Ga weg met die kriebels!

lopen_3Als kind had ik al een hekel aan hardlopen. Ik was niet snel, iedereen haalde me in en ik kwam altijd als laatste aan. De piepjestest vond ik helemaal vreselijk. Ik kwam nooit ver, en dat was niet eens omdat ik geen conditie had om het vol te houden. Ik was simpelweg te langzaam om de piepjes bij te houden. Ja, mijn hardloophaat stamt al uit de brugklas, of misschien zelfs wel vanuit de basisschool. Nooit, maar dan ook nooit zou ik vrijwillig gaan hardlopen.
Af en toe vertelde iemand me dat het inderdaad niet leuk is in het begin, maar dat je het vanzelf leuk gaat vinden. Nou, daar hoefde ik niet zo nodig op te wachten. Er zijn genoeg sporten die ik wel meteen leuk vind, dus waarom zou ik gaan proberen om hardlopen leuk te vinden? Ik heb mijn pre-paid sportschoolkaart, ik heb mijn wandelschoenen, mijn skates, mijn Wii-Fit en mijn Zumba-dvd’s. En dan ook nog Blogilates. Waarom zou ik hardlopen? Vreselijk, nee, daar begin ik niet aan.
Ik kon me ook nooit zo goed voorstellen dat iemand vrijwillig zou gaan hardlopen. Geef mij maar een wandeling. Dat schijnt minstens net zo goed voor je te zijn, en daar kan ik tenminste echt van genieten.
Maar ik lees veel blogs, en aangezien veel bloggers hardlopen ontkom je niet aan de verhalen erover. Ook in de Bodieboost-community gonst het van de enthousiaste verhalen. Verschillende evenementen komen voorbij en iedereen is even enthousiast. En zelfs onder mijn Facebookvrienden wordt fanatiek gerend. Het ene PR na het andere zie ik voorbij komen.
En sinds een paar dagen denk ik, zou ik toch niet? Je leest het goed, ik, degene die heeft gezegd nooit vrijwillig te gaan hardlopen, heb hardloopkriebels. En ik weet niet wat ik er mee aan moet. De Color Run, daar zie ik altijd zulke fantastische foto’s van voorbij komen, en ik lees er zoveel leuke dingen over. Dat lijkt me wel wat. Ik wilde hem al langer eens wandelend doen, maar ja, dat staat eigenlijk best suf bij een evenement dat zich ‘Run’ noemt, toch?
En ook de Obstacle Run, die regelmatig bij mij in de buurt gehouden wordt, dat ziet er ook altijd zo gaaf uit! Niet dat ik geloof dat ik zoiets ooit zou kunnen hoor. Een flinke afstand rennen en dan ook nog eens moeilijke obstakels overwinnen? Nee, dat zie ik mezelf nog niet doen.
Maar ook de Marikenloop, de bekende Nijmeegse run voor dames, er doen zoveel bekenden van me aan mee, en ik ben al zo vaak uitgenodigd om ook mee te lopen.
Wat moet ik er nou mee? Als ik eens hardloop, of een poging doe op de loopband bijvoorbeeld, dan ben ik al snel uitgeput. Of ik krijg steken in mijn zij. Mijn conditie is niet geweldig. Niet slecht, maar zeker ook niet supergoed. Maar dat is natuurlijk op te bouwen. Hardloopschoenen heb ik niet, en ik heb ook niet de behoefte om dure hardloopschoenen te kopen die misschien na een paar keer al weer in de kast belanden. En waar zou ik in vredesnaam moeten beginnen? Ik heb uit nieuwsgierigheid de app van Evy gedownload, maar zo te zien zit daar maar één gratis training in, de rest van de lessen moet je kopen. En aangezien ik op het moment geen baan heb, en bovendien het antwoord op mijn geheime vragen van de app store vergeten ben, zit dat er even niet in. En in het wilde weg beginnen wil ik ook niet. En die andere sporten dan?
Maar het hoeft natuurlijk niet ten koste te gaan van andere sporten. Ik bedoel, het is niet dat ik iedere dag fanatiek aan het sporten ben hoor. Alleen Blogilates doe ik nog echt structureel, en dan nog niet eens iedere dag. Wandelen doe ik ook nog regelmatig, alleen nu even niet, maar verder moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo fanatiek meer aan het sporten ben.  En wat het beginnen betreft, er zijn vast ervaren hardlopers die mijn blog lezen en weten hoe je moet omgaan met die plotselinge kriebels. Zijn het eigenlijk niet allemaal excuses? Misschien moet ik dan toch eens…?
Of zal ik stil in een hoekje gaan wachten tot het overgaat? He, kunnen die kriebels niet gewoon weg? Dat zou het een stuk minder ingewikkeld maken.

18 gedachtes over “Ga weg met die kriebels!

 1. De kriebels, ik ken het gevoel! Ik heb ze 2,5 jaar geleden ook gehad en toen ben ik voor het eerst begonnen met hardlopen om het in de wintermaanden weer op te geven (erg stom, maar hopelijk dit jaar niet!).

  Ik zou zeggen, probeer eens een beginnersschema. Start to Run met Renate Wennemars is gewoon gratis te downloaden. Even zoeken op het internet, maar het is te krijgen. Anders zijn er nog verschillende hardloopapps!
  Mocht je het niet gevonden krijgen, laat het me even weten en ik zal je de link even sturen.

  Hardloopschoenen zijn een must! Probeer eerst of het echt iets voor je is, die schoenen kun je altijd nog kopen. Ondanks dat ik iedere winter mijn schoenen in de kast heb gezet, heb ik zeker geen spijt van mijn aankoop.

