer.

  Like

 13. Ik volg het nieuws wel bewust. Niet op televisie, maar op de radio en via facebook volg ik veel nieuwssites. Af en toe een blik op de redactie. Ik heb een aantal trucjes om ermee om te gaan namelijk 🙂

  Like

 14. Ik kijk ook nooit naar het nieuws, lees wel eens wat op internet maar ook niet veel. De krant lees ik alleen maar de plaatselijke omdat ik het wel leuk vind om te weten wat er in de buurt gebeurd en dan ook alleen maar als ik me verveel 🙂

  Like

 15. Nee hoor ook wij kijken weinig nieuws meer. Het is bijna niet meer te doen . Wat een ellende komt er zo voorbij. Helemaal eraan ontkomen doen we niet denk ik want je hoort toch snel weer van anderen die het wel gezien hebben Maar het zoveel mogelijk beperken voor jezelf is zeker niet egoïstisch .

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.