Medische onderzoeken

Ooit heb ik overwogen om eens mee te doen aan medische onderzoeken, maar het kwam er nooit van. Over het algemeen is het maar lastig, je moet vaak voor langere tijd in een onderzoekscentrum verblijven en daar zat ik niet op te wachten. Bovendien vond ik het toch wel iets engs hebben, medicijnen testen die nog niet op de markt zijn en nog niet eerder getest zijn op mensen. Dus het idee verdween en ik heb het nooit gedaan. In die tijd ben ik wel een paar van zulke organisaties gaan volgen op Twitter, uit nieuwsgierigheid, maar daar bleef het bij.
Op Twitter ben ik maar bij vlagen actief, sinds kort heb ik weer een actieve vlaag. En daar kwam hij een tijdje geleden voorbij, een tweet van een onderzoeksbureau. Er werden gezonde vrouwen gezocht voor een onderzoek. Uit nieuwsgierigheid klikte ik er op, op de één of andere manier vind ik het toch interessant, die onderzoeken. Het bleek geen onderzoek te zijn voor nieuwe medicijnen, maar een onderzoek naar de opname van aluminium door het lichaam bij het gebruiken van antitranspirant.
In de antitranspirant zit vrijwel altijd aluminium, volkomen veilig, in je lichaam zit ook aluminium. En het was ook geen onderzoek waarbij je een langere periode in het centrum zou moeten blijven. Een paar keer een nacht, maar verder alleen losse dagen. Het leek me steeds interessanter. Lief riep meteen ‘doen!’ toen ik het hem voorlegde. Ik dacht er nog even over na en besloot me in te schrijven.
De volgende dag al werd ik gebeld. In de eerste plaats voor een telefonische intake, als ik meteen al niet aan de eisen zou voldoen hoefden we verder ook niets te regelen. Ik kwam tot dusver in aanmerking, maar ze hadden al wel genoeg mensen, dus kwam ik op de reservelijst. Daarna hoorde ik een hele tijd niets meer, dus vergat ik het.
Tot gisteren, opeens werd ik, na een paar weken, gebeld. Er waren mensen uitgevallen, of ik nog steeds mee zou willen doen. Maar dan moest ik wel de volgende dag al bij een informatiebijeenkomst kunnen zijn. Heel kort dag, maar het was voor mij geen probleem.
Dus reed ik vandaag richting het onderzoekscentrum voor een informatiebijeenkomst. Ik vond het best spannend eigenlijk, want ik had natuurlijk nog steeds niet echt een idee wat ik kon verwachten. Maar goed, ik kon altijd nog nee zeggen. Tijdens de bijeenkomst werd uitgelegd wat het onderzoek inhield, hoe alles in zijn werk zou gaan en wat er van ons verwacht werd. Na afloop konden we een afspraak maken voor een medische keuring, dat zou ook al deze week moeten gebeuren. Je mag op ieder moment zonder opgaaf van reden stoppen met het onderzoek. Dat hebben ze natuurlijk liever niet, maar het mag, dat is wel een prettig idee.
Na de presentatie heb ik besloten dat ik het inderdaad maar gewoon ga doen. Ik ga dus geen enge medicijnen slikken, dat gaat me nog steeds een beetje te ver, maar werken met een product wat al een eeuwigheid in de schappen ligt en volkomen veilig is. Het engste is dat ik me twee periodes niet mag scheren. Alles is tot in de puntjes geregeld en stoppen mag altijd.
Het gaat wel snel, vrijdag ga ik al gekeurd worden. Dat is gewoon een standaard medische keuring waarbij wordt gekeken of ik geen drugs gebruik of hartproblemen heb en dergelijke. En natuurlijk houd ik jullie op de hoogte van mijn ervaringen.

Heb jij wel eens meegedaan met zo’n onderzoek? Of heb je het wel eens overwogen?

24 gedachtes over “Medische onderzoeken

 1. Laatst ook naar gekeken. Maar ik vind dat je eigenlijk niet zoveel betaald krijgt voor het testen van medicatie. Terwijl je wel je gezonde leven op t spel zet.

  Like

  1. Idd, dat is ook een reden dat ik de medicatie altijd aan me voorbij heb laten gaan. Maar dit is dus iets heel anders 🙂 overigens ben je wel verzekerd als je meedoet met medicatieonderzoek, dus als er iets gebeurt dan krijg je wel meer geld.

   Like

 2. Ik heb me een aantal keer opgegeven en vooronderzoeken doorlopen. Nooit het hele onderzoek afgemaakt, of omdat de resultaten van het voor onderzoek niet goed (niet gewenst) waren en een keer moest ik mijn menstruatie synchroniseren met de hele onderzoeksgroep en daarvoor aan de pil. Was geen succes dus ben er toen ook uitgestapt. Verder geen negatieve ervaringen mee, ik keek altijd wel heel goed naar wat er getest ging worden, ik zocht alleen geregistreerde geneesmiddelen uit, zeker geen nieuwe dingen, mij ook te eng 🙂

  Like

 3. Interessant zeg! Zelf heb ik het ook nog overwogen, maar inderdaad medicijnen beginnen slikken om ze te testen leek me eerlijk gezegd geen fijn idee. Zeker niet als je op en top gezond bent. Er zijn toch altijd risico’s aan verbonden. Maar deze zou ik ook nog wel durven 🙂

  Like

 4. Pfoe, wel spannend hoor. Ik heb er zelf nooit over nagedacht, maar nu ik dit zo lees spreekt het me ook niet aan. Met mijn ziektegeschiedenis denk ik dat ik niet eens door de medische keuring heen zal komen. Ik houd het wel bij bloed doneren, draag ik op mijn eigen manier een steentje bij aan de medische wereld :-).

  Like

 5. Ja ik heb dit soort onderzoeken bij mijn werk gedaan, toevallig ook met deo. Ik vroeg me trouwens af of je niet eerst een wash out periode moet hebben (dat je helemaal geen deo gebruikt om een goede 0 meting te hebben) of ben ik nu alweer te vaktechnisch bezig?

  Like

 6. Ik krijg vaak briefjes in de bus over onderzoeken in het (universitaire) ziekenhuis, maar het zijn eigenlijk meestal onderzoeken over alcohol/katers (ik drink niet) en/of medicijnen. Ik heb wel heel regelmatig meegedaan aan onderzoekjes van taalwetenschap: http://webapps.hum.uu.nl/experimenten/index.php
  Dat zijn allemaal niet-invasieve experimenten, ook vaak heel gezellig om nog even met de onderzoeker na te praten (als ze daar tijd voor hebben). Op de TU/e (Eindhoven) doen ze ook experimenten, maar daar wordt soms wel je hartslag enzo gemeten met sensoren. Ook wel veel gewone niet-invasieve experimenten: http://hti.ieis.tue.nl/nodeorder/term/34
  Ik heb ook daar wel aan een aantal experimenten meegedaan als ik daar in de buurt was.

  Hoe lang zijn de periodes dat je je niet mag scheren? Gewoon elke dag douchen of een washandje eroverheen halen en evt. t-shirts met mouwtjes aandoen ipv mouwloze hempjes. Niet zo’n probleem lijkt me toch?

  Like

   1. Het vervelendste is waarschijnlijk de eerste week, als de haartjes net lang genoeg zijn om te prikken, maar daarna worden ze weer lang en zacht 😉
    Ik ben benieuwd hoe het experiment je bevalt. Moet je ook bijhouden wat voor reacties je uit de omgeving krijgt?

    Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.