  Veel succes met je overwegingen en ik ben erg benieuwd of je het gaat doen!

  Like

 2. Hardlopen is heerlijk! Je hoofd even helemaal leeg maken, lekker de natuur in en je kan het in je eigen tijd doen. Ik mag niet hardlopen omdat ik een scheve rug heb. Hardlopen schokt teveel. En ik baal daar zo verschrikkelijk van! Het kriebelt altijd al bij mij. Misschien ga ik het toch maar gewoon doen. Of niet… Aaargh!

  Like

 3. Ik wens je heel veel succes! Ik vond hardlopen vroeger ook heerlijk, maar mijn enkels kunnen het niet aan. Ik ga binnenkort weer het zwembad in. Dat zijn mijn jaarlijkse kriebels. Veel plezier met … ja, wat je keuze gaat worden 🙂

  Like

 4. Ja ja ja die kriebels! Ik ken ze 🙂
  Ik zou er heerlijk aan toe geven !!!
  Volgens mij heb ik de lessen ergens op een harde schijf. Als je ze echt zou willen, mail dan even. Dan ga ik ze voor je zoeken. (gratis en voor niks!)
  Minuutje lopen, minuutje rennen 😀

  Like

   1. Ja, als het goed is wel. Zijn MP3 bestanden.
    Iedere les is weer een ander bestandje. Ik heb ze tot 5 km, en van 5 tot 10.
    Ik ga voor je zoeken en mail je zodra ik wat gevonden heb. (zal later deze week worden..) 🙂

    Like

 5. Ik had ook altijd een hekel aan hardlopen (en elke andere sport eigenlijk) en ik moest ook echt superveel moeite doen om door het begin heen te komen. Ik heb vaak half staan janken hoor en tegen m’n vriend gemopperd met de vraag “waarom doe ik dit!?”. Maar… het is echt waar… je gaat er echt van houden! Dus als je de kriebels nu hebt zou ik er gewoon gebruik van maken. Er zijn genoeg beginnersschema’s te vinden op internet die je met een stopwatch kunt doen (beginnen met 1 minuut hardlopen en 3 minuten wandelen en dat een aantal keer).

  Ik ben zelf begonnen op goedkope schoenen van Sketchers, en toen ik echt regelmatig ging lopen heb ik hardloopschoenen aan laten meten in de winkel. Als je regelmatig gaat lopen is dat wel echt aan te raden! Voorheen had ik last van m’n enkels en nu niet meer 🙂

  Ik zou zeggen, gaan met die banaan en succes 😀

  Like

  1. haha, ja in het begin is het natuurlijk nog veel wandelen, en dat vind ik wel leuk 😛 Als ik me ooit huilend af ga vragen waarom ik het zou doen, dan hou ik er denk ik ook meteen mee op hoor, dan blijft er nog genoeg over wat ik wel leuk vind.

   Like

 6. Mag ik even heel kritisch zijn? Nadat je hebt moeten afhaken bij de Vierdaagse vanwege je heupklachten en je vorig jaar daar ook al zoveel last van had, vraag ik me af of je er verstandig aan doet om te gaan hardlopen. Daar kan je je heup namelijk echt goed mee vernaggelen. Conditie is uiteraard op te bouwen, maar ik denk echt dat je je heupklachten serieus moet nemen. En er zijn echt genoeg andere sporten waarmee je je heup minder belast dan tijdens hardlopen. Ik wil geen party-pooper zijn, maar ben gewoon bezorgd :-). Knuf.

  Like

  1. Heey, natuurlijk mag je kritisch zijn! Maar ik heb zeker geen chronische heupklachten hoor 🙂 Twee jaar geleden met de vierdaagse is mij door de arts en de fysio verzekerd dat het stomme pech was, ik had toen ook gewoon soortgelijke afstanden getraind en ook dagen achter elkaar, zonder ergens last van te hebben. Het waren overbelastingsklachten die ook mensen met een ‘normale’ heup veel krijgen, een doodnormale blessure. Dit jaar was de training een stuk minder dan ik me had voorgenomen. In het dagelijks leven heb ik helemaal geen klachten. Volgens ‘mijn’ arts is er helemaal niets meer (behalve het beenlengteverschil wat ik corrigeer met een zool) en kan en mag ik alles doen.
   Als ik al begin zou ik dat ook zeker niet nu doen, eerst even de boel wat rust gunnen en dan rustig opbouwen. En als ik er last van zou krijgen zou ik er sowieso meteen mee stoppen. Te hard van stapel lopen zit er sowieso niet in, daarvoor is mijn conditie echt niet goed genoeg. Wat het ook wordt, ik zal voorzichtig zijn 🙂
   Maar tnx voor je lieve kritische noot en je bezorgdheid 🙂

   Like

   1. Gelukkig, ik ben weer gerustgesteld ;-). Ben benieuwd hoe het hardlopen je gaat bevallen meid!

    Like

 7. Ik had ook echt altijd een hekel aan hardlopen en de piepjestest enzo. Met mijn conditie van ver onder het vriespunt.. Maar sinds ik ben gaan sporten met een personal trainer en ik onlangs mijn hardloopschoenen van een paar jaar geleden weer had gevonden (en op Marktplaats had gezet en er toen weer vanaf heb gehaald) ben ik begonnen met Rennen met Evy en ik vind het heerlijk. Alleen niet als het regent, zoals vandaag..

  Like

Klets gezellig mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.